fbpx

Tratamente la domiciliu – Pansamente

Pentru pacientul imobilizat la pat curățarea picioarelor este foarte importantă.

Curățarea lor se face atât pe întregul picior cat și interdigital, printre toate cele cinci degete, folosindu-se o cârpă umedă cu care ștergem interdigital pentru îndepărtarea tuturor depunerilor.

Membrele inferioare au nevoie în permanență de un masaj foarte ușor, delicat în sens invers circulație venoase. Desigur, excepție fac acele afecțiuni care impun restricții pentru masajul limfatic.

🔴➡️ Acest subiect este disponibil atat in format TEXT cat si VIDEO. Pentru vizualizarea clipului  accesati butonul PLAY din imaginea de mai jos. 👇👇👇 Pentru continuarea citirii articolului text derulati peste imaginea clipului 👇👇👇

De asemenea, util ar fi si masajul reflexogen în talpă, cu policele ( adică degetul mare de la mâna ), masez ușor circular în talpă, pentru reactivarea centrilor nervoși. Implicit vei face și o decontracturare a zonei plantare. Pacienții imobilizați la pat au frecvent contracturi ale plantelor. Prin acest masaj vom pune în circulație și sângele, vom activa circulația periferica. Aceasta este foarte defectuoasă la acesti pacienți imobilizați, lucru care poate duce în timp la escarele calcaneene sau ale membrelor inferioare indiferent de localizare.

La acesti vârstnici membrele inferioare sunt extrem de uscate, iar fanerele, unghiile, încep să se îngroașe datorită deficitului circulator. De multe ori unghiile sunt pline de spori, de fungi, astfel ca fac acea cunoscută onicomicoză sau ciuperca unghiala.  Prin urmare, cei care acordă îngrijiri vor fi învățați că trebuie să folosească mănuși in îngrijirea picioarelor unui vârstnic ce prezintă onicomicoză pentru că altfel pot să se contamineze. Trebuie explicat aparținătorilor că prin folosirea mănușilor atunci când acordă îngrijiri părinților nu înseamnă că nu isi iubesc părinții sau că le este greață de ei, ci că DOAR se vor proteja de contaminare și transferul infecțiilor în cadrul membrilor familiei.

Pielea uscată a picioarelor este foarte important să o hidratez prin aplicarea gelurilor, cremelor, unguentelor în sens invers circulației venoase, dar se aplică cu o anumita alternanta în funcție de starea pacientului.

Atenție, pielea noastră are nevoie atât de hidratare cat și de emoliere. Hidratarea o facem cu creme care sunt pe bază de apă, iar emolierea o facem cu unguente care au o concentrație mare de grăsime.

De asemenea, trebuie să fim atenți la curățarea temeinică, pentru că nu vom aplica niciodată produse de îngrijire, nici de hidratare, nici de emoliere peste cruste. Dacă piciorul nostru prezintă cruste, trebuie favorizata îndepărtarea lor. Chiar dacă pentru o prima dată facem o aplicare de cremă sau unguent, a doua zi facem spălarea, curățarea și favorizarea îndepărtării celulelor moarte și abia pe urmă aplicăm din nou produsul de îngrijire. Dacă vom lăsa crustele și vom tot aplica peste ele produse de îngrijire, sub aceste cruste, în timp se vor înmulți bacteriile și vor produce leziuni.

De asemenea, la membrele inferioare, cei care suferă de insuficientă venoasă, prezintă prurit ( mancarime ), astfel că este foarte important să nu permitem pacientului să se scarpine pentru că se vor produce leziuni de grataj. Prin leziunile de grataj, prin acele zgârieturi, se vor inocula bacterii din flora saprofită a pielii, adică din flora pe care noi o avem pe piele în mod fiziologic. Dacă se vor produce aceste leziuni, bacteriile inoculate prin aceste leziuni, le vor coloniza, iar apoi există șanse majore de infecție. Prin proliferarea lor, la un număr de peste 100 de mii de germeni, se va produce infecția. Astfel, ne vom putea trezi, în final, cu tot felul de complicații cum ar fi: erizipel, erizipel bulos, tromboflebită etc. și ne vom mira cum de s-a produs, atâta vreme cat pacientul nostru a stat în pat.

Dacă înțelegem mecanismul de producere vom ști exact cum să prevenim aceste complicații. Prin urmare, dacă vedeți că pacientul are prurit, trebuie folosite unguente cu cortizonice până la remiterea pruritului, desigur o perioadă cat mai scurtă de timp. Există produse foarte bune pe bază de advantan, un fel de lapte cu conținut de advantan, care se poate folosi o perioadă mai lungă de timp decat formele farmaceutice, creme sau unguente cu un continut mai mare in acest cortizonic.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!