fbpx

Cum fac administrarea intravenoasa cu proiteina din creier de porc?

Vreau sa va prezint cateva lucruri poate mai putin cunoscute despre acest medicament ( hidrolizat din proteină din creier de porcină ), lucruri aflate si observate in timpul tratamentelor la domicilii, administrand acest produs.

Legat de schema de tratament vreau sa va spun ca aceasta o indica medicul, si care este diferita de la caz la caz, nu dezvolt acest subiect. Calea de administrare, de asemenea, medicul este cel care indica felul in care veti face administrare: intravenoasa sau intramusculara. Nu voi insista asupra modului in care se face o administrare IV sau IM acest subiect este descris in manuale, eu voi posta ulterior alte video cu astfel de manopere.

In primul rand ce este: 

Este un medicament ( o proteina din creier de porc ) care sustine functiile creierului. Acesta actioneaza ca un factor natural de crestere a nervilor.

Acest produs injectabil este utilizat pentru a trata:

 • Disfunctii cerebrale organice, metabolice si neurodegenerative, in special dementa senila de tip Alzheimer.
 • Complicatii post-accident vascular cerebral;
 • Traumatisme cranio-cerebrale post-operatorii, contuzii cerebrale sau comotii.

Legat de administrare:

Daca medicul solicita administrarea intramusculara:

 • Alegeti seringa de 5 sau 10 ml in functie de necesitate ( sunt si fiole de 5 ml si de 10 ml ), acul potrivit tesutului adipos al pacientului: ( regula valabila oricarei administrari IM ), cu cat persoana are tesut adipos mai bine reprezentat cu atata acul trebuie sa fie mai lung, trebuie sa ajungeti cu acul in tesut muscular, nu adipos. Tesutul adipos nu difuzeaza corespunzator solutiile, care in timp pot sa se suprainfecteze si sa se se transforme in felgmon, necesitand excizia chirurgicala. Eu, pentru persoane supraponderale prefer sa aleg ac pt col uterin ca sa ma asigur ca administrarea se face in tesut muscular.
 • Inainte de administrare trebuie sa intrebati pacientul daca este cu tratament anticoagulant. De regula, medicii nu prea aleg acest tip de administrare daca pacientul este pe tratament anticoagulant de teama formarii hematoamelor, insa sunt pacienti cu vene extrem de fragile sau fibrozate si in aceasta ultima instanta se poate alege acest tip de administrare. Eu, insa, in toata experienta mea nu am patit niciodata sa fac astfel de gafa, dearece imi iau urmatoarele masuri de precautie: ma asigur ca sunt in zona corecta de electie a unei administrari IM, ca am ales acul cu lungimea potrivita, ca am ajuns in tesut muscular, dupa intepare nu injectez pana nu aspir sa ma asigur ca nu ma aflu intr-un vas de sange ( in caz ca imi vine sange pe ambou, retrag acul cam 5-10 mm fara sa il scot din fesa si schimb pozitia, inclinand si penetrand tesutul in alta directie, repet aspiratia si daca nu mai imi vine sange pe ambou, incep injectarea ), ma asigur de asemnea, ca injectarea se face lent pret de aproximativ 15’/ 10 ml, iar la extragerea acului aveti grija sa faceti bine staza aproximativ 3-5 min la pacientii cu tratament anticoagulant ( nu va bazati pe ei, rugandu-i sa tina apasat pe plasturele post-punctionare, ca nu o fac corespunzator, sangele reflueaza prin zona de punctionare si e gata rezolvat hematomul ), daca la injectare pacientul acuza durere destul de vie, va opriti asteptati, mai incercati o data si daca tot asa acuza inseamna ca ati atins un filament nervos care ii provoaca durerea, nu insistati cu administrarea, retrageti tot asa acul putin din tesut si indreptati in alta directie in muschi.
 • Atentie ! ( pentru cei care nu stiu, scuze celor ce stiu ) , administrarea IM se face cu solutia nediluata cu ser fiziologic, fiola contine o solutie lichida si este deja in cantitate mult prea mare, motiv pentru care administrarea se face lent sa aiba timp sa se resoarba si sa nu rupa vasele de sange din profunzime prin fortarea rapida a administrarii.
 • Doua mici smecherii la administrare pentru ca pacientul sa nu simta disconfort la intepare: 

1.dupa ce faceti dezinfectia pielii cu solutie de clorhexidina sau alcool daca nu aveti, lasati sa se evapore complet alcoolul, altfel acesta penetreaza tesutul odata cu acul, iar pacientul acuza durere/ usturime intensa

2.pentru a reduce senzatia de durere la intepatura, rugati pacientul sa traga aer in piept si sa expire brusc – introduceti acul pe expir – pe expir toti muschii se relaxeaza, iar organismul nu mai transmite durerea la creier cu aceeasi viteza si intensitate, de multe ori pacientul nici nu sesizeaza cand ati introdus acul ( important, insa ca pacientul sa expire din plamani, dand brusc tot aerul afara si nu doar din gura, ramanand in rest crispat in asteptarea acului ).

