Embolie gazoasa – Injectia intravenoasa – Punctia venoasa – Administrarea intravenoasa
“Embolie gazoasa: o forma destul de rara de embolie. Ea poate fi provocata de intrarea accidentala de aer intr-un vas in cursul unei interventii chirurgicale (chirurgie cardiaca, pulmonara, neurochirurgie), in timpul unor interventii implicand circuitul sangvin (transfuzie masiva sub pompare, circulatie extracorporala) sau in decursul unor acte diagnostice sau terapeutice (angiografie, celioscopie, laparoscopie). Un caz deosebit de embolie gazoasa este cauzat de formarea de bule de gaz in vasele sangvine ca urmare a unei decompresii brutale (accidente de plonjare in apa, boala chesoanelor)” – Sursa: www.sfatulmedicului.ro
Am dat definitia si cauzele emboliei gazoase pentru a putea pleca in aceasta discutie de la o explicatie medicala clara si de netagaduit.
Am deschis acest subiect pentru a incerca sa sensibilizez pe toata lumea legat de MINIMUL sau mai bine zis INEXISTENTUL risc de a face embolie gazoasa la o injectie intravenoasa, perfuzie endovenoasa sau injectie intramusculara. Desi, multe manuale de tehnica medicala descriu la incidente si accidente acest lucru este total eronat. Eu personal nu am gasit nicaieri semnalat vreun caz de embolie gazoasa CLAR diagnosticat in urma vreunei administrari de acest fel.
… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇
Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!
👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇
Embolie gazoasa
Sa analizam logic si din punct de vedere fizic ce se intampla daca intr-un vas de sange intra o bula de aer: ca sa intelegem ce se intampla ar trebui sa stim ca densitatea sangelui este mult mai mare decat densitatea aerului, prin urmare acesta o va asimila imediat. Nu la fel se pune problema si cu solutiile uleiose, deoarece acestea avand densitatea mai mare decat a sangelui pot provoca embolie uleioasa foarte usor la administrarea pe vena. Asta e motivul pentru care solutiile uleioase nu se administreaza intravenos.
In cursuri de nursing am găsit astfel: solutiile hipotone si izotone se pot administra intravenos, dar cele hipertone doar intramuscular. ( Aici o rectificare adusa de o colega in comentarii, foarte bine-venita observatia – sunt solutii hipertone care se administreaza intravenos si nu intramuscular – vezi glucoza 33% ).
De asemenea, va rog sa fiti atenti ce se intampla daca la terminarea unei perfuzii nu oprim la timp robinetul perfuzorului? Toata lumea se isterizeaza nejustificat ca ar intra aer pe vena. Este ABSOLUT imposibil !!! De ce? Pentru ca asa cum spuneam aerul este mult mai ….
Continuarea articolului plus clipul video care trataeaza acest subiect este disponibila abonatilor site-ului. Pentru abonamente acceseaza butonul rosu de mai jos !
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole
ATENȚIE:
- NU UTILIZAȚI informația din site ( text sau video ) ca un sfat medical, aceasta nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !
- Acest site NU oferă formare profesională, toate materialele sunt STRICT informaționale, reprezentând experiența unui asistent medical instructor
- Cursurile, Webinariile video precum și materialele TEXT reprezintă o culegere de secrete dobândite din experiență și NU protocoale de proceduri ( pe acestea le găsiți în manualele de nursing sau în manualele de proceduri furnizate de OAMMR )
- Mentorii sunt persoane care au parcurs programele de instruire ale site-ului, care și-au luat diplomele de instruire pe baza evaluărilor făcute și care au încheiat un contract de colaborare cu administratorul acestui site Suport Asistenti si Pacienti Meda Taloș, pentru a oferii servicii de mentorat legate de programele pe care ei deja le-au parcurs și s-au evaluat
- Orice asemănare cu persoane, cazuri sau situații este PUR ÎNTÂMPLĂTOARE, acest site respectă protecția datelor personale și protejează identitatea pacienților chiar dacă sunt descrise prezentări de caz, acestea sunt elaborate, protejând datele personale