fbpx

Proceduri medicale – Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale

Igiena si toaletarea pacientului

1. A cui atributie este si cine ar trebui sa cunoasca tehnicile de manipulare si mobilizare in vederea efectuarii igienei pacientului?
2. La ce riscuri este supus pacientul daca persoana abilitata pentru efectuarea acestei igienizari nu isi cunoaste temeinic meseria?

Proceduri medicale - Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - Ce riscuri presupune efectuarea toaletarii pacientului?

1. Cu totii ( asistenti medicali ) am invatat la scoli ( sau cel putin asa ar fi trebuit ) sa invatam tehnica manipularii bolnavului in vederea toaletarii si efectuarea igienei precum si a schimbarii asternutlui sau lenjeriei.

Din pacate, asa cum pomenea si colega in comentariu la aceasta postare de pe grupul de asistenti medicali pe care il administrez, multe asistente considera sub demnitatea lor a efectua aceste manevre.

Este adevarat ca in spitale din lipsa de personal, nu fac acest lucru, acuzand criza timpului, insa trebuie cel putin sa urmarim daca persoanele angajate in acest scop ( infirmierele ) isi fac treaba corespunzator si daca observam ca au anumite lipsuri si nu cunosc tehnicile, sa incercam cu blandete sa le explicam si sa le motivam importanta acestei manopere.

2. La ce riscuri poate fi supus pacientul in cazul in care persoana care executa manevrele nu le cunoaste temeinic:
* prin bruscarea unui pacient cu osteoporoza ( si nu numai ) poate sa ii produca acestuia luxatii sau chiar fracturi
* daca pacientul este cu tratament anticoagulant, iar infirmiera/asistenta nu il manevreaza prin ridicarea membrelor ( sustinandu-le in palme ) si nu prin tragere, impingere sau strangere, pacientul poate sa se aleaga cu echimoze, hematoame sau chiar leziuni ale dermului
* de ce spun ca poate sa se aleaga cu leziuni tegumentare: pacientii cu fragilitate capilara prezinta deseori petesii extinse, care sugereaza o mica fascie de lichid sangvinolent sub derm, iar daca aceste petesii sunt agresate prin tragere si strangere, efectiv se decapeaza zona aceea tegumentara cu petesie
* de asemenea, in caz ca pacientul prezinta mici discontinuitati tegumentare, sugerand inceput de escare de decubit, trebuie urmarita persoana care face manopera sa fie constienta de faptul ca: cu manusile cu care schimba lenjeria, spala de dejectii pacientul nu va aplica creme in plaga

Iertati-ma ca specific acest aspect vazut de nenumarate ori in clinici: infirmiera spala bolnavul si cu aceleasi manusi ii tranteste pe o escara de decubit , pudre, creme cu Zinc sau Galbenele .

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole 

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!