Infectie pulmonara – Recoltari microbiologice – Tratamente la domiciliu – Candida
Pacientă de 30 de ani, mămica unui copil de opt ani, se prezintă la cabinet cu o tuse persistenta care deja o epuiza din august. A încercat nenumărate tratamente de antitusive, o grămadă de siropuri, dar fara rezultat.
Domnul doctor o ascultă pulmonar, dar nu se aude nimic semnificativ. Este întrebată dacă tusea este productivă. Afirmă că este în etape: uneori productiva, alteori seacă.
Bineînțeles că cel mai corect lucru așa cum a indicat și domnul doctor era să recolteze un examen de spută atunci cand tusea devine productivă, ca să vedem dacă este infectie pulmonara și cu ce microb este infecția.
🔴➡️ Acest subiect este disponibil atat in format TEXT cat si VIDEO. Pentru vizualizarea clipului accesati butonul PLAY din imaginea de mai jos. 👇👇👇 Pentru continuarea citirii articolului text derulati peste imaginea clipului 👇👇👇
I se explică pacientei cum să faca recoltarea de spută, aceasta aduce proba la laborator, iar după analiza produsului recoltat, medicul de laborator menționează că produsul este salivă și nu sputa, prin urmare nu s-a putut face determinarea.
Ei bine i se mai explică inca o dată ce înseamnă spută: că este acel produs care vine din plămâni, care popular se numește flegma și nu materia aceea spumoasă din salivă.
Mai încearcă înca o dată să facă recoltarea, din păcate și de data aceasta recoltează tot salivă.
Îl întreabă apoi pe domnul doctor dacă nu ar putea să-i prescrie un tratament antibiotic pentru ca ea așa nu mai poate. Domnul doctor ii explică faptul ca nu se poate da un tratament antibiotic după ureche, că într-adevăr se dau anumite antibiotice dacă ar fi cazul de infecție pulmonară, dar nefiind confirmata nu se poate prescrie tratament antibiotic.
Îi propune să o trimită la pneumolog pentru verificarea probelor ventilatorii, să faca o radiografie, insa pacienta bineînțeles susține că este foarte ocupată și că nu are când să meargă.
Pentru că domnul doctor nu îi prescrie acest antibiotic găsește resurse și își procure un antibiotic cu care face un tratament de 10 zile, lucru care agravează și mai mult starea și când vede că nu obține rezultate revine la cabinet să facă totuși investigații.
De data aceasta trebuie să facă o pauză de 72 de ore după ultima doză de antibiotic si abia dupa aceasta perioada să mai încerce o recoltare de spută.
Culmea de data asta reușește recoltarea, iar de la laborator obținem rezultatul: infecție cu candida.
Când pacienta revine pentru rezultate și află care o astfel de infecție este foarte nemulțumită de rezultat: bine, bine domnul doctor, candida, candida, dar de ce tușesc?
… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇
Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!
👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇
Astfel că, mi-am dat seama că ,efectiv nu înțelegea faptul că această candida se află de fapt în plămâni și că dacă ar trata această candida, s-ar ameliora și tusea.
Multa lume crede că doar pe limbă poate să fie localizată candida, la fel ca pacienta noastra, insa când i-am explicat că aceasta ciuperca se află de fapt în plămânii ei bine când aude că îi în plămâni se isterizează foarte tare: cum s-a ajuns aici, cum e posibil așa ceva, cum adică să fie în plămâni, ce să caute în plămâni?
Bineînțeles i se inițiază tratament cu antimicotice, acestea sunt cele care tratează candidoza pulmonară sau orofaringiana.
Pentru cei care nu știu, dintre aceste antimicotice cel mai uzual pe piață este fluconazolul. Când dorim un efect profilactic se administrează o doză de 150 mg la o săptămână împreună cu antibioticul pe care pacientul îl ia. Aceasta doza de fluconazol se dă pentru a preveni o candidoza ce poate sa se dezvolte de la administrarea antibioticului.
Când însă, dorim să facem un tratament împotriva ei, deci când avem nevoie de un efect curativ, doza este de 50 mg în fiecare zi timp de 7-21 de zile.
Domnul doctorul, prescrie tratamentul cu mențiunea că dacă nu va funcționa va trebui totuși să meargă la pneumolog.
La sfârșitul consultatiei, pacienta ne întreabă dacă ar putea să facă și aerosoli.
Ei bine în momentul ăla îmi pică fisa și o întreb: aveți acasa aparat aerosoli?
Răspunsul iei a fost: da, da, da sigur pentru că îi fac frecvent și la ăsta micu’ cu ser fiziologic de câte ori are tuse seacă.
Ei bine atunci o întreb: dar dumneavoastră, dezinfectati toate elementele detașabile ale aparatului de aerosoli, le-ați pus la fiert sau le-ați inversat într-o soluție fungicida, bactericida, virusocida?
Răspunsul pacientei a fost: nu nici vorbă, spune ea, dar n-am știut așa ceva, nu mi-a spus nimeni, le spăl doar cu apă și săpun. Vai de mine, eu folosesc apartul și la copil și la soț. Oare pot să facă și ei candida?
În acel moment pacienta s-a îngrozit, gândindu-se cat de ușor poți să transferi o infecție de la un membru la altul al familiei !!!
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole