fbpx

De cate vacutainere avem nevoie la o recoltare de sange ?

Dragii mei, această întrebare mi-a fost pusă de nenumărate ori de către colegii începători.
Pentru a clarifica puțin lucrurile trebuie să stabilim mai multe aspecte.

 • Ce analize de sânge indică medicul sau intenționează pacientul să facă ?
 • Stabilim apoi ce tipuri de vacuete sunt necesare în funcție de analizele solicitate: hematologie, biochimie sau coagulare ( vorbim de cele uzuale care se fac în mare parte în ambulator ).
 • Unde se lucrează toate aceste probe, dacă toate se fac în același loc ( laborator ) sau se trimit la alte laboratoare ?

Ce analize de sânge indică medicul sau intenționează pacientul să facă:

 • Analizele de laborator trebuie să fie indicate de medic în funcție de problemele de sănătate ale pacientului, astfel s-ar reduce costurile ( dacă acestea se fac contra cost ) și nu ar fi scăpate din lista de solicitare, analizele relevante pentru problema de sănătate pe care o are pacientul în acel moment.
 • Dacă totuși pacientul dorește să facă un set de analize profilactic, acesta este ajutat să înțeleagă rostul acestor analize și se discută cu el în funcție de ce organe dorește să “scaneze” cu aceste analize ( legat de tipurile de analize profilactice puteți citi : Vreau sa imi fac toate analizele medicale!).

Stabilim apoi ce tipuri de vacutainere sunt necesare în funcție de analizele solicitate: 

 • Hematologie ( vacutainer cu capac mov ce conține EDTA ): aici intra HLG ( hemoleucograma ), HbA1c ( hemoglobina glicozilată ), Determinare grup sanguin, Determinare Rh, VSH ( viteza de sedimentare a hematiilor ) etc.
 • Biochimie ( vacutainer cu capac roșu sau galben, cu sau fără gel separator, vacutainer ce conține un activator de coagulare ): aici intră toate analizele profilului lipid-glucidic, cele care scaneaza funcțiile principalelor organe, cele hormonale, de imunologie, cele virale etc.
 • Coagulare ( vacutainer cu capac bleu sau verde ce conține Citrat de Na ): INR, Timp Quik, APTT, IP, Fibrinogen, analize pentru profilul de trombofilie etc.
Recoltare sange - Vacuete, Vacutainere
Stabilim la ce laborator vom preda probele și dacă se lucrează toate aceste probe în același loc sau se trimit și la alte laboratoare. 

 • Este posibil ca unele probe să se centralizeze la laboratoarele centrale. 
 • De asemenea este posibil ca unele probe să fie nevoie a se trimite în altă țară pentru a se prelucra.
 • Aceste aspecte le puteți afla de la recepția laboratorului unde veți preda probele de sânge.
 • De asemnea, este imperios necesar să vă informați tot de la recepția acestui laborator, pe ce vacuete lucrează laboratorul, probele pe care le doriți pentru recoltare deoarece fiecare laborator are metodele lui de lucru ( Exemplu: sunt laboratoare care ÎNCĂ mai citesc VSH de pe vacuetă cu capc negru și conținut de Citrat de Na, pe când altele, din ce în ce mai multe, au achiziționat aparate care citesc VSH-ul de pe vacueta cu capac mov și conținut de EDTA, citire care se face în mai puțin de un minut, în defavoarea celeilalte metode învechite ce necesită un timp de 30-60 minute ).

După ce am stabilit toate acestea vom proceda în felul următor:

Vacutainer cu capac mov:

 • Se va recolta o vacuetă pentru HLG, VSH, Grup sânge și RH, iar dacă avem de recoltat și HbA1c și acesta se lucrează la același laborator se va lucra din aceeși probă – însă va trebui să specificați cu pixul pe vacutainer +HbA1c ).
 • Dacă nu se lucrează la același laborator sau nu știți sigur acest lucru, va trebui să recoltați o vacuetă în plus pentru această probă.

Vacutainer cu capac galben/roșu:

 

 • Se va recolta o vacuetă dacă sunt analize uzuale.
 • Se va recolta o vacuetă în plus dacă vi se spune că se trimit și la alte laboratoare probe.
 • Se vor recolta 3 vacuete dacă avem: una pentru probele uzuale ce se lucrează la laboratorul unde predați probele, una pentru probele ce se trimit spre lucru la laboratorul central din altă localitate și una dacă există probe ce trebuie pregătite prin centrifugare și congelare spre expedierea lor într-o altă țară spre a fi prelucrate.
 • De știut: dintr-un microlitru de ser se pot prelucra în medie 200 analize, dar problema o face nivelul la care trebuie să se ridice serul pentru ca sonda pentru analiză să poată pipeta spre analiză acest ser, de-aceea se prelevează o cantitate de sânge mai mare decât ar fi necesară pentru prelucrarea probelor: se ia în calcul faptul că serul pe care îl lasă sângele după centrifugare diferă de la individ la individ, iar analizatoarele de laborator diferă de la un laborator la altul 
Bacteria Helicobacter Pylori

Vacutainer cu capac bleu/verde:

 

 • O singură vacuetă dacă avem de recoltat probele uzuale de coagulare: INR, IP, APTT, Timp Quik, Fibrinogen etc.
 • Două vacuete dacă avem de recoltat în plus față de acestea și un profil pentru Trombofilie sau alte analize specifice de coagulare care se trimit spre laboratoare de genetică sau laboratoare centrale

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

Pentru detalii despre:
* webinariile ONLINE "Discuții la CLASĂ"
* seminar ONLINE UNU la UNU de invatare si exersare a punctiilor venoase
* discuție privată cu Meda despre cazul
acceseaza imaginea de mai jos !

Imagine promo seminarii GLOBAL

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!