fbpx

Punctia venoasa – Recoltarea sangelui – Tratamente la domiciliu

Mulți dintre pacienții mei am constatat cu tristețe că nu cunosc modalitatea de pregătire în vederea recoltărilor de sânge, dar nici îngrijirea de după o astfel de recoltare. Prin urmare o sa detaliez aici ceea ce ar fi bine de știut:

 • Înainte cu o zi de o recoltare de sânge ( analize uzuale care să scaneze fiecare organ ) este imperios necesar ca să nu mâncăm cel puțin 10- 12 ore înainte.
 • Desigur, sunt analize care nu necesită aceasta ( cele hormonale, cele virale, markeri tumorali, probe de coagulare, nici chiar hemoglobina glicozilată nu necesită acest lucru ), eu însă fac referire la situația în care este necesar un set mai complet de analize.
 • În dimineața recoltării de sânge, de asemenea ajută ENORM de mult patul vascular, dacă ați consuma o cantitate apreciabilă de APĂ ( nu altceva ), acest lucru nu influențează în nici un fel analizele de sânge, însă ajută pentru creșterea volemiei ( al volumului sanguin ) și al elasticității venelor. Venele dvs sunt aidoma pielii dvs: dacă aceasta este fragilă, uscată și crăpată, venele dvs au exact aceleași caracteristici, iar șansele unui eșec la recoltare sunt foarte mari. De multe ori, doar la simpla atingere cu bizoul ( vârful ) acului, venele plesnesc și crapă efectiv longitudinal, formându-se sub ochii noștri un hematom în creștere, și asta datorită faptului ca ele sunt fragile și de-a dreptul casante, lipsite de hidratarea atât de importantă.
 • Singura excepție a consumului de apă înaintea unei recoltări de sânge, o face situația în care această recoltare va merge concomitent cu o recoltare de probe microbiologice din cavitatea bucală ( exudat faringian, culturi linguale sau de orice fel dacă se recoltează din cavitatea bucală, examen de spută ). 
 • În timpul recoltării este foarte important să colaborați cu asistentul medical, dacă știți că de regulă vi se face rău, trebuie să îl informați de aceasta pentru a facilita recoltarea în decubit dorsal ( adică întins pe spate ) cu privirea îndreptată spre perete pentru a nu spori starea de anxietate.
 • În acest caz, dvs ar trebui să aveți asupra voastră, imediat după recoltare o bucățică de ciocolată sau orice altceva ce ar putea să vă ajute la creșterea glicemiei. 
 • De asemenea, nu este indicat de cum intrați să abordați aerul de victimă “eu nu știu cum o să îmi găsiți vreo venă, că întotdeauna îmi sparg venele când merg să îmi recoltez”. Această atitudine, nu intimidează NICIODATĂ o asistentă cu experiență, însă veți reuși ÎNTOTDEAUNA să intimidați vreun asistent începător, iar asta nu este deloc în interesul dvs. Când îl investiți pe asistent cu încredere, lucrurile se desfășoară nesperat de bine, pentru că acesta își va da tot concursul pentru a nu vă dezamăgi și înșela încrederea. O atitudine de genul: “sunt convins că îmi veți recolta din prima și fără probleme, am toată încrederea!” este mult mai constructivă pentru toată lumea. 
 • De asemenea, lăsați asistentul să decidă unde va efectua puncția venoasă, nu îi dați dvs indicații în meseria pe care o practică, chiar dacă este începător. Afirmația aceasta nu este gratuită, ci din experiența mea și a colegilor mai tineri vă spun că fiecare are modul lui de lucru: unii stăpânesc mai bine puncționarea venelor vizibile, alții pe cele profunde, dar de calibru chiar dacă nu se văd, unii preferă venele de la plica cotului, alții pe cele de pe fața externă a palmei etc., fiecare stăpânește o tehnică mai bine decât alta așa că lăsați-l să își facă meseria cum știe el mai bine fără a-l intimita!
 • Numărul vacuetelor ( sticluțelor ) diferă de la pacient la pacient în funcție de numărul analizelor care se solicită, de locul unde se vor trimite pentru determinare ( sunt analize scumpe care se centralizează la nivel național, fapt pentru care acelea se recoltează pe un vacutainer separat ). Cele de hematologie se vor recolta pe un vacutainer cu capac mov, cele de coagulare pe unul cu capac albastru, cele de biochimie pe unul cu capac galben sau roșu, deci și culorile diferă tot în funcție de tipul analizelor solicitate. Vă spun toate acestea pentru a evita discuții de genul cu asistenta : “de ce mie nu mi-ați recoltat numai o sticluță, prietenei mele i-ați recoltat trei, nu cumva ați uitat ceva ?”
 • După recoltare, asistentul medical vă va pune un plasture pe locul puncției și vă va ruga să apăsați 3-5 minute. Va trebui să faceți aceasta la modul serios, cu mare atenție să fie presiunea fix pe locul puncției și nu pe lângă și fără să îndoiți mâna dacă puncția a fost făcută la plica cotului. În caz contrar, sângele se va infiltra prin țesuturile adiacente, pe sub tegument ( mai ales cei care sunt cu anticoagulante sau care folosesc vasodilatatoare periferice sau chiar aspirina ) și a doua zi vă veți trezi cu o echimoză imensă pe braț, iar noi ca asistenți avem de multe ori frustrarea să auzim pe urma: “uite ce mi-a făcut și proasta asta!”, deși poate s-a lucrat corect fără incidente, însă dvs nu ați ținut staza corespunzător.
 • Nu exclud faptul că se pot întâmpla incidente în cadrul unei astfel de manopere, datorate lipsei de experiență a asistentului medical, dar acest articol nu își propune să incrimineze pe nimeni. Mi-am propus cu acest articol să vă învăț ce puteți face dvs. pentru a vă aduce aportul unei bune reușite la această manoperă. Până la urmă este interesul tuturor să iasă bine: al dvs. pentru că doriți să decurgă fără incidente o astfel de manoperă, iar analizele să aibă valori cât mai exacte, iar noi ca asistenți avem interesul ca dvs sa fiți mulțumiți, pentru că numai așa ne simțim împliniți profesional și avem satisfacția muncii împlinite.
Punctia venoasa - Cum pregatim pacientul inainte si dupa recoltarea sangelui?

