fbpx

Subiecte medicale – Tratamente la domiciliu

➡️ Esti in trecere pe o alee din cartierul tau si la o distanta apreciabila observi un grup de oameni agitati, in jurul unei persoane cazute pe jos
➡️ Stiind ca esti asistent medical, te aproprii in graba, gandindu-te ca poate nu e nimeni in acel grup, cadru medical, sa poata acorda ajutor profesionist
➡️ Cand ai ajuns langa grup constati urmatoarele:
👉 Un barbat cazut, in convulsii
👉 Langa el un altul care il ridicase in sezut
👉 Lumea din jur facuse un cerc strans pe langa ei si dadeau indicatii pe care cel care acorda ajutorul le respecata, fiind si el panicat
👉 Astfel l-a ridicat in sezut pentru a nu-si inghiti limba
👉 Tot pe acest considerent ii prinsese limba cu o batista si se straduia cu GREU datorita convulsiilor tonico-clonice ale pacientui sa i-o tina in afara cavitatii bucale
👉 Pentru a-i opri convulsiile l-a imobilizat si impreuna cu un alt individ incerca sa il tina strans, imobilizand inclusiv capul
👉 Unul din ei il strangea agresiv de degetul mic de la o mana in urma insistentelor unei doamne care sustinea dansa ca asa se face

➡️ Intrebari:
1️⃣👉 Ce au gresit salvatorii ❓
2️⃣👉 Ce accidente se pot intampla in urma masurilor luate ( mentionati-le punctual in ordinea data mai sus ) ❓
3️⃣👉 Cum ar fi trebuit sa actioneze un eventual salvator profesionist ❓

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️ ❗️

👉👉👉Raspuns 🔷🔷🔷

1️⃣ Ce au gresit salvatorii ❓
👉 in primul rand, pacientii care fac convulsii NU trebuie sa fie ridicat in sezut! Se evită de asemenea și așezarea pacientului în decubit dorsal, din doua motive:
1. Limba o sa cadă in hipofaringe și o să obstrueze căile respiratorii, așadar se preferă poziția laterală de siguranță!( căi respiratorii libere, pacientul poate respira!)
2. De obicei pacienții in convulsii au hipersalivație! Există riscul ca în decubit dorsal să se înece și noi să nu știm ce are pacientul!!! Poziția laterală de siguranță ( in lipsa unui aspirator) ajuta la evacuarea parțială a salivei! Pacientul convusiv se imobilizează ușor, pentru a nu-și face rău,  dacă se afla obiecte dure în preajmă, se îndepărtează! Sub cap se pune ceva moale, nu se lasă pe plan dur să se ‘zbată’.  Și da, mă repet, se imobilizează UȘOR ( cât să nu își producă traume! ) .
👉 a doua greseala flagranta este legata de „prinsul limbii”! Nu este permis sa se introduca ceva in gura pacientului atata timp cat acesta convulsioneaza! De asemenea, NU ii vom prinde limba! Exista un MIT conform caruia in timpul convulsiilor „trebuie” sa ii prindem limba pacientului, in caz contrar acesta o va inghitii! Limba este si ea un muschi, iar senzatia ca pacientul isi inghite limba survine ca urmare a faptului ca aceasta cade inspre faringe acoperind epiglota (datorita acestui lucru apare respiratia ingreunata si cianoza)!
👉 a treia greseala facuta se refera tot la un MIT! Daca observam un pacient care convulsioneaza si noi il vom strange/musca de degetul mic NU SE VA INTAMPLA NIMIC BUN/FAVORBAIL pentru pacient! Pacientul nu isi va revenii mai repede! Din contra, daca il strangem/muscam de deget exista posibilitatea sa ii fracturam falangele (adevarul este ca trebuie sa il strangeti serios ca sa se produc ruperea falangelor, dar nu se stie nici-o data)!
👉 o ultima greseala se refera la faptul ca salvatorii (bine intentionati de altfel) sunt agitati! In astfel de situatii limita, salvatorii trebuie sa isi pastreze calmul si sa gandeasca cum trebuie sa procedeze corect astfel incat sa il ajute pe pacient fara a-i produce alte suferinte in plus! Agitatia nu face parte din „comportamentul” ideal al salvatorilor, din contra aceasta poate scoate in evidenta nesiguranta salvatorilor!

