fbpx

Ce au gresit salvatorii in situatia descrisa?

♦️➡️ Esti in trecere pe o alee din cartierul tau si la o distanta apreciabila observi un grup de oameni agitati, in jurul unei persoane cazute pe jos

♦️➡️ Stiind ca esti asistent medical, te aproprii in graba, gandindu-te ca poate nu e nimeni in acel grup, cadru medical, sa poata acorda ajutor profesionist

♦️➡️ Cand ai ajuns langa grup constati urmatoarele:

👉 Un barbat cazut, in convulsii

👉 Langa el un altul care il ridicase in sezut

👉 Lumea din jur facuse un cerc strans pe langa ei si dadeau indicatii pe care cel care acorda ajutorul le respecata, fiind si el panicat

👉 Astfel l-a ridicat in sezut pentru a nu-si inghiti limba

👉 Tot pe acest considerent ii prinsese limba cu o batista si se straduia cu GREU datorita convulsiilor tonico-clonice ale pacientui sa i-o tina in afara cavitatii bucale

👉 Pentru a-i opri convulsiile l-a imobilizat si impreuna cu un alt individ incerca sa il tina strans, imobilizand inclusiv capul

👉 Unul din ei il strangea agresiv de degetul mic de la o mana in urma insistentelor unei doamne care sustinea dansa ca asa se face

♦️➡️ Intrebari:

1️⃣👉 Ce au gresit salvatorii ❓

2️⃣👉 Ce accidente se pot intampla in urma masurilor luate ( mentionati-le punctual in ordinea data mai sus ) ❓

3️⃣👉 Cum ar fi trebuit sa actioneze un eventual salvator profesionist ❓

♦️➡️ Aceasta discutie isi are scopul de a verifica cunostintele dobandite la cafeluta si discutia purtate zilele trecute pe grup 😬🙄❗️

🔷🔷🔷 ATENTIE: este un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta ❗️❗️❗️

🔷🔷🔷 Nu trebuie sa ne invatati specialitatea medicala care se ocupa cu aceasta problema, trimitandu-ne acolo ❗️❗️❗️

🔷🔷🔷 Vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️

♦️👉 Aceasta dicutie a fost purtata pe grupul de Asistenti Medicali – Cazuri, Manopere, Tehnici pe care il administrez, unde in fiecare zi la ora 17, ne intalnim virtual la o cafea, cei interesati sa evoluam profesional si facem cate un exercitiu de imaginatie la care ne aducem fiecare contributia din experienta noastra profesionala.

♦️👉 Pentru discutii UTILE cu tematica de asistenta medicala puteti accesa grupul pe care il administrez in acest scop si pe care il gasiti aici: 👉👉👉 Asistenti Medicali – Cazuri, Manopere, Tehnici

Ce au descris salvatorii in situatia descrisa?

1️⃣👉 Ce au gresit salvatorii ❓

👉 in primul rand, pacientii care fac convulsii NU trebuie mobilizati sub nici-un fel! Nu este voie ca pacientul care convulsioneaza sa fie ridicat in sezut! Acesta trebuie asezat in pozitie de decubit dorsal, eventul ii putem aseza ceva sub cap (o perna – mai greu cu pernele pe strada

👉 o haina etc.) pentru a evita aparitia unor traumatisme produse in urma miscarilor capului din timpul convulsiilor! Dupa incetarea convulsiilor, daca pacientul nu isi recapata starea de constienta putem sa il asezam in pozitia laterala de siguranta pentru a proteja si pastra caile respiratorii deschise! Asadar, indicat ar fi sa il lasam pe pacient sa isi faca criza si sa nu limitam manifestarea acesteia!

👉 a doua greseala flagranta este legata de „prinsul limbii”! Nu este permis sa se introduca ceva in gura pacientului atata timp cat acesta convulsioneaza! De asemenea, NU ii vom prinde limba! Exista un MIT conform caruia in timpul convulsiilor „trebuie” sa ii prindem limba pacientului, in caz contrar acesta o va inghitii! Limba este si ea un muschi, iar senzatia ca pacientul isi inghite limba survine ca urmare a faptului ca aceasta cade inspre faringe acoperind epiglota (datorita acestui lucru apare respiratia ingreunata si cianoza)!

