fbpx

Arsura picior drept

Caz de arsură termică la pacientă tânără. ( arsura a fost produsă prin contact cu lichid fierbinte – mai precis supă de fasole ). Am preluat pacienta la 2 ore de la producerea arsurii, ceea ce a făcut ca vindecarea completă să se producă în aproximativ 4 săptămâni. ( data preluării 24.09 – penultima poză 24.10, iar ultima poză după un an de la vindecare ).

Dupa cum am specificat, pacienta s-a ars intrând în contact cu lichide fierbinți. Fiind asistent medical, a știut exact ce are de făcut: a intrat rapid la duș, actionând cu apă rece asupra suprafețelor arse. 

Pentru cine nu cunoaște, la orice arsură se actionează imediat cu opusul interacțiunii: adică dacă arsura s-a produs cu lichide fierbinți se actionează cu lichide reci, dacă arsura este de natură chimică produsă prin acțiunea unui acid se acționeaza de cele mai multe ori asupra zonei, cu o bază și invers ( sunt și câteva excepții, dar acest articol, nu face obiectul unui studiu atât de elaborat ).

De asemenea, o plagă este considerată necontaminată doar 6 ore de la producere.

Un alt lucru legat de arsuri pe care ar trebui sa îl știe toată lumea și anume că există trei perioade critice în arsuri: pragul primelor 3 zile, de care trece aproape toata lumea, cel al primelor 3 săptămâni, în care apar complicațiile legate de infecții și pragul primelor 3 luni în care cu greu se gestionează complicațiile respiratorii ce survin la arsurile prin expunerea la foc și nu numai. 

Revenind la cazul de față : cand am examinat arsura am putut observa doar zona intens eritematoasă, însă nu erau formate decât pe alocuri flictene specifice. In acest caz nu puteți face mare lucru, in primele 24 ore, până nu vedem cum evoluează.

Ce am facut eu a fost sa curăt bine zona, având grijă să nu îndepărtez pielea, pentru a nu expune deocamdată plaga. Am puncționat flictenele formate cu un ac de insulină steril și am evacut colecția de lichid, foarte ușor pentru a rămâne pe loc pielea, fiind o barieră de protecție pentru bacterii, iar apoi am aplicat sulfadiazida de argint din belsug pe toată suprafața arsurii, care a calmat foarte bine senzația dată de arsură.

Am aplicat comprese sterile pliate si am fixat totul cu fașa peha-haft care are acele proprietati hipoalergenice, plus elasticitate si permeabilitate, respiră foarte bine plaga prin ea. 

Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori

A doua zi : 

Camera este pregatită cu o ora înainte prin aerisire, folosirea unei lampi cu UV pentru un minim de 30 minute. Am pregătit aleze absorbante pe care le-am pus sub pacientă.

Pacientei i s-a administrat cu o ora înaintea manoperei o tabletă ce contine clorhidrat de tramadol cu paracetamol , analgezic indicat de medic din clasa analgezicelor tolerate de ea.

Materialele : 

* Mănuși de unică folosință 

( Nu este nevoie să fie neapărat sterile, pentru că în primul rând nu vom atinge în nici un fel plaga sau materialele sterile cu mainile, pe zona în care acestea vor intra în contact cu plaga. În al doilea rând pentru cei care nu înteleg măsurile de asepsie trebuie sa știe că manușile sterile ajută când faci manopere sângerande și umbli cu mâna în plagă, dar în acest caz ai nevoie de o terță persoană pentru a instrumenta manopera. Este inutil să iei mănuși sterile, atâta timp cat tu  ești singura și ai nevoie să te autodeservești cu tubul de crema cu sulfadiazida de argint sau celelalte materiale ambalate atingându-le direct, deja prin atingerea ambalajului ai contaminat mănușa, deci vă rog încercați să faceți distincție între ce înseamna septic și aseptic, când se folosește o conduita de asepsie și antisepsie severă sau cand este suficientă o conduită cât mai atentă de evitarea contaminarii plagii, prin toate măsurile pe care le avem la îndemână, cu alte bacterii decât cele cu care este deja contaminată, având în vedere că dupa 6 ore de la producere, plaga este deja contaminată cu germeni specifici tegumentelor ).

