fbpx

Subiecte medicale – Tratamente la domiciliu

📌📌📌 Situatie:
👉  Esti asistent medical 💉, conduci linistit si la un moment dat observi pe strada o persoana cazuta pe care toata lumea o ocoleste.
👉 Cum procedezi si cum evaluezi situatia❓❓❓

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️

🔴👉  Raspuns:

🔴👉 ATENTIE : In primul rand avem grija de siguranța noastră ca salvator, abia apoi ne ocupam de urmatoarele: 👇👇👇

1. Asigurarea zonei sau perimetrul de siguranța se poate face de către privitori , nu de tine ca salvator calificat. 

2. Intrebi in jur dacă cineva știe BLS ( Basic Life Support ) și il rogi sa te ajute. Daca sunt 2 sau mai multe persoane, cu atât mai bine.

3. Dacă victima este in alta poziție decât decubit dorsal ( ceea ce probabil vei găsi in viața reala ), te poziționezi la capul pacientului și te pregătești de manevra menținerii capului in Ax cu coloana cervicala cu palmele pe umerii victimei și capul prins între antebrațe și NU-I DAI DRUMUL pana nu ai terminat manevra de poziționare a pacientului in decubit dorsal dar nu singur. Dacă nu exista nimeni care sa știe BLS, ceri altor 2 persoane sa te asiste : unul la nivelul umeri – bazin iar celălalt la nivel bazin -membre inferioare. Le dai comenzi clare : “La comanda mea întoarcem victima pe spate – 1,2,3 și “ poziționați victima in decubit dorsal toți odată. Nu uita de manevra “capul in Ax”

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇

Webinar - Montare BRANULĂ - Poză produs

4. Manevra de subluxatia mandibulei înainte de orice PAS ( Priveste = cavitatea abdominala/toracica ca sa se observe daca aceasta se expansioneaza, Asculta = ca sa vezi daca exista o bataie cardiaca, Simte = daca se simte pe obrazul salvatorului a unei respiratii data de victima ) sau oprirea oricărei hemoragii 👉 sa nu uitam ca se moare mai repede prin stop cardio-respirator decât prin hemoragie, iar prin eliberarea cailor aeriene superioare se poate sa-i revină respirația spontana ( se poate, in cazuri fericite ). Dacă nu faci manevra de subluxatia a mandibulei s-ar putea sa faci PAS degeaba pentru ca victima inconstienta fiind probabil nu va respira cu căile aeriene obstruate de limba.

5. Ținând 2 degete pe mandibula ( ca sa ii menții Căile aeriene superioare permeabile ), abia acum faci PAS. Timp in care tu deja ai făcut o inspecție fugara a pacientului pentru traumatisme, hemoragii vizibile și alte obiecte care nu-și au locul in/pe lângă corpul victimei.

6. Bineînțeles ca deja la punctul 0 cineva a chemat ambulanta ( nu tu, pentru ca tu nu ai timp sa stai la telefon cu 112 )

7. Dacă vezi / simți o hemoragie care ii pune viața in pericol victimei, dai comanda verbala clară unui pieton / trecător sau privitor sa caute orice obiect de îmbrăcăminte hanorac, fular etc cu care se va face stază pe presupusa plaga ( atenție unde este plaga… dacă este la gât stază se face cu intermitenta pentru a nu periclita circulația craniană și așa compromisa prin oprirea bătăilor inimii ), dacă plaga este in orice alt loc, se face “pansament compresiv” dintr-un obiect vestimentar ca cel menționat mai sus.

8. In acest timp, tu deja ai constatat dacă pacientul tău este conștient, dacă respira și dacă are puls ( evaluarea și manevrele descrise pana acum nu trebuie sa îți ia mai mult de 60 de secunde ).

9. Dacă victima nu are puls, începi resuscitarea prin compresiile toracice. Ultima data când am citit / făcut ultimul curs de resuscitare, nu eram obligați ca salvatori sa facem respirațiile gura-la-gura, ci doar compresiile toracice dar făcute bine, la un ritm de aproximativ 100 – 120 / minut. Continui resuscitarea pana vine ambulantă sau pana obosești dacă ești unicul salvator care tine BLS.

🔴👉 Multumesc pentru acest subiect si raspunsului detaliat, colegei noastre Valeria Harjoaba, asistent medical de ambulanta !

🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Ziua internațională a asistentului medical

👉 Cuponul de reducere de 50 lei poate fi utilizat în perioada 12-15.05.2022 aplicând codul de cupon "asistent22" și se aplică oricărui produs virtual de pe site: abonamente, suporturi video de curs sau webinarii👇👇👇

👉 Abonamente : https://www.medatalos.ro/pachete/
👉 Webinarii : https://www.medatalos.ro/achizitioneaza-webinar/
👉 Suporturi video de curs : https://www.medatalos.ro/module-video/

Cupon asistent22

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!