Bacteria Helicobacter Pylori

Daca medicul solicita administrarea intravenoasa:

 • Alegeti seringa de 20 ml pentru ca sa faceti dilutia cu ser ( 10 ml ser fiziologic si cei 10 ml solutia din hidrolizat de proteina )
 • Atentie ! Intotdeauna se aspira prima data serul fiziologic ( calculati daca fiola de injectat are 5 ml aspirati intai 15 ml ser si abia apoi fiola, daca aceasta are 10 ml aspirati intai cei 10 ml ser si apoi fiola ). De ce facem asta? Pentru ca sa nu introducem accidental substanta de administrat pe care o avem in seringa in flaconul de ser.
 • Situatie : aveam de administrat intr-un ambulator de specialitate un antibiotic, cefuroxim sa zicem, unui pacient. Se foloseste acelasi flacon de ser pentru administratea tuturor tratamentelor din acea zi. Sa zicem ca aspiram ser fiziologic intai antibioticul dupa care constatăm că mai avem nevoie de ser și penteram cu acul flaconul de ser fiziologic, aspiram si din greseala se prelinge in ser o minima cantitate de antibiotic. La urmatorul pacient, cand dorim sa facem administrarea unui alt medicament, cand aspiram serul introducem in seringa o cantitate infima,  ce e drept, de antibiotic cu cefuroxim. Ce ne facem daca acest al doilea pacient este alergic la acesta? Nici nu stim ca i-am administrat accidental cefuroxim si daca face un soc anafilactic nici nu stim de ce, asa ca Atentie !!!
 • Alegem apoi acul de administrare: eu prefer microperfuzoarele pt ca se poate face administrarea mult mai facil fara sa lezam vena, iar aripioarele lui sunt foarte ergonomice, aliniaza perfect acul pe traiectul lumenului. Daca am de facut mai multe administrari ( de regula cure de 10 zile consecutiv ) aleg microperfuzor cu ac de 25 G, prin acesta injectez intr-un ritm perfect nici fff incet, dar nici f repede ( administrarea trebuie facuta aproximativ in 15-20 min ). Daca venele sunt extrem de subtiri si fragile aleg ac de 27 G, insa prin acesta administrarea este extrem de anevoiasa datorita calibrului sau f mic.
 • Asupra modului de administrare nu insist deloc acum pentru ca revin cu un video in care voi arata modul de administrare IV cu microperfuzor
 • Trebuie de asemenea sa intrebati pacientul daca este cu tratament anticoagulant. Daca da, la extragerea acului trebuie sa ramaneti dvs sa faceti staza dupa punctionare si sa urmariti daca sangereaza mai mult decat este normal ( pentru cei ce nu stiu : Timpul normal de sangerare  este intre 2-4 minute, iar Timpul normal de coagulare este intre 8-12 minute ). 
 • Daca vedeti ca pacientul sangereaza nejustificat de mult se adopta urmatoarea conduita:

1. Daca pacientul este cu tratament anticoagulant gen: acecumarolum care necesita regulat control INR, solicitati permisiunea pacientului pentru a recolta o proba de sange pentru coagulare ( pe vacutainer cu capac albastru ) si duceti proba la laborator pt a se calcula din nou valoarea INR-ului. Daca valoarea acestuia este intre 2-3 se poate continua administrarea fara probleme. Daca valoarea este peste 3 se opreste pt moment administrarea si se ia legatura cu medicul pt ajustarea dozei de anticoagulant si abia apoi se reia administrarea ( asta daca aceast tratament se executa la domiciliu – despre asta discutam aici, pentru ca in spital, aceste lucruri le discutati imediat cu medicul si acesta stabileste conduita ).

2. Daca pacientul este in tratament cu anticoagulante moderne gen : dabigatranum, rivaroxabanum, apixabanum etc. Acestea nu necesita control INR, insa aceste anticoagulante pot sa dea modificari ale trombocitilor de aceea in acest caz solicitati permisiunea pacientului sa recoltati o HLG ( hemoleucograma – pe vacutainer cu capac mov ). Daca rezultatul arata valori normale ale trombocitilor se poate continua administrarea. In caz contrar se opreste pentru moment administrarea si se ia legatura cu medicul pentru injumatatirea dozei pe perioada administrarii tratamentului IV. 

