fbpx

Punctia venoasa – Recoltarea sangelui – Analize de sange – Tratamente la domiciliu

Haideți să ne cunoaștem acul pentru holder cu care efectuăm recoltarea de sange prin metoda vacutainer.

Haideți să vedem care sunt componentele lui și cum îl utilizăm într-un mod cat mai facil ?!

La fel ca și acul de la seringă acesta are o tesitura numită bizou. Ea este tesita în două planuri. Astfel ca, putem intra în vena, într-un unghi de 30 ° sau intr-un unghi, în funcție de profunzimea venei, tesitura avand rolul de a facilita aceasta penetrare.

În momentul în care m-am poziționat pe venă și penetrez peretele ei așez holder-ul pe pielea pacientului și il fixez fără sa apăs prea tare cu policele mâinii nedominante pentru a-mi elibera mâna dominantă cu care voi face ulterior aplicarea și schimbarea vacutainerelor.

Tesitura acului trebuie să fie întotdeauna în sus atunci când fac puncționarea. De multe ori pentru recoltare este suficient să intru doar cu jumătate din bizou, dar de preferat ar fi cel puțin 1 cm. După ce am puncționat și am am intrat pe lumen, ar fi de dorit să mai avansez longitudinal pe acesta cel puțin 1 cm. Nu este obligatoriu necesar pentru că de multe ori sângele ( refluează ) intra în vacutainer chiar și prin jumătatea de bizou ajuns în vena.

Ce face acest ac? El are un adaptor Luer, care are la partea proximala, cea care se infileteaza pe holder, are o protecție de cauciuc, un fel de selep. Acest cauciuc protejează acul pentru a nu permite curgerea sîngelui, decât în momentul în care acesta este ridicat prin adaptarea unui vacutainer. În momentul în care noi introducem vacutainerul, cauciucul se ridică, iar sângele se eliberaza, fiind aspirat de presiunea negativă ( vidul ) din vacutainer.

Este foarte important să ne cunoaștem dispozitivele pe care le folosim pentru a le utiliza la valoarea lor optimă.

🔴👉 Pentru urmarirea clipului DEMONSTRATIV acceseaza butonul PLAY din imaginea de mai jos 👇👇👇

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Hai să învățăm ÎMPREUNĂ !!!

👉 Achiziționează Colecția VIDEO de recoltarea sângelui ( 5 tipuri de proceduri de recoltare ), accesând link-ul din imaginea de mai jos 👇👇👇

Model de practica IV

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!