fbpx

Cum si cand aleg zona soldului la administrarea intramusculara?

A. Zona dorsogluteala

 • administrarea se face, de preferat in partea dorsala a gluteului mediu sau cel mult in partea supero-externa a gluteului mare ( vezi cele doua triunghiuri rosii din imagine )
 • se alege de regula la adulti
 • se poate administra o cantitate de 5 ml la pacienti casexici, 7 – 10 ml la cei normo si supraponderali
 • poate fi localizat in mai multe feluri
 • pacientul in decubit ventral ( pe burta )
 1. impartind imaginar fesa in 4 cadrane, locul propice pentru injecția intramusculară este cadranul supero-extern ( vezi imagine linia galbena )
 2. impartind in 3 linia imaginara care uneste spina iliaca si comisura fesiera, locul ideal de administrare este treimea superioara ( prima treime de la spina iliaca – vezi imagine linia verde ) – mie personal, aceasta metoda mi se pare cea mai sigura
 3. unind comisura fesiera cu trohanterul mare, formam o linie imaginara deasupra careia se afla locul de electie al acestei administrari, niciodata sub aceasta pentru evitarea strapungerii nervului sciatic ( vezi imagine linia albastra )
 

B. Zona ventrogluteala

 • administrarea se face in partea ventrala a gluteului mediu
 • se alege de regula la adulti
 • pacientul in decubit lateral
 • se pune mâna cu eminenta tenara ( grupa de mușchi dispusă sub degetul mare ) pe trohanterul mare, indexul pe spina iliaca antero-superioara si mediusul larg deschis pe creasta iliaca – spatiul delimitat între degetele 2 si 3 corespunde locului injectiei
Mie personal mi se pare o zona cam restransa si tine foarte mult de constitutia pacientului daca aceasta zona musculara este sau nu bine conturata, astfel ca o aleg destul de rar in functie de anumiti parametri ( constitutia musculara, imposibilitatea pacientului de a se ajeza ventral – pe burta, prezenta unor rani, cicatrici, edeme, hematoame in zona dorsogluteala )

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!