fbpx

Posliceala sanitara – Subiecte medicale

Dragi colegi ( mai ales cei începători ),

Azi mai mult ca oricând am conștientizat necesitatea acestei platforme ( Suport Informațional ) în acest moment, pentru voi și motivez prin exemplificări mai jos, punctual, DE CE?

* Mi-e foarte greu să accept că după 3 ani de scoala postliceala ( în care se presupune că ați trecut prin sute de ore de teorie și zeci de practică – care din pacate ACUM e adevarat ca NU se mai fac prin spitale din cauza pandemiei ) să nu cunoașteți cum se ține seringa în mână ( NU ca pe o țigară ), iar acesta se pare că va fi un articol detaliat pe Site ( cu video ) în care să explic de ce așa ca în imaginea corectă și de ce NU ca pe o țigară ( ce se poate întâmpla dacă nu ținem corect seringa în mână )

* Mi-e foarte greu să accept că o asistentă debutantă întreabă medicul în plină investigație ecografică, în fața pacientului,  “ce-i ăla colecist, dl doctor?”

* Mi-e greu să accept că ați făcut modulul de cardiologie și nu știți că “hiper tensiunea” arterială nu se scrie așa, ci hipertensiune arterială.

* Mi-e greu să cred că după acest modul nu cunoașteți afecțiunile cronice cele mai frecvente : hipertensiunea arterială, cardiopatia cronică, insuficiența cardiacă … ( acesta va fi iar un articol detaliat care va clarifica asocierea diagnosticelor cu specialitatea care se ocupă de acestea )

* De asemenea, mi-e foarte greu să înghit faptul că faceți confuzie între oftalmologie și ORL ( nu știți cu ce se ocupă una și cealaltă ), mai rău nu cunoașteți ce este acest ORL – otorinolaringologie, știu că este complicat termenul, dar înainte de a “face pe doamna asistentă” trebuie să dovedești că poți fi una dintre ele prin cunoștințele serioase pe care le stăpânești

* Știu că mulți dintre voi alegeți meseria crezând că vă veți umple de bani, că e al naibii de bănoasă. Daaarrrr….

* A FI ASISTENT este o vocație !!!

O faci doar dacă îți place, asta te determină să te perfecționezi continuu să citești continuu.

* Sincer chiar nu știu unde este problema astfel încât de pe băncile școlilor ies elevi atât de prost pregătiți. Am primit recomandari, folosindu-se exprimarea : “aceasta este cea mai bine pregătită elevă a școlii noastre”, iar după câteva zile te întrebi cum or fi restul, daca aceasta este cea mai bună.

* Nu vreau să incriminez pe nimeni. Profesorii predau conform unei programe. Unii au, alții nu, abilități de pedagog și de comunicare. Manualele sunt depășite. Toate astea sunt adevărate, ÎNSĂ a cui TREBUIE sa fie interesul dobândirii informației? AL VOSTRU!!!! Iar acum, să fim sinceri, în era tehnologiei, accesul la informație este extrem de FACIL. Trebuie doar să vreți să vă creșteți performanțele și să studiați continuu.

* A FI ASISTENT nu înseamnă a înțepa oameni!!! Înseamnă a alina suferința fizică, psihică și sufletească.

* A FI ASISTENT înseamnă a cunoaște totul despre boli, diagnostice, medicamente, simptome, răni, îngrijiri, nevoi fiziologice, toate astea ÎNAINTE de a înțepa pe cineva !!! 

* Revin și afirm : NIMENI nu este obligat să vă pună vouă corpul la dispoziție pentru a face voi exerciții pe el. Dacă voi nu vă simțiți OBLIGAȚI moral față de acești pacienți, când vă aflați lângă ei, să fiți DOTAȚI cu tot bagajul de cunoștințe necesar înțelegerii și rezolvării problemei lui de sănătate. 

* Sper să nu vă fi supărat pe mine pentru acest articol, ușor vehement împotriva delăsării voastre informaționale, dar mi se pare revoltător la adresa pacientului, pentru că și noi putem deveni în orice moment și pacienți, nu? Oare am vrea un asistent atât de slab pregătit în preajma noastră ?

Astfel că pot să afirm AZI și ACUM că voi aveți nevoie de aceste articole și aceste informații mai mult decat de aer, dacă doriți să deveniți un bun asistent, pentru că articolele mele sunt inspirate tocmai din lipsurile pe care le constat la voi după  absolvire ( și din păcate îmi oferiți subiecte de articole până la pensie se pare ).

Mi-e greu sa accept ca iesi "bâtă" dupa 3 ani de POSTLICEALA - Subiecte medicale

Ceea ce vă rog din inimă : APROFUNDAȚI !!! Este o datorie morală pe care o aveți față de pacienții voștri !

