fbpx

Ce accidente se pot produce in cateterizarea uretrala?

Cateterizarea uretrala la barbat:

Desi actualmente exista cursuri in strainatate pentru pacienti in vederea deprinderii autocateterizarii ( la cei cu vezica neurogena ), totusi manopera de cateterizare la barbat presupune anumite riscuri ( chiar enorme, uneori ) si de-aceea aceasta manopera este o manopera delegata pe care o poate executa doar un asistent medical delegat de catre un medic urolog.

1. Care sunt riscurile care pot apare la cateterizarea uretrala la barbat si de ce factori sunt influentate?

2. Cand apar riscuri de fistula iatrogena in cazul cateterizarii uretrale la femeie si de ce sunt influentate?

Ce accidente se pot produce in cateterizarea uretrala?

Dupa cum scrie in text: sondarea la barbat reprezinta o manopera delegata, existand obligatia unei delegatii din partea unui medic urolog.

1. Cel mai frecvent accident in efectuarea sondarii la barbat este fistula iatrogena.

La barbat, deoarece uretra este extrem de lunga 14-16 cm si fiind inserata prostata pe uretra, cand apare o hiperplazie de prostata, cresterea in volum a prostatei pe langa faptul ca prolabeaza planseul vezicii mai are si nefricita “inspiratie” de a strangula uretra in zona de insertie. Astfel ca in momentul in care persoana care doreste efectuarea manoperei, ajunge cu sonda in zona stenozata ( in care uretra este presata de prostata ) daca se forteaza exista riscul perforarii uretrei, obtinandu-se astfel o fistula iatrogena.

Chiar daca nu se face fistula, insa printr-o manevrare dura a sondei la penetrare se pot rupe vase de sange producandu-se hemoragie.

2. La femeie, nu prea exista acest risc, deoarece uretra este mult mai scurta 3-5 cm, neavand nici un factor de staza ( neexistand prostata ), insa ce se poate intampla tot ca la barbat, printr-o manevra mai dura, sa se agreseze vase de sange si sa se produca o hemoragie minima.

Riscul de fistula iatrogena la femeie exista doar in cazul in care uretra este anterior afectata, prezentand stricturi si/sau alte leziuni de care cel ce face manevra nu stie.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ în 16.05.21
(👇 click pe imagine👇 )

Webinar - Montarea unei branule

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!