fbpx

Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale

Haideti sa purtam o discutie legata de evacuarea colonului:
* La cate zile de neevacuare este considerata constipatie ?
* Cand constipatia devine cronica ?
* Cand se impune efectuarea unei clisme in constipatie ( la cate zile de neevacuare )?
* Cand se impune manopera de defecare mecanica?
* Cand constipatia reprezinta o URGENTA medicala si necesita transportarea de urgenta intr-un serviciu de specialitate?

Raspuns Meda Talos:

Evacuarea fiziologica se produce cu o ritmicitate de 1-3 zile, a nu evacua 2-3 zile nu reprezinta constipatie
Ca sa vorbim de constipatie cronica trebuie sa avem o problema de evacuare ce presupune o ritmicitate de 3-5 zile constant
Daca pacientul NU a evacuat 7 zile se impune clisma evacuatorie joasa ( iar cea inalta se indica doar acelor care nu au probleme de colon: motricitate, formatiuni, leziuni de colon, ocluzie, torsiuni orice afectiuni de ale colonului pot reprezenta un risc in efectuarea clusmei inalte ).
O lipsa a evacuarii colonului mai indelungata de 10 zile ( neansotita de asa-zis-ul abdomen de lemn ) presupune mai cu seama o evacuare mecanica dupa efectuarea unui tuseu rectal in prealabil si vizualizarea sau ÔÇťpalpareaÔÇŁ megafecalomului sau a schibalelor din zona ano-rectala.

Ceea ce veti intalni frecvent: varstnici cu obsesia evacuarii zilnice. O sa insiste ca nu au evacuat zilnic si ca asa trebuie sau ca nu au evacuat suficient. Aceasta atitudine este TIPICA varstnicilor. Acestia trebuie linistiti printr-o atitudine intelegatoare cu privire la problema lor si explicat cat mai pe intelesul lor faptul ca nu este posibil sa evacueze ca in tinerete din mai multe motive:
* nu mai miscare ( miscarea accelereaza peristaltismul intestinal )
* nu mai consuma suficiente lichide ( nici macar 1 l pe zi degeaba ei afirma ca beau foarte mult, la o contorizare pe 24/ore veti constata ca abia ating 750-1000 ml, ei considerand ca 3 cani este MULT )
* nu mai consuma mancare in aceeasi cantitate si in special nu consuma proteine si cereale care ar da un scaun consistent ( pentru cei care nu stiu cerealele sunt balastul organismului, dar atentie, acestea consumate fortat fara aport lichidian duc tot la constipatie )

Caz: pacienta nedeplasabila, 86 ani, ca╚Öexica, Dementa mixta, alimentatie haotica specific bolii ( fie nu simte foamne, fie se plange mereu ca nu i s-a dat de mancare, chiar imediat dupa masa ) ma cheama fiica sa ii administrez perfuzii la indicatia medicului pt ca ( spune scrisoarea medicala post-consult ) pacienta in urma unui sindrom diareic ce nu poate fi controlat, se deshidrateaza. Administrez prima zi, si intreb cum este scaunul. Mi se raspunde: apos. A doua zi: ÔÇťnumai apa evacueaza din anusÔÇŁ, spune din nou fiica.

Intreb totusi: i s-a administrat ceva pt diaree?
Raspuns: da, o cutie de cps cu loperamida si nimic, tratament antibiotic pt diareea infectioasa si nici un rezultat.

Imi ÔÇťfileaza o lampaÔÇŁ si rog fiica sa imi permita totusi sa fac un tuseu rectal sa verific zona anala ( zic eu sa nu prezinte leziuni de la atat diaree – desi nu asta doream sa vad ).
Intorc pacienta in decubit lateral stang, ii flectez piciorul
Drept pe abdomen sa pot vizualiza zona anala, folosesc un unguent foarte gras pt efectuarea tuseului si STUPOARE:
Pacienta mea NU avea nici o diaree, ci un Megafecalom ce bloca zona anala si se evacua pe langa acesta un lichid fecalic.
Procedez la distructia lui in canalul anal si il evacuez bucatica cu bucatica prin manevre de defecare mecanica, elberand intreg canalul ano-rectal, moment in care prin palparea si efectuarea unui masaj usor pe traiectul colonului in sens orar, am reusit sa mobilizez o cantitate uriasa de schibale de pe traiectul acestuia.
Nu exagerez cand afirm ca am evacuat cu acea ocazie ( in aproximativ 50 minute ) o galetica de smantana plina ochi de schibale si produs fecalic.

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - La cate zile de neevacuare vorbim de ­čĹë CONSTIPATIE?

Raspuns: Gabriel Cristian Hermeniuc

Ocluzia intestinala reprezinta oprirea complet─â si PERSISTENTA a tranzitului intestinal, astfel se considera un sindrom de abdomen acut, care se poate diferen╚Ťia de constipatie, datorit─â cauzelor si simptomatologiei.