* Sulfadiazida de argint cremă

* Comprese sterile pliate și nepliate

* Ser fiziologic unul betadinat 3-5 % si unul simplu amandouă cu câte un ac de 15-17G introdus în protecția de cauciuc pentru a putea prin strangerea flaconului să stropim plaga ( aceste flacoane se țin până la urmatorul pansament la frigider, deoarece la temperatura camerei la peste 25 grade dezvoltă bacterii pe care ulterior le introducem in plagă )

* Fașa hipoalergenica, aerata, usor eleastica si autoadeziva – în cazul de față a fost utilă cea cu lațime de 12 cm pentru picior și cea de 8 sau 10 pentru planta picorului

* Plasturi cu impregnare de vaselina sau cu trigliceride si ioni de argint ( ultimul este mai scump )

* Spatule sterile ( sunt cele ambalate individual )

* Trusa cu instrumente sterile ( într-o postare ulterioară o să  prezint ce conține o astfel de trusă și o geantă de tratamente pentru domicilii, inclusiv soluțiile de sterilizare la rece, care au apărut în ultimul timp și care au efect bactericit și tuberculocid într-un timp foarte scurt )

Bacteria Helicobacter Pylori

Manopera :

Am pregatit toate materialele pe măsuța în apropierea patului. 

Am îndepărtat fașa prin tăiere pe partea laterală unde nu se află plaga ( fașa hipoalergenica nu este refolosibilă ). 

Materialele contaminate le-am adunat într-un sac menajer.

Am uns toata suprafața inclusiv veziculele cu betadină, am lăsat să se usuce și am decapat flictenele cu o forfecută chirurgicală și o pensă pean curb. 

De regulă flictenele mici sub 5 mm se pot lăsa pe loc și doar puncționa pentru drenajul colecției lichidiene, iar pielea să rămână ca barieră de protecție, însă în acest caz, flictenele erau destul de mari, iar continuțul lichidian se gelifiase deja.

Dupa decaparea completă, am aplicat comprese sterile tăiate pe toată suprafața și le-am stropit cu ser betadinat pentru a dezinfecta toată zona. Am îndepărtat apoi compresele fără să lezez prea mult zonele expuse deoarece nu erau depuneri de fibrină încă, am îndepărtat ușor orice urmă de lichid gelifiat sau piele moartă. 

Când totul a fost curat, am acoperit din nou cu comprese sterile și am stropit cu ser fiziologic pentru a îndepărta urmele de betadină. Apoi am aplicat alte comprese uscate și am uscat toată plaga. 

Am acoperit apoi toată zona cu plasturi cu impreganre de trigliceride si ioni de argint si le-am “căptușit” din plin cu sulfadiazida de argint, folosind o spatulă sterilă. 

Am acoperit apoi cu comprese sterile pliate și am fixat cu fașa hipoalergenica fără a strânge prea tare deoarce cum am mai spus, aceasta dupa fixare devine retractilă și strânge, ducând dacă e prea strânsă la disconfort, însă nici prea largă nu e voie pentru că alunecă. Fașa se fixează cu 1-2 cm deasupra ultimei comprese sterile și se vine cu ea circular suprapunându-se în jos pe picior până la 1-2 cm peste ultima compresă de tifon.

Atentie:

Serul betadinat se îndepărtează cu ser gol deoarece inactivează ionii de argint atât din plasture cât și din sulfadiazida de argint.

Pentru cei care nu știu înca, trebuie definit si explicat termenul de FIBRINĂ: fibrina este acel strat galben pe care îl vedeți începand din a doua zi de la expunerea unei plagi ( nu, nu este puroi cum popular se crede ). Organismul în momentul apariției unei discontinuități tegumentare ( aici vorbim strict de piele, dar fibrina apare și în amigdalectomii sau alte operații, deci și pe mucoase de exemplu ), organismul cum spuneam, își trimite la locul de expunere o clasă de leucocite, numite Fagocite, care luptă să îndeparteze bacteriile ce penetrează plaga. În lupta cu bacteriile, fagocitele înglobează bacteriile și mor odată cu ele, formând acest strat numit FIBRINA. Fibrina trebuie îndepărtată zi de zi până la încetarea acestui proces. Procesul de producere al fibrinei, durează fix 21 zile și se întrerupe brusc în caz că tratamentul este condus corect, plaga curățată zi de zi de fibrină, începe din a 22-a zi să granuleze apoi să epitelizeze.

