fbpx

Tratamente la domiciliu – Pansamente – Tratarea ranilor – Administrarea medicamentelor

Se pare ca am ajuns intr-un punct in care avem nevoie sa mai clarificam niste lucruri!!! 

( Acest articol este un îndem adresat colegilor pe grupul de Asistenți Medicali )

 • Grupul de asistenți medicali nu incurajeaza munca de ingrijiri in asistenta medicala doar in institutii medicale, prin urmare va rog INSISTENT nu mai recurgeti la amenintari de genul: “nu faceti tratamente la domicilii daca nu vreti sa o incurcati”
 • Grupul nu incureajeaza dezvoltarea profesionala si cresterea calitatii serviciilor medicale pentru a pleca apoi in strainatate sa vi le desfasurati acolo, prin urmare cei ce asteapta postarea locurilor de munca in strainatate sau cei ce incearca sa recruteze forta de munca pentru strainatate, nu vor avea succes pe acest grup! ( am primit nenumarate solicitari de postare in acest sens ).
 • Trebuie sa intelegeti ca in spitalele din Romania, mai nou abia daca se asigura asistenta medicala de urgenta, facandu-se internari de 5-7-10 zile maxim, se stabilizeaza pacientul din punct de vedere hemodinamic si este externat cu indicatii de controale in ambulatorii pe specialitatile unde mai necesita evaluari. Sunt spitale ( nu putine ) care pentru a scadea costurile au instituit o evaluare a eficientei medicului in functie de solutionarea cazului intr-un numar cat mai mic de zile. Cu cat pacientul este tinut mai mult de 5 zile cu atat eficienta medicului este evaluata in scadere. ( multi cu siguranta nu stiti asta ).
 • Asa ca pe o sectie de cardio, pacientul este stabilizat hemodinamic, este evaluat cardiac si daca se constata ca mai are nevoie si de consult diabetologic, endocrinologic, evaluare vasculara, acesta la externare primeste scrisoare medicala la externare cu medicatia indicata pe parte cardiologica si indicatii de consult in ambulator pt specialitatile la care s-au constatat ca ar trebui facute evaluari.
 • De exemplu: daca un pacient este nedeplasbil, sa zicem cu un AVC ( atac vascular cerebral ) in antecedente, hemiplegic, care a fost internat de urgenta cu un puseu hipertensiv, a fost stabilizat este externat cu indicatii de alte evaluari, familia il ia acasa cu ambulanta si cand se trezeste acasa cu el constata ca are de facut: consult endocrinologic, diabetologic, vascular, tratament intravenos cu hidrolizat din creier de porcina, apare si vreo escara de decubit ce trebuie tratata sa nu se agraveze, spuneti-mi cum gestioneaza apartinatorii o astfel de situatie, daca nu ar fi oameni ca mine si ca multi altii, care dupa 8 ore de munca se deplaseaza la domiciliile acestora sa ii ajute sa iasa din impas? Daca mama, tatal sau bunicii celor care recurg la astfel de amenintari ( cu nu executati tratamente la domicilii ) s-ar afla in impas si nu ar avea cunostinte medicale, cum ar gestiona o astfel de situatie?
 • Stiti oare ca o deplasarea cu ambulanta privata de acasa la o institutie medicala costa 200 lei minim un drum, plus 200 lei adus acasa? Stiti ca asta se face pe baza unei programari prealabile? Cat l-ar costa pe un pacient nedeplasabil, transportul intr-un ambulator daca are de facut un tratament injectabil dupa externare. Sa zicem zece zile doar o administrare pe zi numai transportul ar fi 10 x 400 lei= 4000 lei pentru 10 injectii. Si sincer, cate ambulatorii executa astfel de tratamente? Ce s-ar intampla daca toti cei care au nevoie de tratamente s-ar deplasa la spital în ambulator unde asistenții medicali abia fac față la îndatoririle de pe secții sau din ambulatorii, sau la medicul de familie care și aș este suprasolicitat cu consultații pentru eliberarea actelor medicale, urgențe etc.
 • Stiati ca in centrele de recuperare din sistemul de stat programrile se fac cu aproximativ 10 luni inainte? Stiati ca la clinicile private de recuperare preturile pleaca de la 350 lei/zi minim, si cresc exponential in functie de nevoile pacientului?
 • Nu aveti idee cata lume ma solicita zilnic pentru a-i ajuta, sau daca nu cunosc pe cineva care sa ii ajute, oameni disperati, care nu pot fi scosi din casa, oameni batrani lasati aici in tara de copii plecati in strainatate, copiii lor cu inimile zdrobite acolo printre straini, stiind ca degeaba trimit bani acasa pentru ingrijirea parintilor, nu au cine sa ii ingrijeasca nici macar pentru bani: NU SUNT ASISTENTI ! E atata nevoie de noi aici acasa! Nu vor amaratii, decat sa moara fara dureri insuportabile in casele lor, pensiile nu le ajung de azile, nu pot sa dea 4000 lei sa fie deplasati 10 zile in spital pentru cate o injectie, oare cer prea mult?
 • Ca sa putem sa ii ajutam fara sa “o patim” trebuie sa fim foarte profesionisti si foarte bine informati. Un om ca mine, care s-a străduit să ajute pacientul la el ACASA, trebuie sa stie o mie de lucruri si sa poata evalua holistic un pacient, nu doar din punct de vedere al sectiei pe care lucreaza. Trebuie sa stie exact pana unde i se intind competentele si unde trebuie sa solicite ajutor. Cand si cum poate acorda ajutorul fara sa “o patească” ( si daca tot am vorbit despre asta, multi nu stiu ca manopera de sondare urinara la barbat este o manopera delegata, daca tu ca asistent faci manopera si accidental produci o fistula iatrogena la un pacient cu hiperplazie de prostata se poate intampla frecvent, poti sa “o patesti”, in cazul in care nu te-a delegat un medic sa executi manopera, si asta nu numai la domiciliu, ci si in spital, dragi colegi care nu stiati acest lucru ), dar tocmai asta este ideea trebuie sa fim bine pregatiti si informati in tot ceea ce facem!!!
 • Grupul acesta are rolul de a ajuta pe toti cei care vor sa se implice si sa ramana acasa in TARA si sa dea o mana de ajutor. De aceea, INSISTENT va rog, cei care atunci cand, cate un coleg posteaza o solicitare de ajutor intr-o problema, daca stiti sa raspundeti pertinent, coerent si inteligibil va rog sa o faceti, cei care lucrati pe specialitatea respectiva!!! Daca nu, va rog ABTINETI-VA! Nu dati sfaturi de a merge la medic pentru ca TOTI stim ca acolo se rezolva problemele medicale, insa acesti amarati vin ACASA in halul in care vin TOCMAI de la medici
 • De asemene, NU mai dati sfaturi de “mama Omida” cu buruieni si bosconeli, nici sfaturi eronate, citite doar prin carti invechite sau site-uri obscure. Orice informatie gresita poate aduce prejudicii atat colegilor cat si pacientului pe care il are in ingrijire.
 • Asa ca haideti va rog, putina implicare!

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!