logositemeda

✅ Păstrează-te informat‼️
✅ Ia atitudine‼️
Rămâi în viață‼️

Punctia venoasa – Administrarea intravenoasa – Administrarea injectabila – Administrarea intramusculara – Administrarea subcutanata

Intrebare pusa de un pacient pe grupul de asistenti medicali pe care il administrez: Asistenti Medicali – Manopere, Cazuri, Tehnici:

”Fobia mea se manifesta in felul urmator: simt o anxietate foarte puternica si incep sa plang. Imi este extrem de rusine de faptul ca din momentul in care ma pun pe scaunul de la recoltare incep sa plang. Strang din dinti, ma gandesc la orice, dar nu ma pot opri din plans. Jenant…

Uneori ma gandesc ca nu voi reusi niciodata sa imi inving aceasta frica.

1. Ce credeti despre persoanele care au fobie de ace/ injectii?
2. In munca de asistent medical se intampla des sa intalniti persoane cu frica de ace? Ma intreb daca mai sunt persoane in situatia mea.
3. Cum ati reactina daca maine dimineata ati avea un pacient asa? Vizibil speriat, plangand, dar incercand sa fie cat mai cooperant…
4. Ce pot face pentru a mi se gasi mai usor venele….? Daca o intepatura ma sperie teribil, doua sau trei nu mai spun. Am patit des sa fiu nevoita sa fiu intepata de mai multe ori…

Multumesc!”

Punctia venoasa - Administrarea intravenoasa - Administrarea injectabila - Administrarea intramusculara - Administrarea subcutanata - Cum comunic si cum linistesc un pacient cu fobie de ace?

Multumim pacientei pentru impartasire, iar raspunsul meu ar fi urmatorul:

1. Noi ca asistenti nu credem nimic daca vedem un pacient cu fobie de ace, manifestam empatie si intelegere, nu avem ganduri negative vis-a-vis de acesta, sau cel putin asa ar trebui sa se comporte fiecare asistent: empatic si intelegator.

2. Da sunt multe persoane cu frica de ace, si surprinzator, in mare parte barbati care nu recunosc ca au aceasta problema, dar cand se aseaza pe scaun devin anxiosi, riposteaza agresiv la orice replica a asistentului medical, nu suporta glumite in acel moment si multi finalizeaza dupa ce sunt intepati cu reactii neurovegetative manifestate prin convulsie, altii prin lipotimie, deci raspunsul este DA sunt multi cu fobie de ace.

3. Am avut si am multi si multe paciente in aceasta situatie, chiar in randul celor dragi mie: prietene sau fete ale prietenilor dragi, iar atitudinea mea este una de incurajare:
* in primul rand daca vad ca este speriata, intai ne asezam la o poveste in care sa ii captez atentia si sa ii castig increderea, aratandu-i intelegere fata de frica pe care o are ( nu fac “mișto” pe seama fobiei )
*de asemenea, in timpul discutiei ii pun un pahar cu apa in mana sa il consume pentru a-i umple patul vascular si a reduce riscul colabarii venelor
* ii explic cum va decurge toata manopera: ca o voi intinde se va uita spre perete ca sa nu vada momentul intepaturii pe care nu il va simti deloc, ii arat acul de copil cu care o sa ii fac punctionarea
* apoi ii explic ca in aceasta situatie pentru a-si depasi frica poate sa se foloseasca de respiratie: daca inspira si expira profund, iar eu ca asistent ma corelez sa execut intepatura pe expirul ei, va simti net diminuat intepatura. De ce? Pentru ca pe expir tot corpul se relaxeaza inclusiv terminatiile nervoase si receptorii la durere.
* de asemena ii explic ca daca fac recoltarea in decubit dorsal fara perna, cu genunchii flectati sprijnite picioarele pe planul patului, aceasta pozitie favorizeaza irigarea creierului si implicit centrii respiratori

Punctia venoasa - Administrarea intravenoasa - Administrarea injectabila - Administrarea intramusculara - Administrarea subcutanata - Cum comunic si cum linistesc un pacient cu fobie de ace?

De regula cu femeile o astfel de atitudine din partea mea da rezultate corespunzatoare. Femeile sunt mult mai compliante.

Cu barbatii e problema deoarece sunt niste “macho” care se simt jenati, jenă pe care si-o mascheaza prin impulsivitate si refuz la colaborare.

4. Legat de ce poate incerca pacientul sa faca pe viitor inainte de expunerea la o manopera ce presupune folosirea acelor:
* hidratare corespunzatoare inaintea recoltarii pentru obtinerea unei volemii satisfacatoare
* aplicarea caldurii locale pentru producerea vasodilatatiei ( apa calda sau am avut pacienta care folosea perna electrica – dar extrem de eficient )
* controlul mental al fricii – asta se realizeaza prin exercitiu mental coroborat cu cel respirator ( exercitii de respiratie abdominala ) in timp ce faceti exercitiul mental cu privire la expunerea la punctia venoasa

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!

👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇

Kituri punctie venoasa marca Meda Talos

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!