Unii pacinți pot fi alergici la iod, se întamplă frecvent, în acest caz dezinfecția se poate face cu soluție de clorhexidina sau cu un șampon pe bază de clorhexidină pentru spălarea plăgilor, dar care de asemenea se îndeparteaza apoi cu ser fiziologic. 

Dacă observați ceva foarte interesant: în primele 24 ore arsura nici nu a arătat chiar atât de rău, ea părea ceva destul de superficial, mai ales aici pe plante. Dar la o arsura termică, ca și la una chimică, nu vei ști niciodată cât de profund a acționat și până la ce nivel sunt afectate țesuturile. Asta ți se relevă de multe ori după pragul primelor 3 zile. 

Pacienta, în cazul de față, susține că a acționat repede cu apă rece, însă ulterior a recunoscut că era și foarte preocupată de a aduna “supa de fasole” de prin tot livingul pentru a nu se insera pe sub mobilă. Prin urmare nu putem ști exact cam la cât timp a acționat cu apa rece și de aceea s-a dovedit ulterior că acțiunea temperturii mersese destul de în profunzime.

In urmatoarele zile am procedat la pansare in acelasi fel cu mentiunea ca primele 6 zile am mers alternativ in loc de plasturele cu ioni de argint combinat cu sulfadiazida de argint am pus plasturele simplu cu impregnare de vaselina combinat cu unguent continand acid fusidic ( un antibiotic ce merge foarte bine pe stafilocociile pielii, asta pentru a reduce riscul de infectie ).

Specific că, la curățarea fibrinei, aceasta se face prin prinderea celor 4 colțuri ale compresei și răsucirea ei în plagă din interior spre exterior o singură dată. Se folosește pensa pean curb sau o qureta mică, dacă stratul mai gros se poate îndepărta prin răzuire, dar în maniera în care să atingeți cât mai puțin zona sângerândă, având toată răbdarea din lume pentru a da pauzele necesare pacientului pentru a-și trage sufletul între două reprize de răzuire, chiar sub analgezice, durerea este extrem de vie. 

Dupa 7 zile in care am aplicat de 4 ori plasturi cu ion de argint combinat cu sulfadiazida de argint intercalat cu de 3 ori plasture simplu, neutral, cu vaselina impreuna cu unguent cu acid fusidic, am început să trecem la pansarea la 2 zile prima data apoi la 3 zile, dar foloseam în loc de compresele sterile, un pansament din burete poliuretanic, ce a făcut să îmi mențină umiditatea plăgii și să absoarbă secrețiile. Buretele, fiind cel mai mare de 10×20 am aplicat bucăți care le lipeam între ele cu un material de fixare tot hipoalergenic, aerat si usor elastic, ce are proprietatea de a permite respirarea pielii. 

Bacteria Helicobacter Pylori

Dupa ce am trecut de faza de fibrină și am observat că începe timid să apară granulația, am schimbat pansamentul din burete poliuretanic, cu un plasture cu hidrogel, transparent ce mentinea umiditatea si temperatura proprii organismului pentru a creea mediul propice dezvoltarii celulelor de granulatie, însă fără să mai aplic nimic sub el. Adică am făcut doar curățarea plăgii, uscarea ei și aplicarea acestuia, pe care l-am menținut apoi câte 4 zile.

Dupa epitelizarea completă pielea proaspăt formată este extrem de fragilă și necesită îngrijiri speciale la început aplicând și la 2-3 ore unguente ce repară țesutul și îl hidrataează pe baza de panthenol, pe baza de silicon,  etc. sunt o gamă foarte variată de astfel de produse pentru cicatrizare.

Alte prezentari de caz veti putea gasi accesand link-ul: Cazuri

Bacteria Helicobacter Pylori

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!