Bacteria Helicobacter Pylori

Ce trebuie sa mai stiti legat de conduita dvs in timpul tratamentului cu hidrolizat din proteina din creier de porcina: inainte de fiecare administrare intrebati pacientul sau apartinatorii cum s-a mai simtit de la ultima doza administrata, cum se simte in acea zi. In caz ca spune doar “bine”, insistati si intrebati in mod specific : daca a avut febra, frison, varsaturi, greturi, vertije, diaree, stari de fatigabilitate, agitatie psihomotorie. In plus incercati dvs sa observati orice modificare de stare a pacientului inclusiv culoarea tegumentelor ( daca este icteric, cianotic sau mult mai palid ). In nici unul din cazurile de mai sus nu se continua administrarea!!!!!!!!!!! Puteti agrava sever starea de sanatate a pacientului daca administrati o proteina pe o  stare de acest gen. 

Situatie 1 : pacient cu stare post AVC, la care administram aceasta proteina, il observ icteric, intreb sotia cum s-a mai simtit. Ea imi spune ca probabil a racit putin. O intreb daca s-a modificat si urina. Imi spune ca probabil a fost putin sange in urina. O intreb ce culoare este. Raspunde : portocalie ( atentie – asta nu sugereaza hematurie, ci cantitati mari de urobilinogen care sugereaza o suferinta hepatica ). Am intrerupt imediat tratamentul. M-am deplasat a doua zi la prima ora si am recoltat probe de sange : HLG ( hemoleucograma ), TGO, TGP ( transaminazele pt probele hapatice ) si GGT ( glutamiltransferaza – pt depistarea stazei biliare ). Rezultate : HLG arata o anemie nu foarte severa, insa TGO si TGP de 15 ori mai mari, iar GGT de 150 ori marita. In acel moment am solicitat o ambulanta, l-au dus si dupa investigatii au constatat blocajul cailor biliare indus de o tumora de pancreas. S-a intervenit chirurgical imediat si s-a rezolvat situatia de criza. ( Din pacate l-a rapus cancerul de pancreas cateva luni mai tarziu, insa nu l-am avut eu pe constiinta, executandu-l cu o fiola de proteina ).

Situatie 2 : Pacient cu Dementa mixta si Boala Altzheimer, administrare de proteina, il observ extrem de palid, sotia imi spune ca e tot mai slabit si ca ameteste si abia se taraste de colo-colo. Am decis sa nu ii administrez in acea zi fiola, iar a doua zi recoltez HLG, Fe, TGO, TGP, GGT. Rezultatele releva probele hepatice normale, insa avea o Hemoglobina de 6 in conditiile in care la 7 deja se impune transfuzia, de asemenea Fierul avea o valoare de 15 in conditiile in care acesta ar trebui sa depaseasca 50. Am chemat de asemenea ambulanta. A fost internat la hematologie unde a fost transfuzat, dupa doua saptamani de tratament pacientul a fost externat stabilizat complet. ( sotia si azi cand ne vedem la cabinet ma imbratiseaza si imi spune ca nu va uita niciodata ca datorita mie sotul ei traieste inca ) 

Situatie 3 : pacient cu stare post AVC la care administram proteina din creier de porcina, intreb cum se simte imi spune bine si el si sotia. Fac administrarea si seara ma anunta ca a facut frison si febra 40. Au chemat ambulanta si a fost perfuzat cu paracetamol pentru un efect imediat. A doua zi, vorbind cu sotia aflu dupa mai multe chestionari ca de fapt de cateva zile il durea in gat si isi simtea nasul infundat, iar in dimineata administrarii facuse o subfebrilitate de 37,4 grade, dar nu a crezut ca e important sa imi spuna legat de administrarea proteinei ca doar acesta e pt AVC, ce are cu raceala . Asta a fost lectia care m-a invatat sa intreb specific de toate simptomele mai sus amintite pentru ca pacientul omite multe sa spuna,  crezand ca nu au legatura. 

Situatie 4 : Pacienta cu Dementa mixta, tratamentul cu proteina ii provoaca agitatie psihomotorie la inceput minora, de neluat in seama in contextul in care ea era prin natura bolii hiperagitata si agresiva, dar apoi a crescut in intensitate in masura in care dupa a 9 -a doza pacienta a sarit sa il bata pe vecinul lor. Am fost anuntata ca medicul a hotarat intreruperea tratamentului. 

Ce invatam noi din toate astea? Ca asistenti, noi putem sa ne facem meseria si atat, ( adica daca medicul a prescris un tratament il administram si nu ne mai doare capul, zicand ca e treaba medicului sa vada cum reactioneaza pacientul la tratamentul prescris ) sau putem sa facem mult mai mult de atat, putem fi OAMENI si sa NE PESE de celalalt, sa fim buni observatori si sa punem in slujba lor toata priceperea si toate cunostintele noastre, sa respectam Regula de Aur : “Comporta-te cum ti-ar place sa se comporte ceilalti cu tine”

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!