Și pentru a-i liniști și a le da un minim confort celor care au “urlat” la mine cum că citez : “Cred că te dai mai deșteaptă decât ești, TU chiar crezi că le știi pe toate” vreau să le fac o listă cu lucrurile la care NU mă pricep, am recunoscut în toate postările mele de altfel, însă nici nu dau sfaturi acolo unde nu am experiență și caut să mă informez în permanență, solicitând ajutor celor competenți pe “felia” respectivă.

* NU am experiență pe pediatrie, când mi se pun întrebări exact acesta este răspunsul “vă rog să mă scuzați, nu mă pricep la pediatrie, astfel că nu sunt în măsură să vă dau sfaturi în acest sens, dar dacă doriți mă informez pentru dvs” și solicit ajutorul medicului pediatru cu care colaborez.

* NU am experiență DELOC pe neo-natologie, nici nu am reușit să îmi fac nici măcar o oră de stagiu pe acea secție pentru că mi s-a facut la propriu rău, când m-am confruntat cu primul nou-născut de 870 gr perfuzat epicranian, intubat, mi s-a părut că acele asistente care reușesc să facă așa ceva sunt niște Zeițe ( mă înclin în fața celor care reușiți să lucrați acolo ) 

* NU sunt prea bună la situațiile de urgență, specificul muncii mele, fiind îngrijirea pacienților cronici, paliație etc, iar acest specific te face să analizezi mult o situație pentru a o gestiona corect ( mai ales la plăgi cronice cauți soluții – lucru care necesită timp ) pe când în urgență este nevoie de viteză de reacție. Perfecționismul meu mă încurcă în luarea deciziilor rapide, întotdeauna CAUT soluția cea mai bună și asta ia TIMP pe care în urgență nu îl ai ( așa că, colega care m-ai criticat de pe urgență, nu, nu mă cred deșteaptă, chiar nu mă pricep la ce faci tu acolo, nu am avut pretenția vreodată și nu intenționez să îți “fur” pâinea, la fel nici tu, mai cu seamă nu ai fi capabilă să gestionezi monitorizarea luni de zile a unei plăgi cronice, dar asta nu înseamnă că activitatea ta este mai importantă decât a mea sau invers, fiecare are importanța ei dacă este făcută profesionist și cu responsabilitate  ).

* NU aș putea lucra pe o secție ORL din cauza unei traume din adolescența mea, în care mama mea a făcut luni de zile spitalizare pe această secție, operată fiind, de două ori de tumoră de parotidă ( am rămas cu sechele legate de sputa și secrețiile pacienților traheo și laringo-stomizați pe care îi vedeam atunci când o vizitam la spital ).

* NU am experiență pe patologiile obstetricale ( cu cele ginecologice am luat frecvent contact, dar mai puțin cele obstetricale ).

După cum vedeți NU mă cred deșteapă acolo unde nu sunt, dar pe felia pe care îmi desfășor activitatea și unde stăpânesc situația, DA mă cred deșteaptă! 

Vă rog să mă iertați dacă vă dau vreun disconfort cu ceea ce știu, vă rog să mă iertați că am muncit 10 ani într-un citez “amărât de cabinet de medicina familiei” în cadrul unei policlinici private cu toate specialitățile în preajmă, inclusiv laborator de analize, cu medici binevoitori de la care am avut tot sprijinul în evoluția mea, unde am învățat tot ceea ce știu, iar dacă pentru a vă da vouă celor ofuscate confortul că am și eu un handicap, mă voi strădui din când în când să mai târăsc câte un picior după mine și voi mai posta din când în când lista lucrurilor pe care NU le știu, vă ajută să vă liniștiți?

Iar dacă împărtășirea experienței pe care eu am dobândit-o din activitatea mea din acest “amărat” de cabinet, de pe la policlinică și domicilii, nu vă este utilă, ba mai mult vă deranjează, vedeți că facebook-ul prin mărinimia informaticienilor care l-au optimizat, au adăugat un buton care se numește BLOK ( puteți liniștite să mă blocați ). Dacă nu știți cum, rugați-mă frumos și POT eu face asta pentru voi ( a naibii că o mai știu și pe asta cu tehnologia, IERTAȚI-MĂ ), iar dacă pur întâmplător ați “picat” pe acest Site, iar poziția mea vă deranjează, singura soluție : părăsi-ți-l, mai probabil nu aveți nevoie de mine și informațiile oferite, cu siguranță le știți pe toate !!!

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Această povestire este o ficțiune, orice asemănare cu persoane sau situații din viața reală este pur întâmplătoare !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!