logositemeda

✅ Păstrează-te informat‼️      ✅ Ia atitudine‼️      Rămâi în viață‼️

Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale

Haideti sa purtam o discutie legata de evacuarea colonului:
* La cate zile de neevacuare este considerata constipatie ?
* Cand constipatia devine cronica ?
* Cand se impune efectuarea unei clisme in constipatie ( la cate zile de neevacuare )?
* Cand se impune manopera de defecare mecanica?
* Cand constipatia reprezinta o URGENTA medicala si necesita transportarea de urgenta intr-un serviciu de specialitate?

Raspuns Meda Talos:

Evacuarea fiziologica se produce cu o ritmicitate de 1-3 zile, a nu evacua 2-3 zile nu reprezinta constipatie
Ca sa vorbim de constipatie cronica trebuie sa avem o problema de evacuare ce presupune o ritmicitate de 3-5 zile constant
Daca pacientul NU a evacuat 7 zile se impune clisma evacuatorie joasa ( iar cea inalta se indica doar acelor care nu au probleme de colon: motricitate, formatiuni, leziuni de colon, ocluzie, torsiuni orice afectiuni de ale colonului pot reprezenta un risc in efectuarea clusmei inalte ).
O lipsa a evacuarii colonului mai indelungata de 10 zile ( neansotita de asa-zis-ul abdomen de lemn ) presupune mai cu seama o evacuare mecanica dupa efectuarea unui tuseu rectal in prealabil si vizualizarea sau “palparea” megafecalomului sau a schibalelor din zona ano-rectala.

Ceea ce veti intalni frecvent: varstnici cu obsesia evacuarii zilnice. O sa insiste ca nu au evacuat zilnic si ca asa trebuie sau ca nu au evacuat suficient. Aceasta atitudine este TIPICA varstnicilor. Acestia trebuie linistiti printr-o atitudine intelegatoare cu privire la problema lor si explicat cat mai pe intelesul lor faptul ca nu este posibil sa evacueze ca in tinerete din mai multe motive:
* nu mai miscare ( miscarea accelereaza peristaltismul intestinal )
* nu mai consuma suficiente lichide ( nici macar 1 l pe zi degeaba ei afirma ca beau foarte mult, la o contorizare pe 24/ore veti constata ca abia ating 750-1000 ml, ei considerand ca 3 cani este MULT )
* nu mai consuma mancare in aceeasi cantitate si in special nu consuma proteine si cereale care ar da un scaun consistent ( pentru cei care nu stiu cerealele sunt balastul organismului, dar atentie, acestea consumate fortat fara aport lichidian duc tot la constipatie )

Caz: pacienta nedeplasabila, 86 ani, cașexica, Dementa mixta, alimentatie haotica specific bolii ( fie nu simte foamne, fie se plange mereu ca nu i s-a dat de mancare, chiar imediat dupa masa ) ma cheama fiica sa ii administrez perfuzii la indicatia medicului pt ca ( spune scrisoarea medicala post-consult ) pacienta in urma unui sindrom diareic ce nu poate fi controlat, se deshidrateaza. Administrez prima zi, si intreb cum este scaunul. Mi se raspunde: apos. A doua zi: “numai apa evacueaza din anus”, spune din nou fiica.

Intreb totusi: i s-a administrat ceva pt diaree?
Raspuns: da, o cutie de cps cu loperamida si nimic, tratament antibiotic pt diareea infectioasa si nici un rezultat.

Imi “fileaza o lampa” si rog fiica sa imi permita totusi sa fac un tuseu rectal sa verific zona anala ( zic eu sa nu prezinte leziuni de la atat diaree – desi nu asta doream sa vad ).
Intorc pacienta in decubit lateral stang, ii flectez piciorul
Drept pe abdomen sa pot vizualiza zona anala, folosesc un unguent foarte gras pt efectuarea tuseului si STUPOARE:
Pacienta mea NU avea nici o diaree, ci un Megafecalom ce bloca zona anala si se evacua pe langa acesta un lichid fecalic.
Procedez la distructia lui in canalul anal si il evacuez bucatica cu bucatica prin manevre de defecare mecanica, elberand intreg canalul ano-rectal, moment in care prin palparea si efectuarea unui masaj usor pe traiectul colonului in sens orar, am reusit sa mobilizez o cantitate uriasa de schibale de pe traiectul acestuia.
Nu exagerez cand afirm ca am evacuat cu acea ocazie ( in aproximativ 50 minute ) o galetica de smantana plina ochi de schibale si produs fecalic.

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - La cate zile de neevacuare vorbim de 👉 CONSTIPATIE?