2️⃣ Ce accidente se pot intampla in urma masurilor luate ( mentionati-le punctual in ordinea data mai sus ) ❓
👉 accidentele care pot sa apara in urma masurilor abordate de salvatori se refera la conduita gresita abordata de acestia! Daca salvatorii adopta o conduita corecta, sansele sa apara accidente se minimizeaza!
👉 daca imobilizam victima in timp ce convulsioneaza pot sa apara diferite traumatisme/fracturi ( spre exemplu, in timpul convulsiilor, capul pacientului se misca stanga-dreapta cu o ritmicitate ridicata, iar daca salvatorii ii vor imobiliza capul atunci manifestarile convulsive vor fi limitate si astfel pot sa apara diferitele traumatisme/fracturi).
👉 daca se incearca „prinderea” limbii pot sa apara urmatoarele accidente: ruperea dintilor pacientilor (daca introducem obiecte in gura pacientului, datorita miscarilor capului, dantura acestuia poate fi rupta). In plus, daca se incearca imobilizarea limbii cu ajutorul degetelor salvatorului, acesta din urma risca sa se aleaga cu niste muscaturi serioase! In plus, dantura care se rupe poate fi aspirata in arborele traheo-bronsic si astfel pacientul risca sa se asfixieze!
👉 daca il strangem/muscam pe pacient de degetul mic exista posibilitatea sa ii fracturam falangele !

3️⃣ Cum ar fi trebuit sa actioneze un eventual salvator profesionist ❓
👉 salvatorii trebuie sa se asigure de faptul ca zona este sigura si ca nu sunt pusi in pericol nici ei dar nici pacientul (aici ne referim in special la siguranta salvatorului)!
👉 in timp ce convulsioneaza, pacientul trebuie asezat in pozitie de decubit dorsal si sa nu i-se limiteze sub nici-o forma manifestarile convulsive (nu trebuie sa mobilizam pacientul in timp ce acesta convulsioneaza)!
👉 dupa aceea, este absolut OBLIGATORIU ca salvatorii (sau alti oameni aflati imprejur) sa sune la 112 si sa solicite o ambulanta (mai ales ca este un caz in loc public despre care nu stim mare lucru)!
👉 dupa oprirea convulsiilor, daca pacientul nu isi recapata starea de constienta trebuie asezat in pozitia laterala de siguranta (insa trebuie avut in vedere prezenta unui posibil traumatism la nivelul coloanei cervicale!!!!) !
👉 salvatorul va urmari in permanenta starea pacientului (foarte important este sa se urmareasca pulsul si respiratia) iar in cazul in care apar evenimente neplacute (pacientul incepe sa convulsioneze din nou, nu mai respira, nu mai are puls) salvatorul va actiona in mod corespunzator! Daca pacientul convulsioneaza din nou -> trebuie reasezat in pozitie de decubit dorsal! Daca pacientul face stop cardio-respirator -> trebuie sa se efectueze manevre de resuscitare conform protocolului BLS cu mentiunea ca in aceasta perioada (pandemica) salvatorii nu sunt „obligati” sa efectueze respiratie gura la gura! In caz de stop cardio-respirator este VITAL sa se inceapa efectuarea masajului cardiac extern (compresii toracice externe) cat mai repede cu putinta!

Le multumesc colegilor Iulian Onacă și Valeria Hârjoabă pentru suportul acordat in elaborarea subiectului, avand in vederea experienta mea limitata pe urgenta.

 
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!