fbpx

Subiecte medicale

Pentru ca zilele acestea mi s-a reprosat ”doza de insensibilitate” cu privire la dependentii de alcool ( vezi acea povestioara cu pacientul alcoolic ce vine la cabinet, simuland o pneumonie, pentru obtinerea unui concediu medical ), vroiam sa port o mica discutie retorica cu privire la acest subiect.

Totul incepe de regula din adolescenta, cand apare perioada de rebeliune,iar parintii nu isi fac treaba pentru a ajuta adolescentul sa treaca cu bine peste acesta peroioada. Zic, ”cu bine”, pentru ca de regula, atunci se produc instaurarile tuturor dependentelor: de alcool, de droguri, de tigari, de jocuri de noroc, de sex sau abuzul alimentar, toate astea, vin ca o compensatie pentru anumite frustrari sau datorita presiunii anturajului.

Desigur, acela ar fi momentul optim, cand NOI ca adulti responsabili sa facem educatie pentru santate si sa intervenim, insa de regula nici noi, nu suntem prea sanatosi din acest punct de vedere, avem propriile dependente.

Este cam greu sa dai lectii de conduita cu privire la fumat, atata vreme cat fumezi in casa cu sotul in fata copilului, cu privire la alcool cand te vede copilul, intorcandu-te pe trei carari de la petrecere sau cu privire la o alimentatie sanatoasa, cand tu vii frustrat si ofuscat de la munca si primul lucru pe care il faci este sa te arunci pe frigider si sa ”rupi normele” cum se spune in limbajul de argou al tinerilor.

Pana aici e totul de inteles, ceea ce urmeaza este mai dramatic. Ajungem adulti cu diverse vicii, vicii care pentru satisfacerea lor ne costa din buzunarul prorpiu zeci de mii de lei, bani la care nu facem nici un rabat, chiar daca acest sacrificiu costa intreaga familie.

Desigur, imi veti spune, e alegerea fiecaruia cum isi traieste viata si pe ce isi cheltuie banii. Cu acest lucru sunt perfect de acord. Cu ce nu sunt de acord, insa este faptul ca atunci cand viciile noastre ne conduc spre boli incurabile sau boli ce ne creeaza o suferinta  prelungita, sa protestam vehement ca STATUL sau SOCIETATEA nu ne ajuta pe banii lor sa ne tratam.

Subiecte medicale - De la TOLERANTA la CORECTITUDINE 👉 in sistemele medicale

Si pentru a intelege mai bine ce vreau sa spun haideti sa dam cateva exemple:

