logositemeda

✅ Păstrează-te informat‼️
✅ Ia atitudine‼️
Rămâi în viață‼️

Subiecte medicale

( “Povestea unei dependențe” – la finalul articolului )

Când ne gândim la dependență, mergem cu gândul la droguri, alcool sau tutun, dar hai să ne gândim puțin mai bine:

Oare numai “substanțele chimice” pot crea dependențe omului? Ne creem metode cât mai creative pentru a ne lupta cu lucrurile mai puțin plăcute din viața noastră. Folosim des dependența pentru a face față fricii noastre interioare de singurătate, de inutilitate, fricii că nu suntem suficienți de “buni” ca oameni sau ca profesionisti. Uneori, oricât de plini de succes si glorie am fi, simțim în sufletul nostru aceste temeri. Orice lucru, chiar si bun, daca este folosit în exces determină depedență.

  • Câți dintre voi nu asteptați o bine-meritată pauză pentru a savura o cafea bine preparată alături de fumul unei țigări care să-i întregească savoarea?
  • Câți dintre voi nu asteptați finalizarea zilei sau săptămânii de muncă pentru o iesire cu prietenii la o terasă unde să vă “bine-dispuneți” sub “aburii lui Bahus”? 
  • Câți dintre voi după o zi extenuantă, ați ajuns acasă, ați aruncat bagajele cât colo si ați fugit la frigider pentru a savura bunătătăți pregătite pe gustul vostru, care să vă răsfețe papilele gustative? Este o placere sa mananci “ceva bun”, tindem in timp sa folosim mâncarea, tot mai mult atunci cand suntem stresati sau nemultumiti, in dorinta de a regasi acea senzatie de placere, care parca ne aduce si un strop de liniste. Doar ca, in timp, avem nevoie de tot mai multa mancare, caci ne dorim sa obtinem acea “mica placere” de fiecare data cand viata ne incearca si ne suprasolicita, si sa nu uitam ca pentru multi oameni mancarea poate fi un substitut pentru “companie” (tasteful friend ).
  • Câți dintre voi nu deveniți nervosi si agitați ori de câte ori vă începe telenovela sau dacă cineva vă conturbă de la serialul de pe net pe care îl urmăriți cu frenezie episod după episod parcă teleghidați, uitând de toate îndatoririle zilnice?
  • Câți dintre noi, nu pierdem ore în telefon pe Facebook, Instagram sau pe alte rețele de socializare, trăind într-o lume virtuală, încercând să scăpâm de viața de zi cu zi?
  • Câți nu sunt care se trezesc cu gândul la “doza” zilnică de alcool, droguri, țigări, jocuri, telenovele sau seriale net, talk-show-uri TV, “doza” de sex, de perfecțiune, de auto-înfrumusețare, de adrenalină si cred că as putea continua la nesfârsit. 

Acesta, desigur, este un subiect, vechi, dezbătut demult în societatea modernă în care trăim. La noi în România, primele versuri după Revoluție au fost scrise si cântate în manieră Hip-Hop de Cheloo cu Bitza în piesa Vicii:

“Ca strangi timbre sau ca tragi pe nas
Ca nu poti fara femei sau ca pui ierburi in atlas
Poti sa-i spui oricum, eu le numesc vicii
Atata timp cat cantitatea iti provoaca delicii.
E vorba de dependenta, nu conteaza drogul
Cand te-ngropi in ceva si-ai uitat scopul.
Tremuri si lipseste acel-ceva
Fie ca e mouse-ul fie ca e undita.
Iti gasesti mereu alte ocupatii
Majoritatea luate de la altii.
Uiti de prieteni si in general de toate
Si influentezi la randul tau mai departe.
E o scuza sau pretext cand n-ai scuza,
E consolarea ta cand altii te acuza.
Te amuza cand din vorba-n vorba
Gasesti obsesia ta la altu’ in alta forma”

Incercam sa ajungem la fericire luand-o pe scurtaturi, fara sa ne gandim ca asa este posibil sa ajungem intr-o fundatura mai repede! Cu cat o persoana este mai creativa, dar nu stie sa-si foloseasca aceasta creativitate intr-un mod productiv, cu atat este mai predispus sa dezvolte adictii. Cu totii avem acest potential de a dezvolta adicții, cu totii suntem fiinte creative si incercam sa facem fata micilor si marilor incercari ale vietii. 

Uitati-va mai bine in viata d-voastra si veti observa ca ati dezvoltat “mici depedente”, care uneori pot fi foarte usor punctul de plecare al unor “mai mari depedente”.

Nu trebuie sa ne pierdem curajul si sa ne resemnam in fata acestor “depedente”, caci asa cum creativitatea poate duce la dezvoltarea lor, tot ea ne ofera si solutii pentru indepartarea pericolului si cu cat se actioneaza mai devreme, cu atat sansele sunt mai mari, iar aceasta creativitate poate fi folosita in folosul nostru propriu. Intotdeauna preventia a avut rezultate mai bune decat vindecarea in sine.

