fbpx

Subiecte medicale – Identificarea pacientului

Și pentru că în Mass-Media a apărut din nou ”circul” legat de neglijența și lipsa de profesionalism al unei asistentente medicale care nu a identificat pacientul, l-a pus in ambulanta si l-a trimis la 50 km de unitatea de primire a urgentelor, ca fiind un rezident al unui centru de ingrijri. Ajungand acolo, acestia au constat ca pacientul nu este al lor, fapt pentru care l-au transportat inapoi si au trebuit sa isi recupereze pacientul, inca 50 km dus intors cu ambulanta, lucru care a condus la irosirea de timp și resurse ale sistemului sanitar.

Identificarea pacientului in munca de asistent medical, practic trebuie sa fie prima lectie pe care o invata acesta. Pacientul nu este o boala, el este un individ, o entitate aparte, cu un bagaj emotional pe care asistentul medical trebuie sa i-l respecte. De la identificarea pacientului pleaca intreg procesul terapeutic.

Astfel, vreau să vă povestesc și eu ce pățesc cu mai toate colegele începătoare, care vin să învețe meserie în cabinet. Este prima lecție pe care o învață cu o oarecare umilință.

🔴➡️ Acest subiect este disponibil atat in format TEXT cat si VIDEO. Pentru vizualizarea clipului accesati butonul PLAY din imaginea de mai jos. 👇👇👇 Pentru continuarea citirii articolului text derulati peste imaginea clipului 👇👇👇

Cum activitatea noastră se desfășoară într-un cabinet de medicina familiei, fișele pacienților puse în ordine alfabetică, trebuie scoase la intrarea pacientului în cabinet.

Desigur că sunt nume mai comune cum ar fi Pop Maria sau Moldovan Maria, astfel că avem câte 3-4-5 paciente cu același nume.

Pacientă în vârtsă de 84 ani, intră în cabinet, asistenta începătoare care verifică programatorul vede că programarea este pe numele de Pop Maria, merge la dulapul cu fișe, scoate prima fișa cu acest nume și o pune în fața domnului doctor.

Acesta, deja pățit cu celelalte începătoare care s-au mai perindat prin cabinet, privește fișa, vede anul nașterii: 1974 și i se adresează șugubăț asistentei:

– Domnișoara asistentă, doamna Maria se simte tare onorată că dumneata îi dai cu 40 de ani mai puțin, însă totuși ar trebui să identificăm pacienta după CNP sau cel puțin data nașterii, înainte de a o consulta, nu?

Așa că dragele noastre coleguțe tinere, vă postez toate aceste povestioare pentru a învăța din ele, nu pentru a vă critica.

Pentru ca in urma postarii povestii, imi reprosa cineva, ca nu am ”binevoit” sa o ”invat” pe noua asistenta ca NU trebuie sa greseasca la identificarea pacientului, vreau sa imi cer iertare ca nu m-am prins de faptul ca o asistenta care a finalizat 3 ani de scoala postliceala nu si-a insusit PRIMA LECTIE si cea mai elementara informatie cu care incepe orice manopera medicala: IDENTIFICAREA PACIENTULUI.

Dragele mele colege, nimeni nu spune ca trebuie sa te nasti invatat si nimeni nu spune ca nu se poate sa se comita erori medicale, dar in meseria aceasta a nu identifica pacientul poate duce la:

  • plimbarea unui pacient 100 km si apoi a altui pacient inca 100 km pe cheltuiala statului, stat care suntem NOI pentru ca din buzunarul nostru se duc acesti bani , cu totii contribuim la asigurarile de sanatate.
  • blocarea unei ambulante care facand acesti 200 km putea, poate, in acest timp sa salveze alte vieti.
  • neidentificarea pacientului si creearea unei confuzii pe o sectie clinica poate duce la grave accidente daca faci o manopera destinata unui alt pacient, administrarea unui medicament destinat altuia si la care cel caruia i-l administrezi poate fi alergic.
  • chiar si aceasta confuzie prin incurcarea unor fise poate sa complice dramatic lucrurile in sensul ca daca doctorul nu observa incurcatura, pacientul intrat in cabinet ii aduce o scrisoare medicala de la un specialist sau o aprobare de comisie pentru un medicament scump ( cum ar fi de exemplu un medicament administrat in boala Parkinson, ce contine rasagilina si care prin Programul National de Parkinson este oferit gratuit, desi pretul lui este undeva la 7200 lei/3 luni, iar statul il ofera gratuit printr-o hotarare de comisie pe care pacientul o aduce medicului ca dovada, justificare in prescriere ), cum spuneam, medicul ia acea hotarare de comisie, o introduce in fisa altui pacient fara sa observe, iar la urmatoarea prescriere de reteta medicul cere din nou pacientului aceasta aprobare, iar acesta nu o mai are si medicul ii spune ca nu ii poate prescrie medicatia, sau poate ca se va anunta o inspectie de la CAS peste un an, sa vina in control pentru a verifica aceste justificari medicale pentru retetele scumpe, iar daca medicul nu o are sau nu o gaseste sa justifice cu ce drept a scris acelui pacient medicamente de 7200 lei, CAS imputa medicului suma respectiva, iar aprobabrea se da pe 6 luni, asa ca coleguta tinerica, ce nu si-a insusit prima ei lectie de baza, il incalta pe domnul doctor cu o amenda de imputare de 14.400 lei.

Deci, nu dragi colegi incepatori, critica nu este ca sa va arat ce nestiutori sunteti, ci ca sa va responsabilizez legat de ceea ce se poate intampla daca nu va insusiti notiunile elementare.

Iar ca ultima observatie: cand gresiti, cea mai sanatoasa atitudine nu este cea in care, artagosi, puneti mana in sold si va ratoiti ”da ce tu nu ai fost tanara, acum vii cu ”alură de şefă la menopauză”?”, ci atitudinea cea mai corecta este ”va rog sa ma scuzati, promit ca voi fi mai atenta data viitoare” si chiar sa fiti si sa va insusiti criticile constructive pentru ca acestea fac casa buna cu inaltul profesionalism.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole 

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!