fbpx

Punctia venoasa – Recoltarea sangelui – Analize de sange – Analize medicale

🔴👉 Dupa cum ati vazut am lansat teme noi in discutiile de la ora 5, astfel ca, azi la rubrica “Analiza de la 5” vorbim despre GLICEMIE ❗️

🔴🔴🔴 INTREBARI🔴🔴🔴
1️⃣👉 Ce masoara aceasta analiza si de ce este ea influentata ❓
2️⃣ 👉 Din ce tip de sange se poate determina si in ce fel ❓
3️⃣ 👉  Cum trebuie sa fie pregatit pacientul pentru recoltare si in ce momente ale zilei se poate face aceasta analiza ❓
4️⃣ 👉 Care sunt valorile normale in functie de fiecare din cele doua metode si in functie de momentul zilei in care este facuta determinarea❓
5️⃣ 👉 Ce pot sugera cresterile si scaderile acestor valori ❓Care sunt valorile critice ❓
6️⃣👉 Pe ce tipuri de vacutainere se poate face recoltarea acestei probe si care este diferenta intre acestea, cand se alege unul si cand altul ❓

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️ ❗️

🔴🔴🔴 RASPUNS 🔴🔴🔴

1. Glicemia ne arata nivelul de glucoza din sange, e adevarat, insa ea este influentata de alimentatia si conduita pacientului din ultimele 24 de ore. Pe baza unei singure determinari nu se poate stabili un diagnostic !

2. Se poate determina din orice sange:
👉 venos ( prin recoltarea sangelui venos in vacutainere pentru biochimie ( se poate face determinarea la orice laborator de analize ),
👉 sange arterial recoltat cu seringa DOAR de catre medic si DOAR intraspitalicesc ( punctia arteriala nu este nici macar punctie delegata cu prezenta medicului ❗️prin urmare asistentul medical nu are autorizarea de a o executa ), iar pentru determinarea glicemiei din sange arterial se foloseste aparatul de Astrup
👉 din sange capilar ( prin punctie cu lanseta in varful degetului cel mai frecvent ) determinare care se poate face in orice cabinet MF sau ambulator sau de catre pacient ACASA

3. Unui pacient i se poate verifica:
👉 o glicemie bazala ( adica pre-prandial – dimineata pe nemancate cu un repaus alimentar de de min 8 ore inainte de recoltare )
👉 o glicemie post-prandiala la 2 ore dupa mancare ( prin aceasta se verifica daca glicemia revine la cea initiala – este un test care poate sa determine un prediabet )
👉 o glicemie random adica in orice moment al zilei ( se face de multe ori in urgenta sau la accidente )
👉 o glicemie in cazul testului de toleranta la glucoza ( care cuprinde 3 determinari: cea bazala, la o ora dupa ingestia a 75 gr glucoza dizolvata in apa si la 2 ore dupa ingestie

4. Valorile difera in functie de:
👉 laborator – valorile de referinta sunt date de metoda de determinare si de reactivii folositi in functie de producator – unele kituri dau ca valori de referinta 70 – 106, altele 80 – 110, altele 90 – 120 ( dar pentru a ne raporta la o anomalie, verificam valorile de referinta date de laboratorul la care am solicitat determinarea )
👉 tipul de sange – valorile din sange capilar sunt aproximativ cu 10% mai mari decat din sange venos ( in special la determinari de glicemie bazala ) – din sange arterial nu cunosc pentru ca nu am avut acces la astfel de tipuri de determinari decat in stagiile de pregatire, iar atunci cu informatia rudimentara pe care o detineam totul era in ceata ( vedem doar niste biletele scose de un aparat si nu intelegeam mare lucru )
👉 de momentul zilei – adica pre-prandial ( pe nemancate ) ar trebui sa fie aproximativ intre 80 – 120, post – prandial la o ora dupa mancare NU ar trebui sa depaseasca 180, iar post – prandial la doua ore dupa mancare ar trebui sa revina la valoarea dinainte de masa sau cel putin 140-150 

5. Ce pot sa sugereze valorile in afara intervalelor de referinta si care sunt cele critice:
👉 valoarea sub 70 sugereaza o hipoglicemie – datorita malnutritiei, supradozare de insulina, pauza prea mare intre mese atunci cand ne referim la diabetici
👉 valoarea peste 120-130 poate sa sugereze o hiperglicemie – o alimentatie necorespunzatoate ( prin supraalimentare ) in ultimele 8 ore sau chiar cu o zi inainte, trecerea printr-un soc emotional, administrari de cortizonice SAU un debut de diabet ( insa acesta nu se poate spune cu certitudine decat dupa investigatii mai amnuntite )
👉 Valorile CRITICE inseamna acele valori care reprezinta IMINENTA de DECES adica:

  • mai mica de 50 – se intra in coma hipoglicemica
  • mai mare de 300 – se intra in coma hiperglicemica

( insa aceste valori pot sa difere in functie de TOLERANTA pacientului – unii pot face coma hipoglicemica si la valori de sub 60-65 )

6. Exista trei tipuri de vacutainere pe care se poate face aceasta recoltare:
👉 Vacutainer cu capac rosu fara anticoagulant si gel separator – acesta se foloseste DOAR atunci cand proba se pune in lucru imediat dupa formarea cheagului si centrifugare ( NU mai tarziu de 2 ore ) – e mai greu de separat serul de cheag ( nu imposibil ) – cu cat proba sta mai mult timp neseparata de cheag la temperatura camerei cu atat valorile glicemiei vor fi tot mai mici cu trecerea timpului
👉 Vacutainer cu capac galben cu gel separator si/sau activator de coagulare – se foloseste atunci cand probele se recolteaza intr-un punct de recoltare si necesita pastrarea mai multe ore pana la punerea in lucru – dupa formarea cheagului adica aprox 30 minute se centrifugheaza, separandu-se cu ajutorul gelului separator, serul de cheag – proba se lucreaza in maxim 8 ore
👉 Vacutainer cu capac gri care contine fluorura de sodiu si anticoagulant ( Na2EDTA ) – este un vacutainer care asigura o stabilitate a probei din sangele necentrifugat la temperatura camerei timp de 24 de ore

👉 Si acum legat de STABILITATEA probei:

  • serul separat este stabil 8 ore la temperatura camerei ( 15 – 25 grade celsius )
  • serul separat este stabil la frigider ( 2 – 8 grade ) 72 de ore 
  • proba de sange integral ( pe vacutainer gri ) este stabila la temperatura camerei 24 de ore, iar PLASMA separata are aceeasi stabilitate ca SERUL separat

👉 O mica reamintire:

  • SERUL este produsul pe care il lasa sangele recoltat in vacutainer fara anticoagulant, dupa formarea cheagului, acel lichid transparent galbui care ramane deasupra cheagului
  • PLASMA este produsul pe care il lasa sangele recoltat intr-un vacutainer cu anticoagulant si care ramane deasupra dupa ce se lasa pe fundul vacutainerului hematiile ( dupa ce se aseaza hematiile, daca facem inversia vacutainerului obtinem din nou omogenizarea hemtiilor cu plasma )

🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Iti ofer o ORA din timpul meu, in care putem discuta DOAR noi doi, in mod PRIVAT, problema cu care te confrunti si poti afla astfel cum as gestiona-o eu, sau cum am gestionat de-a lungul anilor mei de asistenta medicala o situatie similara.​ 👉 Vezi detalii de programare si plata in link-ul de mai jos👇👇👇

Webinar - Interactiunea substantelor injectabile

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!