Raspuns: Gabriel Cristian Hermeniuc

Ocluzia intestinala reprezinta oprirea completă si PERSISTENTA a tranzitului intestinal, astfel se considera un sindrom de abdomen acut, care se poate diferenția de constipatie, datorită cauzelor si simptomatologiei.

Constipația e dată doar de alimente, ocluzia poate fi și din cauza blocării tractului digestiv prin eventrație sau modificarea traiectului digestiv ( așa numita innodare a intestinelor)

Deci, imi voi da cu părerea și ce greșesc corectați…Se pare că se știu multe despre constipație, dar doresc să adaug cîte ceva…constipație poate fi ” avantajata” de unele tratamente, da, chiar medicamentele pot accentua o stare preexistentă,tratamentele oncologice, după unele operații și afecțiuni asociate…

Urgența nu e dată de perioada de cînd s a instalat, ci de reacția pacientului, unii pacienți cu un tranzit intestinal mai vesel, pot reacționa mai drastic…

O constipație cronică poate duce la leziuni ale colonului și chiar la distrugerea integrității lui ( apărînd fisuri sau  rupturi) ducînd  la revărsarea conținutului în abdomen și la septicemie ( sunt cazuri rare, nu intrați în panică la fiecare simptom)

Ocluzia intestinala este citită ca întreruperea “, totală ” ,dar…in anumite cazuri este incompletă…( eventrație, ștrangulare,chiar cancer de colon și in cazuri extrem de rare,viermi intestinali …da…limbricii si tenia echinococus pot face asta). Diferența este că in constipație există un bol alimentar, care poate fi evacuat,în ocluzie ( chiar parțială) este nevoie de intervenție chirurgicală…

Durerea în ocluzie de obicei este bruscă și puternică, dar există o evacuare a intestinului ,ce rămîne pe traiectul intestinal, după care se oprește…de ce fac această precizare, pentru că poate face diferența la diagnosticare…In constipație durerea este progresivă, urcînd în timp…sper că ajută ce am spus… –

La amîndouă pot apărea  simptomele următoare…febră, frisoane, pielea palidă și rece, respirația superficială și rapidă, starea de agitație datorită durerii…incetarea bruscă a durerii nu e un semn bun, oricît de ciudat ar parea, poate fi primul semn că bolul alimentar a găsit o altă cale de evacuare, deci în abdomen.

Raspuns: Elena Lung 

Se numeste constipatia cronică, scaunele care apar la un interval mai mare de 2-3 zile, constant. Un scaun la 1-2 zile, este un act fiziologic normal.

Clisma se impune daca medicatia laxativa nu are efectul scontat. Dacă este prezent un fecalom, clisma nu este eficienta, doar “spala fecalomul”, astfel incat acesta trebuie indepartat manual, cu atentie pentru a nu leza mucoasele.

Dacă se asociază meteorism, dureri abdominale, aparare la palparea abdominala, durere, lipsa tranzitului pentru materii fecale si gaze, varsaturi fecaloide, nu se efectuează clisma, decat dupa excluderea unei ocluzii (intrinsecă sau extrinseca) sau alta patologie. Această situație impune prezentarea la medic.

Exceptie, constipatia habituala, care apare la schimbarea orarului, la turiști, prezenta unor persoane straine in casa, internarea, sau orice factor care perturbă actul de defecatie. În momentul în care dispar factorii favorizanti, tranzitul normal, se reia spontan.

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - La cate zile de neevacuare vorbim de 👉 CONSTIPATIE?

Raspuns: Sergiu Mocanu

Caz: Sunt solicitat in ziua de Duminică dimineata, femeie 56 ani, cunoscută cu colecistectomie, afirmativ cu dureri abdominale generalizate, lipsa tranzitului intestinal de Vineri si tot de Vineri seara, greturi, varsaturi.

Facand anamneza, am inistat puțin pe descrierea varsaturilor, cantitate, miros, culoare, tras de limba mi s-a descris ca fiind un miros mai intepator si mai ciudat, culoarea fiind inchisa, am hotarat sa merg in prespital pe diagnosticul de Sindrom Ocluziv, puțin nesigur, datorită  faptului că nu prezenta foarte mare siguranță pacienta in ceea ce imi descria, ulterior sa imi spuna ca ea mai prezintă din cand aceste simptome, ceea ce m-a facut sa imi schimb parerea total si sa o trec cu un Sindrom Dispeptic, urmand ca in spital sa se faca investigatiile necesare.

Dupa cateva ore, m-am interesat de cazul respectiv, ia ghiciti ? Internata Chirurgie, dg. Ocluzie Intestinala.. deci nu stiu in ce masura se mai poate diferenția cele doua patologii, prin enumerarea zilelor de lipsa a tranzitului.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!

👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇

Kituri punctie venoasa marca Meda Talos

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!