fbpx

Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale – Constipatie

Dragi pacienți, nu înțeleg, de ce vă tot sfătuiți unii pe alții în legătură cu constipația, cum că SEMINTELE sunt un remediu perfect pentru aceasta. Este doar pe jumătate adevărat. Ele funcționează doar dacă după consumarea lor se ingerează o cantitate substanțială de lichide. În caz contrar, pot provoca chiar ocluzie intestinală. Acele “hoaspe” se adună în conglomerate și formează adevărate “dopuri” care se vor bloca în colon. 

Vârstnicii mă cheamă mereu să le fac clisme pentru că nu au evacuat cu toate că “toată săptămâna au mâncat semințe de in”. Când îi întreb dacă au băut lichide suficiente, desigur că îmi spun foarte convinși “daaaaa” : trei căni pe zi.

Când aud aceasta îmi vine să înebunesc. Trei căni pe zi înseamnă în cel mai fericit caz 600-700 ml, ceea ce este complet insuficient pentru angrenarea semințelor pe colon spre canalul rectal și anus. De multe ori, la ieșire, în zona anală, li se formează fecaloame întărite care vor bloca anusul și care necesită evacuarea mecanică, prin dislocarea lor chiar acolo, în anus, pentru a putea debloca evacuarea. 

Și toate astea de la SEMINȚELE ingerate și neumectate cu apă  suficientă sau orice alt lichid ( desigur nu cola, țuică, bere, vin, pentru că la ingerarea zilnică de peste 2 l din aceste substanțe o să ne procopsim cu alte neajunsuri ). 

Ar trebui să ai în fiecare zi cel puţin un scaun?  Nici vorbă, fiecare individ e diferit, unii pot avea 3 scaune pe zi, alţii mai puţine sau chiar deloc. Ideal ar fi să ai un scaun pe zi, dar este în regulă şi dacă ai 3 pe săptămână, de exemplu. Dacă ai mai puţin de 3 scaune pe săptămână, înseamnă că eşti constipat, iar dacă ai doar un scaun pe săptămână, e semn că suferi de constipație cronică. Nu trebuie să faceți o obsesie din a avea scaun zilnic. Si nu este nevoie de clismă evacutorie dacă nu ai avut scaun 2-3 zile. Clisma este necesară după aproximativ 7 zile dacă nu se produce evacuarea.

Tratamente la domiciliu - Subiecte medicale - Mitul semintelor in constipatie 👉 transmis pe cale orala

Ai nevoie de mai multe fibre dacă eşti constipat pentru că în majoritatea cazurilor, constipaţia este cauzată de lipsa fibrelor din alimentaţie. Legumele, fructele, cerealele integrale, dar mai ales apa, favorizează eliminarea cu uşurinţă a materiilor fecale. 

Prunele te scapă de constipaţie deoarece aceste fructe sunt surse excelente de fibre insolubile, care acţionează la fel ca sorbitolul, un ingredient de bază în compoziţia laxativelor. La fel de eficient este şi sucul natural de prune, fără adaos de zahăr sau alţi conservanţi. Dar atenție: NU prune uscate după care să nu consumați suficientă apă. Ce înseamnă suficient? Doi-trei litri pe zi si nu 2-3 căni !!!

Uleiul de ricin ameliorează constipaţia dar nu trebuie folosit pe termen lung şi nu înainte de a-ţi întreba medicul despre acest remediu natural. La fel ca orice alt laxativ, dacă îl foloseşti o perioadă îndelungată, pot apărea probleme: corpul nu mai absoarbe corect substanţele nutritive, medicamentele pe care le iei nu îşi mai fac efectul, iar ţesuturile, muşchii şi nervii care „căptuşesc” intestinul gros sunt deterioraţi, agravând constipaţia şi favorizând apariţia altor probleme digestive.

Uleiul de parafina însă, este unul dintre cele mai populare si eficiente metode de a ameliora simptomele constipatiei. Uleiul de parafina trece prin tractul gastrointestinal fara a fi absorbit in organism, efectul avand loc la 6,8 ore dupa administrare. Pentru cazuri de constipatie cronica, se administreaza una sau doua linguri de ulei de parafina, in fiecare seara.

Cafeaua te ajută să scapi de constipaţie ? Desi este o idee împământenită în mintea multor persoane care au trecut cel puţin o dată în viaţă printr-un episod de constipaţie, cafeaua NU te scapă de constipaţie. E drept, cafeina ajută la stimularea muşchilor din sistemul digestiv, ducând la mişcări peristaltice ce favorizează tranzitul intestinal dar, pe de altă parte, cafeaua deshidratează, deci absoabe apa din ţesuturi, inclusiv de la nivelul colonului. Aşadar, dacă vrei să scapi de constipaţie, bea alături de cafea un pahar cu apă sau alege cafeaua decofeinizată. Regula este valabilă şi în cazul consumului de alcool!

În final, dragi pacienți, ca idee de bază: orice laxativ ați lua, orice metode “șmechere” credeți că găsiți pentru constipație, trebuie să știți că nimic nu este mai eficient ca APA ( consumare a 2-3 litri de lichide pe zi ) și nimic nu va funcționa în absența ei !!!

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

🔴👉 Vom viziona IMPREUNA cu participantii imagini de cazuri cu PLĂGI ÎN FAZĂ DE NECROZĂ si vom DISCUTA ce se poate face pentru a facilita debridarea, ce nu e recomandat sau ce se greseste frecvent si ce solutii putem gasi pentru a evita complicarea situației, inclusiv despre produse farmaceutice existente pe piata medicala
Webinar - Plagi in faza de NECROZA

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!