fbpx

Pansamente – Caz ulcer varicos 

Acestea sunt ulceratiile aceluiasi picior. Dupa cum se vede sunt in faza de fibrina si sub fibrina aceea se intrezaresc celule de granulatie.

Se vede ca marginile plagii au tendinta de vindecare ( se strang asa usor peste plaga ), deci plaga ar merge bine daca pacienta ar fi complianta si ar permite curatarea, insa pentru ca o doare, evident la curatare, nu permite efectiarea pansamentului de catre asistentul medical decat o data in saptamana, in rest afirma ca se descurca singura.

* Pacienta cu handicap locomotor care nu se poate deplasa in afara casei
* Nu are pe nimeni, prin urmare pansamentul si-l face defectuos pt ca nu reuseste prea bine singura
* Financiar nu isi permite prea multe variante de tratament ( mai ales NU scumpe )

Intrebari:
1. Ce ati folosi voi ca sa evitati riscul infectiei, si evitarea solidificarii fibrinei si riscul transformarii in necroza, avand in vedere toata aceasta situatie ( atentie la costuri – isi permite minim sau deloc )
2. Ce este specific la acesti pacienti cu ulceratii ale membrelor inferioare din punct de vedere al tegumentelor din jur pe toata suprafata piciorului?

Desigur, fiecare asistent medical stie ca orice problema medicala se rezolva la medic, nu e nevoie sa mai amintim asta, pe grupul de asistenti medicali pe care il administrez, noi impartasim experienta, incercand astfel din cazuistica cu care ne-am intalnit in anii de practica, sa evoluam profesional impreuna si sa crestem calitatea serviciilor medicale din Romania.

Noi ca asistenti medicali NU avem voie sa dam indicatii medicale cu privire la tratamente, e de stiut acest aspect, insa dreptul la libera exprimare, ne permite sa impartasim din viata profesionala cu alti colegi in scopul evolutiei profesionale, atata timp cat aceasta NU pune in pericol viata si sanatatea umana.

Astfel, mereu reamintesc colegilor care imi cer sfaturi, ca raspunsurile mele NU sunt SFATURI MEDICALE, ci pareri personale, acestea avand doar un caracter informativ, nesubstituind un consult medical.

1. Eu personal in astfel de cazuri fara un buget substantial alocat acestei probleme as proceda in felul urmator:

– invat pacienta sa se deplaseze asa defectuos cum reuseste la baie sa faca dusuri zilnice pe cat posibil
– cand nu se simte capabila ii explic cum sa aplice comprese cu solutie de clorhexidina si umezite apoi cu ser fiziologic pentru inmuiere si sa mentina minim 20-30 min pentru a inmuia fibrina
– apoi cu comprese sterile de TIFON sa stearga prin frecare din interior spre exterior pentru mobilizarea fibrinei cat mai mult posibil ( de ce TIFON si nu comprese netesute – pentru ca ma ajut astfel de textura rugoasa a acestora sa obtin efectul abraziv pentru indepartarea celula cu celula a tesutului fibrinogen )
– as aplica alternativ: o zi sulfadiazida de argint care in forma ei, crema, pe langa efectul de inmuiere are si efect bacteriostatic, iar a doua zi as aplica un unguent preparat in farmacie pe suport de vaselina cu continut de uree ( care are efectul de a aduce lichid din tesuturile adiacente si a inmuia fibrina ) si insulina ( factor de crestere celulara ) – acest unguent se prepara cu costuri relativ scazute in farmacie, chiar mai mici decat produsele de pe piata cu sulfadiazida de argint.
– pe marginile plagilor as aplica orice crema cu zinc in strat subtire pentru a proteja pielea intacta de maceratii, deoarece ureea, aducand lichid din tesuturile adiacente poate sa faca plaga mai exudativa
– as aplica o comprese sterile si pentru ca pacienta nu isi permite fasa hipoalergenica si nici ciorapel de fixare, iar efectuarea unui bandaj ar presupune serioase eforturi, as ajuta-o sa isi confctioneze dintr-un ciorapel din bumbac sau cel putin 70% bumbac, o varianata de fixare confectionata in casa 

2. Ce este specific la acest tip de pacienti cu ulceratii cronice:
– disparitia completa a pilozitaii pe mebre
– inchiderea completa a porilor pielii
– scaderea capacitatii de absorbtie a cremelor si unguentelor datorita inchiderii porilor si disparitiei pilozitatii
– datorita acestora pielea devine friabila, sticloasa si foarte fragila

Eu, personal ACUM in aceasta faza, tinand cont de informatiile furnizate as proceda dupa cum am explicat. Aceasta informatie nu substituie un consult medical avizat si nu o considerati ca atare.

Pentru mai multe cazuri puteti accesa link-ul: Cazuri

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!