Care sunt motivele unor incidente: 

 • Hipovolemia ( lipsa hidratării ) – în acest caz pacientul fie are venele fragile și plesnesc la atingere, fie sunt atât de “goale” încât chiar dacă intri pe venă, când introduci un vacutainer care are vid, acesta colabează ( lipește ) vena pe ac și nu mai vine sânge în vacuetă.
 • Lipsa de colaborare – dacă pacientul reacționează isteric la senzația de înțepătură și retrage brusc mâna sunt toate șansele să spargem vena.
 • Intimidarea asistentului prin atitudinea mai sus menționată – poate să se piardă, fiind începător și să nu reușească prinderea venei, ducând la efectuarea a 2-3 puncționări până la o reușită.
 • Lipsa efectuării unei STAZE corespunzătoare post-puncționare – am explicat mai sus ce se întâmplă într-un astfel de caz.

Ce trebuie să facem dacă totuși a apărut un hematom sau echimoză:

 • NU este motiv de panică, asta în primul rând!
 • Pe zona afectată se vor face aplicații zilnice de 3-4 ori pe zi cu gel heparinat, care are un mare conținut de heparină de 100.000UI față de alte produse de pe piață cu 50.000UI
 • Lucrurile vor decurge în felul următor: echimoza va avea în prima fază culoare albstru închis, dupa aplicări repetate cu gel heparinatl, aceasta va prinde culoarea verde, apoi verzui deschis apoi galben, iar în final va dispărea, cu cât mai des aplicați gelul cu atât mai repede acesta va dispărea.

În speranța că acest material v-a fost util, vă doresc sănătate MAXIMĂ !!

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!