 • Pacient FUMATOR, inrait, doua pachete pe zi, incepe cu 15 ani in urma sa aiba simptome de claudicatie intermitenta, care dupa investigatii se dovedeste a fi datorita unor stenoze si obstructii severe ale membrelor inferioare. Este internat, i se fac perfuzii cu Vasaprostan, i se indica lasarea IMEDIATA de fumat. Pacientul, este tratat ( pe banii statului, prin urmare ai nostri ai tuturor contribuabililor ), isi revine, i se initiaza ulterior tratament cronic de mentinere ale vaselor de sange, medicamente scumpe, compensate de stat, din aceeasi bani, evident. Trec cativa ani, pacientul NU renunta la fumat, revin simptomele de claudicatie, este din nou internat, de data asta obstructia este completa. I se propune amputatia de la 20 cm de deasupra locului stenozat, moment in care acesta face circ, in masura in care cheama televiziunea la institutia unde a fost internat si urla vehement ca STATUL nu face nimic pentru el, ca vor sa ii taie picioarele in loc sa ii faca perfuzii cum i s-au mai facut.
 • Pacient ALCOOLIC, consumator de zeci de ani, dezvolta o Steatoza hepatica grad II/III. Este avertizat ca la trecerea in grad IV incepe fibroza hepatica si de acolo pana la ciroza este doar un pas. Este facuta educatie in cabinet cu privire la renuntarea IMEDIATA la alcool. Mai in gluma mai in serios incearca sa negocieze exprimandu-se ”nici macar o bere dl doctor, asa din cand in cand”. Mai trec cativa ani, pacientul nostru nu isi schimba modul de viata, incepe sa se simta din ce in ce mai rau, in urma investigatiilor se constata ascita severa cu varice esofaciene deja, ceea ce arata suferinta severa a Venei Porte. Pacientul nostru cu relatii, ”REZOLVA” un transplant hepatic si apoi se initiaza tratament anit-reject, a la long, tratament ce costa din bugetul de stat zeci de mii de lei. Desigur, nici dupa, pacientul nostru nu merge la terapie pentru rezolvarea dependentei psihice, lucru care conduce evident la reluarea consumului, chiar si sub tratament anti-reject.
 • Pacient cu OBEZITATE, vine in nenumarate randuri sa isi faca analizele sa vada ”cum mai sta cu colesterolul”, dar desigur vrea analize pe fonduri de la stat ca ”de-aia a platit o viata”. Dupa analize, constata ca are un LDL colesterol ( colesterolul greu care se depune pe vasele de sange ), la nivel foarte crescut de atac vascular cerebral. I se initiaza tratament cu statine, cu mentiunea ca peste 3 luni trebuie sa repete valorile colesterolului pentru a verifica eficienta tratamentului. Peste trei luni vine din nou dupa bilet ”pe fonduri”, pe acelasi principiu ca ”a platit o viata la stat” sa isi verifice colesterolul. ”Rezolva” la un laborator un loc, face analizele si revine cu ele. Nici o ameliorare. Intrebam : dar ati luat tratamentul corect? Raspuns: pai domnul doctor, eu nu sunt din asta cu medicamente, ca nu imi distrug ficatul cu ele, mai bine incerc putin regim. Iar sarada se repeta la nesfarsit pentru ca regulat el vrea sa vada ”cum mai sta cu colesterolul”, dar NU face nimic, nici macar regim, iar cresterea in greutate este evidenta de la zi la zi.

As putea continua la nesfasrit cu exemplele, insa cred ca ati prins cu totii ideea:

 • NIMENI nu face rabat de la investitia in vicii pentru ca au DREPTUL de a-si trai viata cum vor
 • TOTI vor tratamente pe banii statului, ca din nou au DREPTURI, asupra banilor publici
 • NIMENI nu are nici o OBLIGATIE de a face ceva, nu pentru ceilalti, pentru ei insisi, pentru sanatatea lor
 • TOTI au dreptul ca SOCIETATEA sa le sara in ajutor cand sunt la necaz, dar nu au OBLIGATIA de a se ajuta ei insisi

Si acum va intreb:

 • Ce vina au copiii care dezvolta un cancer si care se lupta alaturi de familiile lor pentru supravieturie, iar fondurile de la stat sunt complet insuficiente pentru a le asigura tratamentele, in contextul in care banii merg in retete compensate pentru alcoolici, pentru arteriopații fumatori inraiti, pentru insulino-dependentii care nu se pot opri din mancat, pentru drogatii in recuperarea acestora, in concedii medicale acordate pentru viciatii care nu se pot mobiliza si vor sa stea acasa pentru a-si consuma viciul pe banii publici etc.
 • Ce vina au nevinovatii care mor in accidente savarsite de alcoolici, drogati la volan, de oameni cu obezitate morbida ce au episoade de narcolepsie la volan sau de oameni iresponsabili care in urma dobandirii unui handicap nu realizeaza gravitatea situatiei de a sofa in conditiile limitarilor acestui handicap
 • De ce trebuie eu sa fiu TOLERANTA cu cei care nu au nici o toleranta fata de ceilalti membri ai societatii?
 • De ce, eu ca Asistent medical ar trebui sa inchid ochii, SA TAC, atunci cand vine un alcoolic in sevraj, simuland o pneumonie si vrea concediu medical?

Inchei cu o maxima a lui Edmund Burke, la care am meditat extrem de mult in ultimele zile: „Singurul lucru necesar pentru triumful răului este ca oamenii buni să nu facă nimic.”
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole 

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!