👉 a treia greseala facuta se refera tot la un MIT! Daca observam un pacient care convulsioneaza si noi il vom strange/musca de degetul mic NU SE VA INTAMPLA NIMIC BUN/FAVORBAIL pentru pacient! Pacientul nu isi va revenii mai repede! Din contra, daca il strangem/muscam de deget exista posibilitatea sa ii fracturam falangele (adevarul este ca trebuie sa il strangeti serios ca sa se produc ruperea falangelor, dar nu se stie nici-o data)!

👉 o ultima greseala se refera la faptul ca salvatorii (bine intentionati de altfel) sunt agitati! In astfel de situatii limita, salvatorii trebuie sa isi pastreze calmul si sa gandeasca cum trebuie sa procedeze corect astfel incat sa il ajute pe pacient fara a-i produce alte suferinte in plus! Agitatia nu face parte din „comportamentul” ideal al salvatorilor, din contra aceasta poate scoate in evidenta nesiguranta salvatorilor!

2️⃣👉 Ce accidente se pot intampla in urma masurilor luate ( mentionati-le punctual in ordinea data mai sus ) ❓

👉 accidentele care pot sa apara in urma masurilor abordate de salvatori se refera la conduita gresita abordata de acestia! Daca salvatorii adopta o conduita corecta, sansele sa apara accidente se minimizeaza!

👉 daca imobilizam victima in timp ce convulsioneaza pot sa apara diferite traumatisme/fracturi ( spre exemplu, in timpul convulsiilor, capul pacientului se misca stanga-dreapta cu o ritmicitate ridicata, iar daca salvatorii ii vor imobiliza capul atunci manifestarile convulsive vor fi limitate si astfel pot sa apara diferitele traumatisme/fracturi).

👉 daca se incearca „prinderea” limbii pot sa apara urmatoarele accidente: ruperea dintilor pacientilor (daca introducem obiecte in gura pacientului, datorita miscarilor capului, dantura acestuia poate fi rupta). In plus, daca se incearca imobilizarea limbii cu ajutorul degetelor salvatorului, acesta din urma risca sa se aleaga cu niste muscaturi serioase! In plus, dantura care se rupe poate fi aspirata in arborele traheo-bronsic si astfel pacientul risca sa se asfixieze!

👉 daca il strangem/muscam pe pacient de degetul mic exista posibilitatea sa ii fracturam falangele !

3️⃣👉 Cum ar fi trebuit sa actioneze un eventual salvator profesionist ❓

👉 salvatorii trebuie sa se asigure de faptul ca zona este sigura si ca nu sunt pusi in pericol nici ei dar nici pacientul (aici ne referim in special la siguranta salvatorului)!

👉 in timp ce convulsioneaza, pacientul trebuie asezat in pozitie de decubit dorsal si sa nu i-se limiteze sub nici-o forma manifestarile convulsive (nu trebuie sa mobilizam pacientul in timp ce acesta convulsioneaza)!

👉 dupa aceea, este absolut OBLIGATORIU ca salvatorii (sau alti oameni aflati imprejur) sa sune la 112 si sa solicite o ambulanta (mai ales ca este un caz in loc public despre care nu stim mare lucru)!

👉 dupa oprirea convulsiilor, daca pacientul nu isi recapata starea de constienta trebuie asezat in pozitia laterala de siguranta (insa trebuie avut in vedere prezenta unui posibil traumatism la nivelul coloanei cervicale!!!!) !

👉 salvatorul va urmari in permanenta starea pacientului (foarte important este sa se urmareasca pulsul si respiratia) iar in cazul in care apar evenimente neplacute (pacientul incepe sa convulsioneze din nou, nu mai respira, nu mai are puls) salvatorul va actiona in mod corespunzator! Daca pacientul convulsioneaza din nou -> trebuie reasezat in pozitie de decubit dorsal! Daca pacientul face stop cardio-respirator -> trebuie sa se efectueze manevre de resuscitare conform protocolului BLS cu mentiunea ca in aceasta perioada (pandemica) salvatorii nu sunt „obligati” sa efectueze respiratie gura la gura! In caz de stop cardio-respirator este VITAL sa se inceapa efectuarea masajului cardiac extern (compresii toracice externe) cat mai repede cu putinta!

Ii multumesc lui Iulian Onaca, pentru suportul acordat in elaborarea subiectului, avand in vederea experienta mea limitata pe urgenta.

 
 
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!