fbpx

Proceduri medicale – Subiecte medicale – Tratamente la domiciliu

Cateterizarea uretrala la barbat:

Desi actualmente exista cursuri in strainatate pentru pacienti, in vederea deprinderii autocateterizarii intermitente ( la cei cu vezica neurogena – desigur autocateterizarea utilizeaza alte tipuri de catetere, mult mai putin agresive, fiind utilizate doar in vedere evacuarii vezicii ), totusi manopera de cateterizare la barbat presupune anumite riscuri ( chiar enorme, uneori ) si de-aceea aceasta manopera este o manopera delegata pe care o poate executa doar un asistent medical delegat de catre un medic urolog.

1. Care sunt riscurile care pot apare la cateterizarea uretrala la barbat si de ce factori sunt influentate?
2. Cand apar riscuri de fistula iatrogena in cazul cateterizarii uretrale la femeie si de ce sunt influentate?

Proceduri medicale - Subiecte medicale - Tratamente la domiciliu - Ce accidente se pot produce la 👉 cateterizarea uretrala?

Dupa cum scrie in text: sondarea la barbat reprezinta o manopera delegata, existand obligatia unei delegatii din partea unui medic urolog.

1. Cel mai frecvent accident in efectuarea sondarii la barbat este fistula iatrogena.

La barbat, deoarece uretra este extrem de lunga 14-16 cm si fiind inserata prostata pe uretra, cand apare o hiperplazie de prostata, cresterea in volum a prostatei pe langa faptul ca prolabeaza planseul vezicii mai are si nefricita “inspiratie” de a strangula uretra in zona de insertie. Astfel ca in momentul in care persoana care doreste efectuarea manoperei, ajunge cu sonda in zona stenozata ( in care uretra este presata de prostata ) daca se forteaza exista riscul perforarii uretrei, obtinandu-se astfel o fistula iatrogena.

Chiar daca nu se face fistula, insa printr-o manevrare dura a sondei la penetrare se pot rupe vase de sange producandu-se hemoragie.

2. La femeie, nu prea exista acest risc, deoarece uretra este mult mai scurta 3-5 cm, neavand nici un factor de staza ( neexistand prostata ), insa ce se poate intampla tot ca la barbat, printr-o manevra mai dura, sa se agreseze vase de sange si sa se produca o hemoragie minima.

Riscul de fistula iatrogena la femeie exista doar in cazul in care uretra este anterior afectata, prezentand stricturi si/sau alte leziuni de care cel ce face manevra nu stie.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!