fbpx

De ce se opreste colectarea sangelui in vacutainer, in cadrul unei recoltari de sange?

Dragii mei, una din întrebările puse de voi este :
De ce după efectuarea unei puncții venoase în vederea recoltarii de sânge, după refluarea primilor picuri de sânge în vacuetă, fluxul sanguin se oprește? 

Sunt mai multe situații:

1. Pacient hipovolemic – vine în vacuetă doar atâta sânge cât s-a colectat prin garotare.
* Dacă pacientul nu consumă suficiente lichide, mai ales că recoltarea se face dimineața, lui i se spune să nu mănânce, iar prin asta înțelege și că nu trebuie să bea ( aici trebuie educat pacientul, înainte de recoltare să consume apă minim 500 ml )
* Dacă pacientul totuși afirmă că a băut, nu este neapărat să fi fost o cantitate suficientă, sau e posibil să fie diabetic, situație în care acesta urinează foarte mult, ceea ce face ca toată apa consumată să se evacueze prin urină. 
* În acest caz, de pacient hipovolemic ( acest lucru trebuie să învățați a-l recunoaște la palpare – acesta va fi subiectul altei postari ) NU se folosește sistemul de recoltare cu vacutainer!!! Alegem să facem recoltarea pe seringă cu ac albastru, iar aspirarea se face lent fără să agresăm lumenul, lăsăm refluarea sângelui să vină în seringă în ritmul impus de volemia pacientului.
* De ce facem asta? Sistemul cu vacutainer foloseste vacuete ce conțin VID, atâta cât este necesar pentru aspirarea cantității necesare în vacueta corespunzătoare. La atașarea vacuetei prin adaptorul Luer, aceasta aspiră BRUSC, prin eliberarea vidului, astfel se bruschează vena, iar acest mod de aspirare face ca lumenul vasului de sânge al acestui pacient hipovolemic să se colabeze și să se lipească de ac. Astfel că în vacuetă va veni doar atâta sânge cât a fost pe zona garotată, după care vena rămâne lipită de ac, nemaipermițând refluarea sângelui prin orificiul acului. ( Pe site veti avea și un video cu recoltarea la pacienții hipovolemici pe seringă ).

Bacteria Helicobacter Pylori

2. Pacient care prezintă vasoconstricție ( poate fi și hipovolemic pe deasupra ) – acest lucru se întâmplă când pacientul vine de la frig, iar mâinile sunt reci.
* În acest caz, eu încerc folosirea metodelor de inducere a vasodilatației la membrele superioare ( încălzire prin aplicare de perne calde, apă caldă, menținerea lângă un calorifer etc. ) și abia pe urmă procedez la recoltarea de sânge.

3. Posibil să puncționați vena doar cu 1/2 din teșitura acului ( bizoul – orificiul de intrare al sângelui ), prima jumătate, fiind poziționată pe venă, iar cealaltă rămânând blocată în peretele lumenului ( al vasului de sânge ). 
* În acest caz încerc repoziționarea acului pe mijlocul lumenului ( cum stabilesc dacă s-a  întâmplat aceasta – voi face un alt video și o altă discuție despre aceast subiect )

4. Posibil ca prin aspirarea bruscă realizată cu vacueta, lumenul vasului să se lipească de bizoul acului, chiar dacă pacientul este cât de cât de hidratat.
* În acest caz eu, slăbesc puțin garoul de la buton ( NICIODATĂ nu desfac complet garoul după puncționare până nu am terminat recoltarea, doar slăbesc tensul din garou pentru a opri staza și a nu se produce hemoliza sângelui ), las puțin să se mai adune sânge pe vas și regarotez, iar apoi încerc să mișc puțin acul, coborând bizoul pentru a favoriza dezliprea acestuia de pe lumen, de cele mai multe ori reușesc continuarea recoltării fără probleme.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Pentru detalii despre:
* webinariile ONLINE "Discuții la CLASĂ"
* seminar ONLINE UNU la UNU de invatare si exersare a punctiilor venoase
* discuție privată cu Meda despre cazul
acceseaza imaginea de mai jos !

Imagine promo seminarii GLOBAL

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!