fbpx

Punctia venoasa – Administrarea intravenoasa – Administrarea medicamentelor – Administrarea injectabila – Tratamente la domiciliu

Cu acest articol vin în întâmpinarea celor tineri, începători, care ne întrebă mereu care substanțe se pot amesteca și care nu? 

În primul rând o să răspund în legătura cu o anume postare de pe grupul de asistenți legat de amestecul dintre cefuroxim și gentamicină:

  • Că acest amestec de antibiotice nu se face deoarece precipită : după cum se pare cei care au afirmat acest lucru nu cred sa fi încercat cel puțin o dată, au făcut această afirmație complet nefondată, nu acesta este motivul pentru care nu se amestecă.
  • Că administrarea se face conform indicației medicului: eu cred că aceasta este cea mai bună afirmație care s-a făcut la această postare. Medicul care prescrie rețeta are sarcina să știe interacțiunea dintre acestea.
  • Oricum, asistentul medical NU administrează absolut NIMIC, decât la indicația expresă a medicului, respectând atât doza, diluția, calea de adminiatrare și ritmicitatea administrărilor. ( întotdeauna verificați prescripția medicală înainte de administrare cu mare atenție, privind aspectele mai sus menționate ).
  • De asemenea, verificați ca medicamentul să fie cel de pe prescripție ( substanța, doza ), dar și data de expirare.
  • Desigur, dacă este posibil se face testarea la medicament pe antebraț, dacă nu, se trimite pacientul la alergolog să i se facă testarea, în caz că este posibilă deplasarea pacientului ( trebuie găsite soluții în funcție de situație ), dar aceste testari se fac conform ultimelor ghiduri DOAR daca pacientul se stie polialergic, deoarece s-a constatat ca la un pacient care nu se stie alergic si i se face o testare la o substanta si obtinem un rezultat negativ, este posibil in timpul administrarii sa faca reactie alergica anafilactoida sau chiar si la a n-a administrare, astfel ca se indica conform ultimelor ghiduri ca asistentul medical care face administrari injectabile sa cunoasca foarte bine protocolul de administrare al epinefrinei in caz de soc anafilactica si sa poata interveni imediat ( despre aceasta conduita puteti citi aici: administrarea epinefrinei in soc anafilactic ).
  • Apoi când executăm diluția, ( chiar dacă prescripția indică o anume combinație de medicamente ), dacă totuși observăm că acestea au precipitat, NORMAL că nu executăm administrarea acestui precipitat !!!
  • Ca idee de bază : Intră în atribuția medicului prescrierea medicamentelor, a căii de administrare, a combinațiilor, a ritmicității, iar asistentul EXECUTĂ conform prescripției, cu mențiunea că dacă observă pe parcursul procesului de execuție cea mai mică neregulă ce ar putea pune viața pacientului în pericol, oprește manopera și anunță medicul prescriptor.
  • Dacă doriți cu exactitate să știți lista completă a substanțelor care se pot combina ( o lista interminabilă, dacă ar fi să le vedem pe toate ), puteți consulta un astfel de capitol în tratatele de farmacologie, nu vă oprește nimeni să aprofundați, însă în opinia mea, s-ar putea să nu aveți nevoie NICIODATĂ de toată această informație, ci doar parțial în funcție de segmentul pe care vă desfășurați activitatea, prin urmare puteți în acel moment să vă edificați la fața locului.

Reguli de BAZĂ pe care ar fi bine să le știți legat de combinațiile care NU se fac : …. puteti citi aceste reguli in ARTICOLUL COMPLET destinat abonatilor site-ului. Pentru abonamente accesati butonul rosu de mai jos.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!