fbpx

Tratamente la domiciliu 

Conduita pe care ar trebui să o cunoaștem toți atunci când ne trezim cu traumatisme minore sau majore ale membrelor.

Acest articol dezbate doar traumatismele membrelor inferioare și superioare, în mod special articulațiile gleznei, genunchiului, cotului sau încheieturii mâinii, articulațiile mici ale palmei sau plantei, excluzând articulația șoldului și umărului, articulații de o complexitate anatomică, ce presupune gestionarea medicală intraspitalicească a acestora.

Ce facem în caz de accidentare ale unui membru? Am călcat greșit, ne-am accidentat la sport, sau am căzut pur și simplu și ne trezim cu durere vie în una din aceste articulații mai sus menționate, ce trebuie să facem prima dată?

Se aplică metoda RICE ( Rest, Ice, Compresion, Elevation ).

  • Rest – Repausul este primul lucru pe care trebui să îl aplicăm organismului, este cheia refacerii lui. Ajutăm persoana care a suferit traumatismul să se întindă pentru a pune în repaus zona afecată.
  • Ice – Gheața este cel mai eficient remediu pentru reducerea inflamației și durerii care este asociată cu căldura generată de creșterea fluxului sanguin. Compresele cu gheață se aplică aproximativ 20 minute / oră.
  • Compresion – Contenția sau compresia elastică are ca scop reducerea edemului rezultat din procesul inflamator. Edemațierea este inevitabilă, însă trebuie limitată pe cât posibil deoarece un edem prea mare va reduce semnificativ funcția articulației respective. Trebuie sprijinit membrul afectat cât mai confortabil, apoi cu un bandaj elastic se va bandaja zona până la articulația următoare ( de exemplu pentru articulația genunchiului, începem aplicarea bandajului de sub genunche și finalizăm aplicarea lui mult peste acesta ). Se verifică circulația în exteriorul zonei bandajate din 10 în 10 minute, deoarece un bandaj prea strâns va afecat circulația în zona respectivă și vom obține un rezultat nedorit.
  • Elevation – Ridicarea sau suspendarea membrului are ca scop reducerea edemului, prin favorizarea circulației de întoarcere, acest lucru pe lângă reducerea edemului va avea ca efect și scăderea în intensitate a durerii.

Desigur, imediat ce avem posibilitatea vom proceda și la efectuarea unei radiografii asupra zonei afectate pentru a exclude o eventuală fractură sau fisură în zonă. 

Ceea ce trebuie să știți legat de aceste radiografii este faptul că mai nou, chiar și contra cost centrele de imagistică nu efectuează la cerere astfel de radiografii, fără indicația scrisă pe un bilet de solicitare, a unui medic. 

Știu, veți spune că fiecare pe banii lui ar trebui să poată face ce dorește. E adevărat, însă au fost situații în care pacientul a solicitat o radiografie a unei anumite zone, care a crezut el că ar fi necesară după cum resimțea durerea, iar după primirea rezultatului să constate că zona nu avea nici o afectare, că de fapt doar acolo se proiecta durerea unui traumatism care s-a produs fie mai sus fie mai jos, fie la o altă articulație. De aceea, un consult medical înaintea unei radiografii ar fi util, pentru a nu fi nevoiți să vă iradiația degeaba.

Dacă în urma radiografiei se constată că este doar un traumatism minor, asta nu înseamnă că totul e în regulă și că vă puteți relua activitatea. Din păcate sunt traumatisme ( entorse sau luxații ) care merg cu ruperea vaselor de sânge pe zona afectată, producând echimoze severe și edeme serioase, ce se remit în 4-6 săptămâni.

Ce conduită trebuie să adoptam pe perioada de convalescență?

  • Continuam repausul pe care trebuie să îl dam articulației afectate, în caz de suprasolicitare a zonei, se va menține edemațierea ce va bloca procesul de refacere.
  • Favorizam circulația de întoarcere prin suspendarea membrului, astfel durerea și tensiunea pe zonă va scădea semnificativ.
  • Folosim comprese cu soluție de sulfat de magneziu 1 la mie preparată în farmacie, acestea au intens efect antiinflamator.
  • Folosim unguente pentru reducerea inflamației, durerii și echimozei. Medicii indică în acest caz un gel pe baza de diclofenac sodic cu efect antialgic și antiinflamator și heparină sodică pentru fluidizarea circulației și reducerea echimozei. Dacă însă echimoza ( vânătaia ) este foarte intensă eu prefer să folosesc un gel DOAR cu heparina care contine 100.000 U.I. de heparina cu alternativ cu unul cu diclofenac ce are in compozitie cantitate dubla de antiinflamator. De ce? Pentru ca va fi de două ori mai eficient pentru reducerea echimozei si a durerii.
  • Continuam de asemenea folosirea contenției elastice. Dacă perioada de utilizare va fi mai îndelungată, putem alege să folosim în locul feșei elastice, dispozitive de contenție specifice pe articulația afectată. Vedeți în imaginile postate astfel de dispozitive pe care le putem comanda sau procura de la firme de profil.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!