fbpx

Care din injectabilele din text sunt incompatibile si cum le administram?

♦️♦️♦️ Esti asistent medical si ai de administrat la domiciliu urmatoarea schema de tratatment.

📌➡️ Cefuroxima 750 mg 3×1/zi – IV – 7 zile
📌➡️ Vitamina B1 ( 100mg/2ml ) – 2 fiole/zi – 7 zile
📌➡️ Vitamina B6 ( 250mg/5ml ) – 1 fiola/zi – 7 zile
📌➡️ Vitamina B12 ( 50microgr/ml ) – 1 fiola/zi – 7 zile
📌➡️ Vitamina C ( 750mg/5ml ) – 2 fiole/zi – 7 zile
📌➡️ Drotaverina ( 40mg/2ml ) – 1 fiola/zi – 7 zile
📌➡️ Metoclopramida ( 5mg/ml – fiola de 2ml ) – 1 fiola/zi – 7 zile
📌➡️ Tramadol ( 50mg/ml ) – 1 fiola/zi – 7 zile
📌➡️ Solutie Ringer 500 ml – 1 flacon/zi – 7 zile

🩸🩸🩸 Cum procedezi cu efectuarea tratamentului injectabil tinand cont de:

➡️ numarul de administrari pe zi ❗️
➡️ calea de administrare a fiecarui produs indicata de producator ❗️
➡️ compatibilitatea substantelor ❗️

Care din injectabilele din text sunt incompatibile si cum le administram?
♦️ Solutia Ringer a fost indicata de medic ( in acest exercitiu ) pentru ca este un bun SOLVENT pentru produsele medicamentoase mentionate in indicatie, prin urmare NU e nevoie sa ii mai adugati voi in plus aport lichidian pentru ca NU este necesar, ba dimpotriva in unele situatii s-ar putea sa INCARCATI PULMONAR in mod nejustificat pacientul si sa induceti anumite complicatii ( pneumonie de decubit datorita stazei pulmonare, dispnee etc )
 
♦️ Vitaminele NU se amesteca cu nimic pentru ca se INACTIVEAZA, insa se administreaza foarte bine in PEV ( perfuzia endovenoasa in Ringer ), si de asemenea se stie ca se fac in prima parte a zilei pentru ca dau energie si implicit agitatie la unii pacienti, asa ca le administram dimineata sau pranz, dar inainte de a se introduce acestea in Ringer vom extrage pentru diluare / dizolvare necesarul pentru administrarea celorlalte. Aci vreao DOAR sa atentionez la vitamina B12 care are mai multe forme: unele cu administrare strict IM, altele se poat atat IM cat si IV. Daca forma achizitionata de pacient este cu indicatie de administrare IM atunci aceasta NU se introduce in Ringer, ci se va administra separat IM.
 
♦️Metoclopramida poate sa dea ca efecte secundare simptome extrapiramidale, insa acestea de regula NU sunt legate de cantitatea de lichid in care este diluat, ci de doza administrata care pentru unii pacienti mai tineri poate fi prea mare. De asemenea, poate da somnolenta, iar aceasta se accentueaza in combinatie cu administrare de alcool etilic si aici vreau sa va atrag atentia faptul ca drotaverina contine alcool etilic, prin urmare acestea doua ( care se pot administra concomitent – amestecate in aceeasi seringa si diluate in Ringer ) vor exacerba starea de somnolenta a pacientului, care nu e deloc o situatie rea pentru ca in caz de boala pacientii au nevoie de odihna pentru refacere ( nu cred ca e cazul sa urce la volan in aceasta situatie ). Acesta se poate administra atat IV cat si IM, eu personal nu as intepa pacientul si IM daca nu este cazul. Daca dupa prima administrare pacientul da semene de simptome extrapiramidale, va putea fi administrata IM pentru reducerea acestor simptome ( se stie ca IM se estompeaza prin faptul ca resorbtia este mai scazuta si mai lenta ).
 
♦️ Drotaverina se poate administra cum spuneam atat IM cat si IV in combinatie cu metoclopramida. Daca se administreaza IM acestea NU se dilueaza, daca se administreaza IV se pot face si nediluate, insa pentru estomparea efectelor si riscurilor de efecte secundare preferabil sa fie diluate.
 
♦️ Tramadolul se poate administra atat IM, SC cat si IV, insa daca nu e cazul, eu personal NU as mai intepa inca o data pacientul, ci l-as administra pe aceeasi intepatura IV, insa aici e de preferat diluat in cat mai multa cantitate de Ringer, adica si in 18 ml ( o seringa de 20 ml – 18 ml Ringer cu 2 ml tramadol )
 
♦️ Cefuroximul de 750 mg, pentru o administrare IV se dizolva in minim 6 ml de Ringer, dar eu l-as dilua in 20 ml. Pentru o administrare IM se dizolva in 3 ml de apa pentru injectabile, insa nu e de dorit sa il faceti IM ( doare ca naiba si daca tot ii intepati vena nu vad de ce sa il mai intepati si in sold ).
 
♦️ Cum as proceda:
➡️ as folosi 4 seringi de 20ml
➡️ diluez cefuroximul in 20 ml Ringer
➡️ diluez drotaverina si metoclopramida intr-o seringa de 20 ml cu Ringer ( 2ml drotaverina + 2ml metoclopramida + 16 ml Ringer )
➡️ diluez tramadolul intr-o seringa de 20 ml ( 2 ml tramadol + 18 ml Ringer )
➡️ umplu o seringa de 20 ml cu Ringer pe care o folosesc pentru spalarea microperfuzorului dupa fiecare substanta administrata care nu e compatibila cu celelalte
➡️ in restul de Ringer introduc vitaminele si pregatesc perfuzorul
➡️ pot proceda in 2 moduri in functie de toleranta pacientului ( mereu decidem ceea ce facem in functie de pacient, de bolile lui asociate, de complianta lui etc )
1️⃣ punctionez pe un brat cu un fluturas de 21 G ( verde ) sau 23 ( albastru ), asta din urma e cel mai subtire prin care poate merge o perfuzie, il fixez pe brat cu un leucoplast si atasez perfuzia cu Ringer si vitamine ( desigur atentie la aerul de pe furtunel – tehnica o sa v-o prezint cu o alta ocazie ), iar pana va merge pe acest brat perfuzia, pe celalat brat o sa fac injectarea celorlalte patru seringi, punctionand bratul cu un ac de 27 G ( gri ) care nu permite o injectare rapida si care NU va lasa nici o urma pe brat dupa extragerea acului, vena ramanand perfect functionala pentru restul administrarilor. Fixez fluturasul cu un leucoplast, administrez cefuroximul, apoi 10 ml Ringer, apoi drotaverina cu metoclopramida, apoi 10 ml Ringer, apoi tramadolul
2️⃣ SAU pot sa punctionez DOAR o data cu acul pentru perfuzie ( 21-23 G ), injectez cefuroximul, apoi 5 ml Ringer, drotaverina si metoclopramida, apoi 5 ml Ringer, apoi tramadol, apoi ultimii 10 ml Ringer dupa care atasez perfuzia cu vitamine. In acest caz, insa, trebuie mare atentie la viteza de injectare a primelor pt ca acul va permite o injectare prea rapida care poate induce acele efecte secundare mentionate.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!