Constipa╚Ťia e dat─â doar de alimente, ocluzia poate fi ╚Öi din cauza bloc─ârii tractului digestiv prin eventra╚Ťie sau modificarea traiectului digestiv ( a╚Öa numita innodare a intestinelor)

Deci, imi voi da cu p─ârerea ╚Öi ce gre╚Öesc corecta╚Ťi…Se pare c─â se ╚Ötiu multe despre constipa╚Ťie, dar doresc s─â adaug c├«te ceva…constipa╚Ťie poate fi ” avantajata” de unele tratamente, da, chiar medicamentele pot accentua o stare preexistent─â,tratamentele oncologice, dup─â unele opera╚Ťii ╚Öi afec╚Ťiuni asociate…

Urgen╚Ťa nu e dat─â de perioada de c├«nd s a instalat, ci de reac╚Ťia pacientului, unii pacien╚Ťi cu un tranzit intestinal mai vesel, pot reac╚Ťiona mai drastic…

O constipa╚Ťie cronic─â poate duce la leziuni ale colonului ╚Öi chiar la distrugerea integrit─â╚Ťii lui ( ap─âr├«nd fisuri sau┬á rupturi) duc├«nd┬á la rev─ârsarea con╚Ťinutului ├«n abdomen ╚Öi la septicemie ( sunt cazuri rare, nu intra╚Ťi ├«n panic─â la fiecare simptom)

Ocluzia intestinala este citit─â ca ├«ntreruperea “, total─â ” ,dar…in anumite cazuri este incomplet─â…( eventra╚Ťie, ╚Ötrangulare,chiar cancer de colon ╚Öi in cazuri extrem de rare,viermi intestinali …da…limbricii si tenia echinococus pot face asta). Diferen╚Ťa este c─â in constipa╚Ťie exist─â un bol alimentar, care poate fi evacuat,├«n ocluzie ( chiar par╚Ťial─â) este nevoie de interven╚Ťie chirurgical─â…

Durerea ├«n ocluzie de obicei este brusc─â ╚Öi puternic─â, dar exist─â o evacuare a intestinului ,ce r─âm├«ne pe traiectul intestinal, dup─â care se opre╚Öte…de ce fac aceast─â precizare, pentru c─â poate face diferen╚Ťa la diagnosticare…In constipa╚Ťie durerea este progresiv─â, urc├«nd ├«n timp…sper c─â ajut─â ce am spus… –

La am├«ndou─â pot ap─ârea┬á simptomele urm─âtoare…febr─â, frisoane, pielea palid─â ╚Öi rece, respira╚Ťia superficial─â ╚Öi rapid─â, starea de agita╚Ťie datorit─â durerii…incetarea brusc─â a durerii nu e un semn bun, oric├«t de ciudat ar parea, poate fi primul semn c─â bolul alimentar a g─âsit o alt─â cale de evacuare, deci ├«n abdomen.

Raspuns: Elena Lung 

Se numeste constipatia cronic─â, scaunele care apar la un interval mai mare de 2-3 zile, constant. Un scaun la 1-2 zile, este un act fiziologic normal.

Clisma se impune daca medicatia laxativa nu are efectul scontat. Dac─â este prezent un fecalom, clisma nu este eficienta, doar “spala fecalomul”, astfel incat acesta trebuie indepartat manual, cu atentie pentru a nu leza mucoasele.

Dac─â se asociaz─â meteorism, dureri abdominale, aparare la palparea abdominala, durere, lipsa tranzitului pentru materii fecale si gaze, varsaturi fecaloide, nu se efectueaz─â clisma, decat dupa excluderea unei ocluzii (intrinsec─â sau extrinseca) sau alta patologie. Aceast─â situa╚Ťie impune prezentarea la medic.

Exceptie, constipatia habituala, care apare la schimbarea orarului, la turiști, prezenta unor persoane straine in casa, internarea, sau orice factor care perturbă actul de defecatie. În momentul în care dispar factorii favorizanti, tranzitul normal, se reia spontan.

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - La cate zile de neevacuare vorbim de ­čĹë CONSTIPATIE?

Raspuns: Sergiu Mocanu

Caz: Sunt solicitat in ziua de Duminic─â dimineata, femeie 56 ani, cunoscut─â cu colecistectomie, afirmativ cu dureri abdominale generalizate, lipsa tranzitului intestinal de Vineri si tot de Vineri seara, greturi, varsaturi.

Facand anamneza, am inistat pu╚Ťin pe descrierea varsaturilor, cantitate, miros, culoare, tras de limba mi s-a descris ca fiind un miros mai intepator si mai ciudat, culoarea fiind inchisa, am hotarat sa merg in prespital pe diagnosticul de Sindrom Ocluziv, pu╚Ťin nesigur, datorit─â┬á faptului c─â nu prezenta foarte mare siguran╚Ť─â pacienta in ceea ce imi descria, ulterior sa imi spuna ca ea mai prezint─â din cand aceste simptome, ceea ce m-a facut sa imi schimb parerea total si sa o trec cu un Sindrom Dispeptic, urmand ca in spital sa se faca investigatiile necesare.

Dupa cateva ore, m-am interesat de cazul respectiv, ia ghiciti ? Internata Chirurgie, dg. Ocluzie Intestinala.. deci nu stiu in ce masura se mai poate diferen╚Ťia cele doua patologii, prin enumerarea zilelor de lipsa a tranzitului.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

GIVEAWAY

­čĹë Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase.┬áVei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre ob╚Ťinerea acestui cupon, accesand:­čĹç­čĹç­čĹç

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informa╚Ťia din text nu reprezint─â un sfat medical, pentru orice problem─â medical─â v─â rog consulta╚Ťi medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!