fbpx

Pansamente – Ingrijire sutura

Desigur, fiecare asistent medical stie ca orice problema medicala se rezolva la medic, nu e nevoie sa mai amintim asta, pe acel grup noi impartasim experienta, incercand astfel din cazuistica cu care ne-am intalnit in anii de experienta, sa evoluam profesional impreuna si sa crestem calitatea serviciilor medicale din Romania.

Noi ca asistenti medicali NU avem voie sa dam indicatii medicale cu privire la tratamente, e de stiut acest aspect, insa dreptul la libera exprimare, ne permite sa impartasim din viata profesionala cu alti colegi in scopul evolutiei profesionale, atata timp cat aceasta NU pune in pericol viata si sanatatea umana.

Astfel, mereu reamintesc colegilor care imi cer sfaturi, ca raspunsurile mele NU sunt SFATURI MEDICALE, ci pareri personale, acestea avand doar cu caracter informativ, nesubstituind un consult medical.

Pe grupul de asistenti medicali am primit intrebarea legata de cazul din imagine: ”Cum as mai putea ingriji plaga pentru ca am pus apa oxigenata, solutie pe baza de iod, pudra si unguent pe baza de zinc si neomicina si nu se vindeca, iar acum au aparut secretii?”

Raspunsul meu la aceasta intrebare a fost:

  • In primul rand eu personal NU as folosi pudra si nimic altceva pana nu indepartez crustele deja existente.
  • Daca as continua cu adaugarea la aceste cruste de alte elemente: pudra, unguente, creme, acestea vor adera la acele cruste si vor acoperi tot mai mult zona care trebuie sa se refaca, iar sub acestea deja incepe ( in partea de jos ) un proces infectios si se va agrava.
  • Mai bine, cu dusul, as face niste spalaturi temeinice, la o temperatura potrivita a apei, punand sapun pe o compresa de tifon si incercand usor ( non-agresiv ) sa mobilizez acele cruste, dupa ce vor fi bine inmuiate cu apa si sapun.
  • Daca nu vin jos la primul dus, dupa efectuarea dusului voi face dezinfectarea zonei, apoi eu personal as folosi sulfadiazida de argint din belsug pe toata sutura de sus in jos ( dar voi aplica asa ca frisca ) dupa care as acoperi cu comprese sterile si as fixa pana a doua zi ( 12 ore ) cu un material de fixare hipoalergenic si aerat de jur imprejur ca sa se pastreze bine crema aplicata acolo si prin actiunea sa hidrica se vor inmuia crustele, iar a doua zi la dus vor fi mai usor de indepartat. Aceasta crema are si efect bacteriostatic prin continutul sau de Sulfadiazida de argint, va stopa astfel si procesul proliferativ pana a doua zi.
  • A doua zi dupa dus, daca zona nu supureaza, NU mai folosesc apa oxigenata pentru ca voi intarzia procesul de vindecare ( ea are efect hemostatic si arde celulele de granulatie si epitelizare ), asa ca mai bine daca pacientul isi permite, cumpara solutie cutanata pe baza de clorhexidina, daca nu, folosesc in continuare solutie pe baza de iod pentru dezinfectie, insa dupa ce am sters bine iodul, limpezesc apoi cu ser fiziologic.
  • Datorita acelei zone de jos care este eritematoasa ( rosie ) si probabil cu prurit, eu as folosi pt minim 3-5 zile Unguent cu acid fucidic ( un antibiotic ce merge foarte bine pe stafilocociile pielii ) cu aplicatii cat de des posibil ( daca pacienta poate sa isi aplice singura atunci se poate sa aplice acid fucidic si sub forma de Crema tot la 2-3 ore, daca nu, si se aplica mai rar, atunci ar fi de ales totusi Unguentul.
  • Daca pacienta nu isi permite sa achizitioneze de pe piata un produs ce contine acest antibiotic in compozitie, se poate merge cu un alt unguent antibiotic ( parca era vorba in descriere de unguent cu neomicina care si acela ar fi o buna alegere, dar NU pudra !!! )

Ar fi bine sa urmarim, dupa 24 de ore de facut protocolul mai sus mentionat, pentru a vedea cum arata, daca merge conform asteptarilor si daca exista complianta din partea pacientei.

Eu, personal  ACUM in aceasta faza, tinand cont de informatiile furnizate as proceda dupa cum am explicat. Aceasta informatie nu substituie un consult medical avizat si nu o considerati ca atare.

Dupa 24 de ore de protocol mai sus mentionat, plaga arata ca in imaginea a doua.

Pentru mai multe cazuri puteti accesa si link-ul: Cazuri

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!