fbpx

Punctia venoasaRecoltare de sange si administrare intravenoasa cu aceeasi punctie

 

Nu explic lucrurile elementare, pe acestea le vedeti in video. O sa explic ceea ce e mai putin uzual:

  • Cand facem o recoltare de sange cu microperfuzorul cu adaptor Luer/ fluturasul cu adaptor Luer, este important ca in vacuetele cu substante anticoagulante ( cele cu Citrat de Na, EDTA, etc ) sa aducem sange pana la semn, deoarece daca diluatia intre sange si substanta continuta de vacueta nu este cea potrivita, vom avea valori eronate ale analizelor. De aceea exista doua metode de a face acest lucru: fie sacrificam o alta vacueta pentru a aduce sangele la ac ( lucru care face sa creasca costurile si facem o irosire in acelasi timp sau pur si simplu poate nu avem inca o vacueta pentru sacrificare ), fie detasam holderul cu adaptorul Luer si asteptam ca prin gravitatie, sangele sa vina spre capatul furtunelului. ( Atentie!!! Exceptie fac situatiile in care pacientul este hipovolemic, situatie in care nu numai ca sangele nu graviteaza spre capatul furtunelului, dar de multe ori daca la acesti pacienti facem recoltarea cu vacutainer, datorita vacuum-ului, vena se colabeaza pe ac si nu reusim sa recoltam, decat cel mult atata sange cat este pe lumen de la staza efectuata cu garoul. Acest tip de recoltare, la pacientii hipovolemici, va fi subiectul altui video. )
  • Daca dorim sa facem o administrare intravenoasa concomitent cu recoltarea de sange, putem face acest lucru cu aceeeasi punctie venoasa, detasand holderul cu adaptor Luer si atasand seringa. In seringa, am lasat putin aer cu scopul de a-l pozitiona spre piston, pentru ca la finalul administrarii, cu aceasta cantitate de aer sa impingem coloana de ser pana la varful acului, pentru a nu se pierde nimic din cantitatea de administrat. In situatia de fata, nu era foarte important sa nu se piarda, fiind vorba de vitamina C pe care am si diluat-o in 10 ml de ser pentru a nu irita vena, insa daca luam in considerare ca ar fi necesar sa administram de exemplu o substanta care nu se dilueaza decat cel mult cu o cantitate de solvent preexistent, si care trebuie administrata pana la ultima picatura ( vezi de exemplu HHC de 100 sau acid ibandronic etc. ) atunci singura varianta prin care putem face aceasta este, lasand aceasta coloana de aer de care sa ne ajutam pentru a face administrarea completa. In momentul atasarii aspiram putin sange sa ne asiguram ca pe furtunel nu a ramas prea mult aer, dupa care intoarcem seringa si o scuturam putin pentru a aduce aerul langa piston si incepem administrarea. 
  • Repet: cei care doresc sa imi spuna ca e periculos sa reintroduci sangele pe vena ii rog sa isi insuseasca intai care sunt valorile normale la timpii de coagulare ( 8-12 minute ) plus ca sangele nu intra in contact cu aerul sau alte materiale ce ar putea sa il contamineze in vreun fel.

Pentru filmarea executată impecabil de Ion Marin , ginerele meu, având pe post de pacient pe Laura Marin, fiica mea ( le multumesc inca o data pe aceasta cale pentru ajutorul acordat ), puteti accesa link-ul: Punctia venoasa – Recoltare de sange si administrare intravenoasa cu aceeasi punctie

Pentru mai multe articole despre tratamentele injectabile, accesati link-ul: Manopere – Injectabile

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!