In primul rand trebuie sa aflam posibilele “depedente” prezente in viata noatra, si acest lucru nu se poate face decat…admitand, mai intai de toate, ca avem acest potential, ca nimeni nu este scutit de acest pericol, si apoi, avand curajul de a ne uita in interiorul nostru ca sa descoperim lucruri de care nicicand n-am fost constienti, lucruri bune si utile, pe care uneori le folosim, desi habar nu avem ca le detinem, lucruri bune care insa uneori pot genera aceste “depedente”, daca sunt folosite in exces.

Dar…ne putem dezvolta modalitati prin care sa luptam impotriva acestor “depedente”, putem invata, de fapt, cum sa ne folosim creativitatea intr-un mod productiv, care sa fie in folosul nostru:

  • Putem să ne folosim de talentul la scris de exemplu pentru a împărtăsi cu ceilalți experiență :))
  • Putem face sport iesind în natură, dacă nu suntem capabili de sporturi la o intensitate mare cel puțin să ne propunem un număr de pasi zilnici pe care să îi îndeplinim cu perseverență si monitorizați de un telefon sau un padometru
  • Am putea să ne înscriem la cursuri de pictură sau dans, făcând terapie prin artă 
  • Putem să ne punem în sprijinul societății oferind din timpul nostru pentru a săvârsi acte caritabile pentru copii sau vârstnici, este atât de MARE nevoie de noi…

As putea continua la nesfârsit cu exemplele de idei creative, dar sunt convinsă că fiecare din voi are o doză suficientă de creativitate pentru a se ajuta de ea în scop constructiv.

Ceea ce vreau să împărtăsesc cu voi în continuare este o poveste care dacă nu ar fi tristă s-ar putea dovedi hilară, însă finalitatea ei nu te prea face să zâmbesti.

Subiecte medicale - Meditand la intrebarea 👉  care e dependenta din viata ta?

 “Povestea unei dependențe”

La recepție unui laborator de analize medicale, se prezintă un pacient de sex masculin, aproximativ 30-35 ani, care cu timiditate i se adresează asistentei de la recepție:
– Bună ziua, doamna asistentă. As putea să discut cu dumneavoastră?
– Desigur, spuneți vă rog.
– Nu, nu asa, în privat.
– Desigur, poftiți vă rog în sala de recoltare.

Asistenta intrase după pacient, îl poftise să se aseze si închise usa pentru a-i asigura acestuia confortul intimității de care se pare că avea nevoie.

– Doamna asistentă, as dori să îmi fac toate analizele pentru BTS ( Boli cu Transmitere Sexuală )
– Desigur, se poate, dar haideți să vedem ce bănuiți dvs că ați contactat?
– Aaaaa, nu bănuiesc nimic, vreau să mă asigur că nu am contactat nimic si că sunt sănătos. Ce analize sunt pentru BTS.
– Păi ar fi VDRL care ne arată o infecție cu Sifilis, Antigenul Hbs care ne arata o potențială infecție cu virusul heptitei B, Anticorpii HCV care ne arata o infecție cu hepatita C, Testul HIV pentru depistarea infecției cu HIV, astea din sânge si ar mai fi altele microbiologice care se recoltează din secreții uretrale în cazul că prezentați ceva scurgeri sau leziuni ale glandului.
– Aaaaa nu prezint, atunci doar cele de sânge as vrea. Să le fac.
– Ok, în regulă, dar când a fost potențialul contact care ar fi putut produce infectarea?
– Aseară.

Asistenta îl privi consternată. Nu stia dacă glumeste sau pur si simplu este complet nestiutor. După figura lui gravă si vădit îngrijorată realiză că era vorba clar de a doua variantă, nici nu intra în discuție.

– Stați să vă explic cum stau lucrurile. Dacă recoltăm acum sânge, iar mâine când vin rezultatele totul este negativ, curat, asta nu înseamnă că nu v-ați infectat. Sifilisul are o perioadă de incubație de până la 90 zile, adică dvs abia dacă recoltați peste 3 luni si rezultatul este negativ, veți avea certitudinea că nu s-a produs infecția. Pentru Hepatite B si C perioada de incubație depăseste 6 luni, iar pentru HIV 12 luni.
– Si cum doamnă, să stau asa un an de zile? Cum să merg asa acasă? Eu am familie, soție, chiar nu există vreo metodă să aflăm acum?

Asistenta îl privi cu milă, simți toată panica lui, frustrarea si furia explozivă cu privire la gestul lui inconstient de-a se expune pe sine si familia, unui astfel de risc mânat de un impuls de moment dat de această dependență pe care nu si-o putuse constientiza până în acest moment. 

Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!

👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇

Kituri punctie venoasa marca Meda Talos

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!