fbpx

PansamenteEscara calcaneana

Aceasta este o escara calcaneana a unei paciente de 87 ani, care este pansata de catre familie la indicatia medicilor, indicatie ce suna astfel:

  • Spalaturi cu apa si sapun
  • Spalare cu solutie dezinfectanta pe baza de clorhexidina
  • Limpezire cu ser fiziologic
  • Aplicare alternativ cu crema pe baza de sulfadiazida de argint apoi unguent cu uree si insulina
  • Aplicare compresa sterila
  • Fixare cu fasa

Am fost chemata sa le raspund DE CE nu mai evolueaza escara spre vindecare si de cateva saptamani stagneaza ?

Intrebare:

Priviti cu atentie poza ( aplicati zoom asupra ei ) si specificati ce greseli observati in foto ? Ce nu face bine familia si care este argumentul vostru pentru afirmatia pe care o faceti?

In mare parte cei care ati raspuns aveti dreptate: igiena defectuoasa, toaletarea plagii defectuasa ( datorita lipsei de complianta a pacientului ).

Pacientul nu este cu DZ, plaga nu este infectata, nu are edem maleolar ( lumina din incapere a dat o astfel de iluzie ), era pur si simplu o igiena si toaletare defectuoasa.

Noi nu punem in discutie protocolul de tratament al medicului, atata timp cat nu am fost intrebati daca dorim sa conducem noi tratamentul. Daca medicul indica un protocol si pacientul si-l permite doar pe acela, noi nu avem permisiunea sa denigram autoritatea medicului intr-o astfel de situatie, nu ar fi deontologic, iar daca medicul ar auzi de la pacient asa ceva, nu ar mai colabora cu noi.

De altfel, eu consider ca tratamentul este cat se poate de corect pentru o astfel de faza: crema cu sulfadiazida de argint ( inmoaie, fiind hidrosolubila ) confera de asemene efect bacteriostatic prin actiunea sulfadiazidei de argint. Ureea este o substanta care aduce apa din tesuturile adiacente si face sa inmoaie fibrina pentru o mai facila indepartare ( aici a fost insa greseala de manopera pentru ca apartinatorii nu cunosteau protocolul ), iar insulina din unguent este un factor de crestere ce favorizeaza granulatia. Prin urmare, avea toate elementele necesare unei bune vindecari, daca se pastra igiena si toaletarea corespunzatoare.

Pentru a justifica cele mai sus mentionate va atasez imagini explicatice cu ceea ce sustin mai sus.

Desigur, fiecare asistent medical stie ca orice problema medicala se rezolva la medic, nu e nevoie sa mai amintim asta, pe acel grup noi impartasim experienta, incercand astfel din cazuistica cu care ne-am intalnit in anii de experienta, sa evoluam profesional impreuna si sa crestem calitatea serviciilor medicale din Romania.

Noi ca asistenti medicali NU avem voie sa dam indicatii medicale cu privire la tratamente, e de stiut acest aspect, insa dreptul la libera exprimare, ne permite sa impartasim din viata profesionala cu alti colegi in scopul evolutiei profesionale, atata timp cat aceasta NU pune in pericol viata si sanatatea umana.

Astfel, mereu reamintesc colegilor care imi cer sfaturi, ca raspunsurile mele NU sunt SFATURI MEDICALE, ci pareri personale, acestea avand doar cu caracter informativ, nesubstituind un consult medical.

Pentru mai multe cazuri puteti accesa si link-ul: Cazuri

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!