fbpx

Punctia venoasa – Administrarea intravenoasa – Embolia gazoasa

„Embolia gazoasa este o forma destul de rara de embolie. Ea poate fi provocata de intrarea accidentala de aer intr-un vas in cursul unei interventii chirurgicale (chirurgie cardiaca, pulmonara, neurochirurgie), in timpul unor interventii implicand circuitul sangvin (transfuzie masiva sub pompare, circulatie extracorporala) sau in decursul unor acte diagnostice sau terapeutice (angiografie, celioscopie, laparoscopie). Un caz deosebit de embolie gazoasa este cauzat de formarea de bule de gaz in vasele sangvine ca urmare a unei decompresii brutale (accidente de plonjare in apa, boala chesoanelor)” – Sursa: www.sfatulmedicului.ro

Am dat definitia si cauzele emboliei gazoase pentru a putea pleca in aceasta discutie  de la o explicatie medicala clara si de netagaduit.

Am deschis acest subiect pentru a incerca sa sensibilizez pe toata lumea legat de MINIMUL sau mai bine zis INEXISTENTUL risc de a face embolie gazoasa la o administrare intravenoasa sau intramusculara. Desi, multe manuale de tehnica medicala descriu la incidente si accidente acest lucru este total eronat. Eu personal nu am gasit nicaieri semnalat vreun caz de embolie gazoasa CLAR diagnosticat in urma vreunei administrari de acest fel.

Sa analizam logic si din punct de vedere fizic ce se intampla daca intr-un vas de sange intra o bula de aer: ca sa intelegem ce se intampla ar trebui sa stim ca densitatea sangelui este mult mai mare decat densitatea aerului, prin urmare acesta o va asimila imediat. Nu la fel se pune problema si cu solutiile uleiose, deoarece acestea avand densitatea mai mare decat a sangelui pot provoca embolie uleioasa foarte usor la administrarea pe vena. Asta e motivul pentru care solutiile uleioase nu se administreaza intravenos.

In cursuri de nursing am găsit astfel: solutiile hipotone si izotone se pot administra intravenos, dar cele hipertone doar intramuscular. ( Aici o rectificare adusa de o colega in comentarii, foarte bine-venita observatia – sunt solutii hipertone care se administreaza intravenos si nu intramuscular – vezi glucoza 33% ).

De asemenea, va rog sa fiti atenti ce se intampla daca la terminarea unei perfuzii nu oprim la timp robinetul perfuzorului? Toata lumea se isterizeaza nejustificat ca ar intra aer pe vena. Este ABSOLUT imposibil !!! De ce? Pentru ca asa cum spuneam aerul este mult mai ….

Continuarea articolului plus clipul video care trataeaza acest subiect este disponibila abonatilor site-ului. Pentru abonamente acceseaza butonul rosu de mai jos !

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!