fbpx

Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale

➡️ Sa luam aceeasi ipoteza si anume aceea ca locuiti la bloc si ca sunteti vecin/vecina cu inca 19 familii printre care si un domn si o doamna (soti) ambii in varsta de 70 de ani.  
➡️ Intr-o dimineata va solicita domnul ajutorul si va roaga sa veniti repede sa vedeti ce este in neregula cu sotia dansului.  
➡️ De indata ce vedeti pacienta observati faptul ca aceasta este palida, transpirata, ca respira cu dificultate (este dispneica) si ca este vizibil slabita. 
➡️ In continuare, pacienta va relateaza faptul ca din cursul noptii anterioare resimte o durere la nivelul toracelui anterior care iradiaza in membrul superior stang si in mandibula, durere care a debutat initial in regiunea epigastrului. 
➡️ In momentul interviului pacienta descrie durerea resimtita in piept precum „o gheara”. 
➡️ De asemenea, pacienta afirma ca a prezentat o varsatura in cursul diminetii. 
➡️ Ii masurati functiile vitale si constatati urmatoarele: TA = 90/50, puls = 119 batai/minut, saturatia O2 % = 90%. 
➡️ In timpul masurarii pulsului, observati ca pacienta prezinta un puls neregulat.

➡️ Antecedente personale patologice (boli asociate):
👉 hipertensiune arteriala,
👉 infarct miocardic in antecedente (produs in urma cu 8 ani),
👉 cardiopatie ischemica,
👉 steatoza hepatica,
👉 coxartroza bilaterala.

➡️ Acasa face tratament cu:
👉 acid acetilsalicilic in doza unica de 75 mg administrata la amiaz,
👉 Indapamid  2,5 mg,
👉 Nitroglicerina 2,6 mg tablete,
👉 hepatoprotectoare.

➡️ Avand in vedere simptomatologia pacientei va decideti sa solicitati de urgenta o ambulanta.

➡️ La scurt timp dupa ce ati solicitat ambulanta, observati faptul ca pacienta are tendinta de a se uita in punct fix din ce in ce mai insistent.

👉👉👉 Intrebari: 👇👇👇

1️⃣📌➡️ Pe baza semnelor si simptomelor, la prima vedere ce suspiciuni de diagnostic/diagnostice aveti
2️⃣📌➡️ Ce alte intrebari ii puteti adresa pacientei astfel incat sa vi se confirme/ infirme diagnosticul/diagnosticele suspectate
3️⃣📌➡️ Ce puteti spune despre starea pacientei din momentul in care aceasta are tendinta de a se uita in punct fix? Cum procedati in continuare
4️⃣📌➡️ Cum acordati ajutor medical pana la sosirea ambulantei

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️

🔴👉  Raspuns:

1. Pe baza semnelor si simptomelor suspectez un sindrom coronarian acut ( infarct miocardic acut ) complicat probabil cu instalarea socului cardiogen.

Simptomele care ma duc cu gandul la sindrom coronarian acut sunt: durerea toracica anterioara care iradiaza in mandibula si in membrul superior stang ( si care a debutat cu epigastralgii ), tegumentele palide si transpirate, hipotensiunea arteriala, prezenta varsaturilor, dispneea precum si caracterul durerii ( gheara ). In functie de zona in care se produce infarctul la nivelul inimii se disting urmatoarele tipuri de infarcte: infarct inferior, infarct anterior, infarct antero-septal, infarct postero-lateral si infarct subendocardic. Durerea ( care se confirma ulterior a fi de origine cardiaca ) aparuta initial in epigastru este tipica de cele mai multe ori infarctului inferior!

Simptome care ma duc cu gandul la soc cardiogen: hipotensiunea arteriala ( unul dintre cele mai concludente semne ale starii de soc ), tegumentele palide si transpirate, prezenta tahicardiei.

De asemenea, pulsul neregulat poate scoate in evidenta si aparitia unei aritmii cardiace precum fibrilatia atriala.

2. In general, intrebarile care ajuta la confirmarea diagnosticului de infarct miocardic acut se refera la durere. Astfel, eu personal as intreba urmatoarele:
– cum a debutat durerea ( brusc, lent) ?
– care este caracterul durerii ( in acest caz pacienta a descris durerea precum o gheara ) ?
– de cand a debutat durerea ?
– durerea este continua sau intermitenta?
– in ce conditii a aparut durerea ( daca pacienta facea ceva efort fizic in momentul declansarii durerii )?

3. Tendinta pacientei de a se uita intr-un punct fix ma face sa cred ca cel mai probabil pacienta „se pregateste” sa faca o sincopa sau chiar un stop cardio-respirator ca urmare a hipoxiei. Odata ce am observat acest detaliu, eu personal as suna din nou la ambulanta si as semnala acest aspect, astfel incat dispeceratul sa grabeasca alocarea unui echipaj la caz cat mai repede. De asemenea, pe timpul reapelarii ambulantei urmaresc in permanenta pacienta observandu-i starea. Daca pe timpul celui de al doilea apel la ambulanta as observa ca pacienta nu mai respira si nu mai are puls, as pune imediat telefonul pe difuzor ( ca sa ii aud pe cei de la ambulanta ce intrebari imi pun ), astfel incat sa pot relata exact starea pacientei si m-as putea ocupa in acelasi timp si de acordarea primului ajutor ( efectuarea compresiilor toracice si eventual – nu e obligatoriu – respiratie gura la gura ) avand in vedere ca telefonul il voi pozitiona langa mine.

4. Voi urmari in permanenta starea pacientei, iar in caz ca face stop cardio-respirator as incepe manevrele de resuscitare conform BLS-ului ( cu mentiunea ca nu suntem obligati sa facem ventialtii gura la gura) . De asemenea, ma voi asigura ca pacienta nu depune nici-un pic de efort fizic, efectuarea si a celui mai mic efort fizic, putand agrava situatia!

🔴👉 Multumesc pentru acest subiect si raspunsului detaliat, colegului nostru Iulian Onacă, asistent medical de ambulanta !

🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!