fbpx

Unde pot “exersa” tehnica punctiei venoase, doamna Meda?

Dragi colegi, aceasta este una din întrebările cele mai frecvente care mi-au fost puse pe grupul de Asistenți Medicali de când l-am inițiat. Astfel, am realizat, cât de mult vă doriți să vă perfecționați, să ajungeți în cel mai scurt timp să stapâniți toate tehnicile.

Aici intervine site-ul care vă pune la dispoziție sute de articole printre care o mulțime, cu explicarea și vizualizarea de tehnici. Acestea sunt foarte bine structurate, iar pentru un acces cât mai facil aveți bara de căutare cu ajutorul căreia veți găsi, accesând un cuvânt cheie, orice veți dori să vedeți și este postat pe site. 

Veti gasi articole ce va dezvaluie secrete dobandite de mine in anii de experienta in asistenta medicala. 

Bacteria Helicobacter Pylori

Legat de întrebarea pe care o puneți pot să vă spun următoarele:

  • Nimeni nu are obligația, cel mult bunăvoința, să vă pună sănătatea, venele sau fundul la bătaie pentru a exersa, pe ele ( voi ați face acest lucru pentru un străin ? ).
  • Puteți eventual să solicitați unui asistent cu experiență, care are disponibilitatea să vă permită a sta lângă el și a vă explica tehnicile, în timp ce voi furați meserie, dar NU poate el să dea permisiunea de a exersa voi pe pacient, asistentul are OBLIGAȚIA de a pune sănătatea și siguranța pacientului pe primul plan și nu de a vă oferi vouă, materia primă pentru exersare.
  • Cel mai bun mod de a exersa este să o faceți în primul rând acasă pe un ursuleț ( vezi video înregistrat și postat în acest sens pentru voi ), de 100-200 de ori fiecare manoperă până simțiți că o stăpâniți, până considerați că manopera o fac mâinile voastre singure, fără a mai fi nevoie să o conștientizați. Problema NU este cu “a prinde vena”, ci cu faptul că nu coordonați mișcările în succesiunea și cu siguranța de care este nevoie. Gândiți-vă că esti in fata pacientului, tu cu el și posibil si cu aparținătorii în spatele tău, timp în care tu faci manopera și tot în același timp trebuie să le răspunzi la “turuiala” lor și avalanșa de întrebări. Manopera trebuie în acest caz să o facă deja mâinile singure pentru ca tu să poți vorbi cu pacientul și să dai răspunsuri pertinente. Pentru aceasta este necesar EXERCIȚIUL, pe care vă provoc să îl faceți zi de zi.

De asemenea, o buna metoda de a exersa si stapani o procedura este sa participati la seminarii de lucru constituite in acest sens. Acolo exercitiul se face sub ochii unui instructor formator, iar produsele pe care se exerseaza sunt perfectate in acest scop: kituri pentru punctii venoase sau brat anatomic ce imita perfect anatomia circulatiei venoase.

Despre astfel de seminarii pe care le organizez si eu regulat, ca instructor formator, puteti citi si accesand imaginia de mai jos:

 

 

  • Puteți de asemenea dacă doriți să exersați pe viu, să cereți acordul rudelor, familiei să vă permită aceasta. Ei ar avea un motiv solid să vă ajute: sunteți de-ai lor și ar avea chiar obligația să vă sprijie.
  • Mai puteți să vă ajutați între voi ( colegii ) să exersați. Vă garantez că este un bun exercițiu. Eu personal am bunăvoința de a mă oferi “cobai” tuturor colegilor începători care au venit în Policlinică. Pe mine au făcut primele puncții venoase : Bonda Crina Ioana, Sonia Lavinia, Cami Dobocan, Banyai Dorina( coleguțele mele de la Policlinică ) și mulți alții, inclusiv studenții la medicină care vin în stagii la doctorul de familie, nu pleacă din stagiile noastre până nu le explic eu și îi las să exerseze pe mine: IV, IM, SC și ID. Deși ei spun că nu vor face niciodată aceste manopere pentru că le face asistenta, le-am explicat că este penibil dacă se află într-o situație limită ca medic să nu aibă habar de acestea.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!