fbpx

Subiecte medicale – Tratamente la domiciliu

📌 Sunteti asistent medical si va propuneti sa mergeti la o farmacie pentru a va procura cateva materiale sanitare necesare in desfasurarea acestei profesii!
📌 In farmacie, in fata dumneavoastra, se afla un domn in varsta de aproximativ 60 de ani care tine o prescriptie medicala in mana si care la un momentdat incepe sa prezinte brusc un episod de varsatura alimentara importanta cantitativ!
📌 Dupa ce a incetat sa mai verse, la distanta de aproximativ un minut, barbatul incepe sa se “clatine” pe picioare (ameteste), devine palid la fata, transpirat iar in secundele urmatoarele acesta se lipotimeaza.
📌 Pentru a acorda suport de URGENTA pana la venirea ambulantei e nevoie sa aflați mai multe despre pacient așa ca o intrebati pe farmacista detalii cu privire la reteta pe care pacientul o tine in mana. Astfel, aflati ca pacientul avea prescrise pe reteta urmatoarele:

💊👉 un antidiareic
💊👉 un probiotic
💊👉 un antiemetic precum
💊👉 un protector gastric

📌 Ii solicitati farmacistei un tensiometru (se presupune ca in fiecare farmacie trebuie sa existe un tensiometru electronic) pentru a verifica valoarea tensiunii arteriale, iar in urma masuratorii obtineti o valoare a tensiunii de 94/60 mmHg precum si un puls de 110 pulsatii/minut.

Intrebari:

1. Pentru ce afectiune suspectati ca a primit pacientul reteta cu medicamentele respective
2. Ce anume a putut provoca starea de liptomie
3. Care sunt masurile de prim ajutor pe care le puteti acorda in acest caz si cum reactionati in continuare

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️

Raspuns

1. 👉 Avand in vedere medicamentele prescrise in reteta si varsatura din  farmacie, suspectez faptul ca pacientul se confrunta cu o problema gastro-intestinala de tipul enterocolitelor care implica scaune diareice moi si multiple, varsatauri.

2. 👉 In acest caz, lipotimia poate fi asociata cu o stare de soc hipovolemic avand in vedere faptul ca pacientul prezinta scaune diareice moi si varsaturi ( simptome deduse pe baza medicamentelor prescrise ).
👉 Instalarea socului hipovolemic poate fi asociata si cu valoarea scazuta a tensiunii arteriale ( hipotensiune arteriala ) precum si cu valoarea crescuta a pulsului ( tahicardie ), ambele constituind semnele starii de soc!
👉 Scunele diareice repetate asociate cu varstaurile pot duce la pierderi semnificative de lichide ( in special apa ) din organism si astfel apare deshidratarea!
👉 De aici, pana la instalarea unui soc hipovolemic nu mai este cale lunga !

3. 👉 In primul rand, in momentul in care pacientul incepe sa verse, putem sa il sustinem sprijinindu-i capul cu mainile noastre pentru a putea sa verse
👉 In momentul in care vedem ca pacientul se schimba la fata si ca se clatina, trebuie sa avem in vedere faptul ca in orice moment acesta se poate lipotima ( ceea ce s-a si intamplat in cazul de fata ) si cadea
👉 Astfel, il putem sprijini in continuare iar in momentul in care se lipotimeaza il putem aseza incet pe podea in decubit dorsal pentru a preantampina aparitia traumatismelor care pot surveni ca urmare a cazaturii
👉 Odata pacientul intins pe podea, pentru al ajuta sa isi revina cat mai repede, ii voi ridica membrele inferioare mai sus decat nivelul inimii pentru a favoriza circulatia de intoarcere si implicit oxigenarea celulelor
👉 Dupa ce pacientul isi revine, il voi mentine in pozitie de decubit dorsal pentru a nu se lipotima din nou ( daca il ridic in sezut/ortostatism exista posibilitatea sa se lipotimeze din nou )
👉 Intre timp, voi ruga pe cineva din farmacie sa sune la 112 si sa solicite o ambulanta
👉 Pana la sosirea ambulantei voi supraveghia pacientul si voi avea grija sa urmaresc foarte atent evolutia starii acestuia intervendind in mod corespunzator in caz de aparitie a complicatiilor ( repetarea varsaturilor, instalarea stopului cardio-respirator etc.)

🔴👉 Multumesc pentru acest subiect si raspunsului detaliat, colegului Iulian Onaca, asistent medical de ambulanta !

🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Ziua internațională a asistentului medical

👉 Cuponul de reducere de 50 lei poate fi utilizat în perioada 12-15.05.2022 aplicând codul de cupon "asistent22" și se aplică oricărui produs virtual de pe site: abonamente, suporturi video de curs sau webinarii👇👇👇

👉 Abonamente : https://www.medatalos.ro/pachete/
👉 Webinarii : https://www.medatalos.ro/achizitioneaza-webinar/
👉 Suporturi video de curs : https://www.medatalos.ro/module-video/

Cupon asistent22

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!