fbpx

Subiecte medicale

🛑🛑🛑 Esti in trafic, in drum spre litoral si pe autostrada chiar in fata ta are loc un accident grav.
🔻🔻🔻 Cobori rapid din masina, fiind asistent medical te gandesti ca s-ar putea sa fii de ajutor pana la venirea ambulantei
🔻🔻🔻 Te apropii si vezi un autoturism care, fiind acrosat de un tir a fost izbit de parapet. In interior, observi de la distanta ca se afla DOAR soferul incarcerat.
🧐🧐🧐 Cum procedezi?

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️

… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Suporturi de CURS pentru cei care doresc aflarea SECRETELOR care duc la reusita procedurii, dincolo de protocoale. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇

Recoltarea sangelui - Colectie module video - Suport de curs

🔴👉  Raspuns:

🔴👉 In primul rand cobor din masina si evaluez teritoriul ( siguranta salvatorului) . Daca nu exista nici-un pericol ( spre exemplu – iese fum din autoturismul accidentat ) ma apropii de masina accidentata si evaluez in primul rand starea de constienta a victimei prin stimulare verbala ( ii adresez cateva intrebari generale care sa ma faca sa imi dau seama de nivelul de constienta a pacientului ), nu inainte de a ruga pe cineva sa opreasca traficul.

🔴👉 Urmatorul pas este sa rog pe altcineva sa sune la 112 si sa anunte accidentul ( daca nu este nimeni imprejur voi suna chiar eu la 112 ).

🔴👉 In cazul unui accident rutier, traumatismele care pot sa apara sunt foarte multe ca numar, unele dintre ele fiind grave si necesitand ajutor medical de urgenta. Printre cele mai grave si importante leziuni care pot sa apara se numara fractura de coloana cervicala cu sectionarea maduvei.

🔴👉 Daca victima este constienta o intreb daca isi simte degetele de la maini si de la picioare si daca le poate misca. Daca victima afirma ca nu isi simte degetele si ca nu le poate misca cel mai probabil ca a suferit o fractura de coloana cervicala. In acest caz este absolut necesar ca pacientul sa nu isi miste capul sub nici-o forma. De preferat ar fi sa se monteze un guler cervical care sa asigure imobilitatea capului si astfel impiedicam agravarea posibilelor leziuni de la nivelul coloanei cervicale.

🔴👉 Si pentru ca nu umblam cu gulerele cervicale dupa noi, voi incerca sa imobilizez eu ( sau alta persoana dispusa sa ma ajute ) capul victimei intre palmele mele si astfel ma asigur ca pacientul nu isi va misca capul.

🔴👉 Avand in vedere ca soferul este incarcerat nu trebuie sa efectuez manevre de descarcerare pana la ajungerea echipajelor de urgenta ( ambulanta, pompieri ) pentru a evita aparitia unor noi traumatisme.

🔴👉 Alte leziuni care pot sa apara in cazul unui accident rutier: fractura de bazin, de-aceea in timpul descarcerarii, pacientul va fi extras din masina cu ajutorul unui KED ( Kendrick_Extrication_Device = Dispozitivul Kendrick Descarcerare ) special si astfel se protejeaza agravarea traumatismelor de bazin si nu numai ), diferite rupturi ( de splina, de ficat, de artere – aorta abdominala spre exemplu ), traumatisme craniene severe ( in acest caz pacientul cel mai probabil ca va fi inconstient si nu va raspunde la stimuli externi ), diferite fracturi ( costale, osoase ) care pot fi inchise / deschise ( daca victima este incarcerata este foarte dificil sa evaluezi aparitia fracturilor ) etc.

🔴👉 De asemenea, daca pacientul este constient imi poate oferi informatii cu privire la eventualele dureri pe care le simte ca urmare a producerii accidentului si astfel imi pot da seama despre posibilele traumatisme suferite de pacient.

🔴👉 Daca pacientul prezinta o hemoragie externa voi incerca sa o controlez prin efectuarea stazei ( asta daca imi permite spatiul si daca ajung la zona care sangereaza ).

🔴👉 La sosirea echipajelor de urgenta ii voi informa pe acestia cu privire la starea pacientului si le voi comunica datele stranse pana in acel moment ( date despre posibile traumatisme, simptome descrise de pacient etc.).

🔴👉 Multumesc pentru acest subiect si raspunsului detaliat, colegului nostru Iulian Onacă, asistent medical de ambulanta !

🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!