fbpx

Pansamente – Amputatie de deget

O intrebare pusa intr-una din zile, legata de un caz, iar intrebarea suna asa:

”Buna ziua, as avea nevoie de o parere cu privire la un caz:  Deget partial amputat cu un circular, suturat la spital, pansament cu betadina, ulterior pansat la 2 zile cu pansament cu ioni de argint la indicatia medicului. Dupa 14 zile suturile au fost scoase, pancientul trimis acasa cu recomandarea de  pansament non aderent, un pansament vâscos îmbibat cu o emulsie compusă dintr-un amestec de apă şi ulei cu rolul de a preveni aderarea părţii superioare a rănii la pansament, iar la 2 zile arata asa. Nu reusesc sa curat mai mult si mi se pare ca nu arata tocmai ideal. Pareri ce alt pansament as putea folosi ? ( poza cu firele de sutura este la 2 zile dupa incident).”

Eu personal cred dupa cum arata, ca are potential de vindecare.

Desi pe grupul de asistenti au fost tot felul de discutii pro si contra externarii unui astfel de pacient intr-o astfel de faza, sau cu privire la modul de suturare al plagii, eu personal cred ca nu are rost sa analizam noi, felul in care si-a facut chirurgul treaba. NU suntem in masura sa facem o astfel de analiza daca ”sutura este sau nu de mantuiala”, nu asta este treaba noastra. Treaba noastra este sa incercam sa gasim SOLUTII sa ajutam pacientul daca tot a fost trimis acasa “sa se descurce”.

In primul rand, parerea mea este ca, acel sange coagulat de pe sutura nu va ajuta deloc sa favorizeze vindecarea atata timp cat nu il curatam. Prin urmare eu cred ca ar trebui sa incepem ( eu ca asistent medical impreuna cu pacientul ), cu un protocol intensiv de curatare de doua ori pe zi daca avem posibilitatea. Eu as proceda astfel:

* dusuri cu apa la temperatura moderata, cu presiune pe deget pentru a inmuia zona cu sange coagulat

* dupa dus as folosi apa oxigenata doar atata timp cat exista pe deget acel sange coagulat, dupa ce am reusit indepartarea lui, nu o mai folosesc pentru ca tesutul de granulatie de dedesubt va fi afectat de apa oxigenata ( ea arde celulele de granulatie prin hemostaza pe care o face, iar eu trebuie sa favorizez irigarea zonei cu sange si nu sa blochez venirea sangelui in zona )

* dupa ce am indepartat prin stergere toate celulele de sange coagulat care se pot indeparta dupa dus si aplicarea apei oxigenate, apoi as curata degetul de la sutura spre baza lui cu o solutie pe baza de clorhexidina, NU betadina pentru ca betadina usuca si nu ne doresc asta, ci inmuierea crustei aceleia

* dupa ce totul ramane curat si uscat as putea aplica acel pansament non aderent, un pansament vâscos îmbibat cu o emulsie compusă dintr-un amestec de apă şi ulei 

* daca pacientul isi permite sa cumpere produse care sa accelereze vindecarea eu as aplica o plasa cu imprgnare de grasime peste care as pune putina crema cu continut de sulfadiazida de argint si acid hyaluronic, astfel ca va produce o inmuiere si regenerare in acelasi timp.

* aplic apoi o compresa sterila peste aceste produse si le fixez fie cu fasa hipoalergenica autoadeziva de 4 cm latime, fie cu un material de fixare aerat hipoalergenic

* nu voi folosi produse de fixare care sa produca maceratie ( leucoplast de matase, plasturi rezistenti la apa etc ) si nici fasa de tifon care aluneca si are toate sansele sa cada si sa ramana zona neprotejata pana la urmatorul pansament

* dupa ce crusta aceea neagra de sange coagulat va cadea, in functie de cum arata zona de dedesubt eu cred ca as alege sa folosesc un unguent cu acid hyaluronic si colagen, este mai gras, nu mai are sulfadiazida pentru ca nu va mai fi nevoie, insa va fi nevoie de emoliere si regenerare

Eu, personal  ACUM in aceasta faza, tinand cont de informatiile furnizate as proceda dupa cum am explicat. Aceasta informatie nu substituie un consult medical avizat si nu o considerati ca atare.

Desigur, fiecare asistent medical stie ca orice problema medicala se rezolva la medic, nu e nevoie sa mai amintim asta, pe grupul de asistenti medicali, noi impartasim experienta, incercand astfel din cazuistica cu care ne-am intalnit in anii de experienta, sa evoluam profesional impreuna si sa crestem calitatea serviciilor medicale din Romania.

Noi ca asistenti medicali NU avem voie sa dam indicatii medicale cu privire la tratamente, e de stiut acest aspect, insa dreptul la libera exprimare, ne permite sa impartasim din viata profesionala cu alti colegi in scopul evolutiei profesionale, atata timp cat aceasta NU pune in pericol viata si sanatatea umana. Astfel, mereu reamintesc colegilor care imi cer sfaturi, ca raspunsurile mele nu sunt SFATURI MEDICALE, ci pareri personale, acestea avand doar cu caracter informativ, nesubstituind un consult medical.

Pentru mai multe cazuri puteti accesa si link-ul: Cazuri

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!