fbpx

Subiecte medicale

Despre “Singura respirație care poate face diferența – Docimazia hidrostatică pulmonară”

Dragi colegi, am făcut azi un experiment, pe grup: am rugat o colegă ce a propus un subiect foarte interesant “ Docimazia hidrostatică pulmonară” să elaboreze cum crede ea un articol ce avea ca scop să dezbată și explice acest subiect de excepție și uneori foarte controversat. De ce zic controversat? Pentru că “O singură respirație poate face diferența”.

Colega noastră, a elaborat articolul foarte succint și cu termeni academici, dar din păcate fără să explice sensul acestora și fără să arate aplicabilitatea acestei proceduri de medicină legală, fapt pentru care aproape cu toții ați trecut fără nici un interes peste acest subiect.

Fiind un subiect cu adevărat interesant aș vrea să explic într-un mod mult mai facil și pe înțelesul tuturor ce reprezintă.

Cazul 1: 

 • Ești asistent pe ambulanță, chemat la domiciliu într-un mediu rural, unde o fată de 16 ani naște la domiciliu un făt mort. 
 • Ajuni acolo acorzi îngrijirile mamei, iar pentru făt este necesară anunțarea procuraturii.
 • Se inițiază cercetare în vederea stabilirii dacă este sau nu pruncucidere, dacă mama nu cumva și-a omorât nou-născutul pe diverse considerente: rușinea de a naște un copil din flori într-un mediu rural, un șoc post-partum ( șoc ce poate apare la mamele primipare foarte tinere și nu numai ) sau multe alte motive pe care le-ar fi avut familia.
 • Cine și în ce fel poate stabili dacă fătul s-a născut viu?
Subiecte medicale - Singura respiratie care poate face diferenta – Docimazia hidrostatica pulmonara

Cazul 2: 

 • Avem o căsătorie din interes între două persoane de sex opus.
 • Interesul este în obținerea unei moșteniri substanțiale pe care tatăl soțului, în urma unui testament bine pus la punct, o lasă viitorului nepot.
 • Cei doi soți procreează, soția duce sarcina la termen, dar fătul se naște mort.
 • Pentru obținerea moștenirii ei vor să dovedească faptul că acest copil s-a născut viu.
 • Cine și în ce fel poate stabili dacă acest copil a inspirat măcar o singură dată pe această lume? O singură respirație poate face diferența …

Docimazia hidrostatică pulmonară

 • Este procedura în medicina legală, pentru a stabili dacă fătul s-a născut viu.
 • Presupune introducerea unor fragmente pulmonare, de diferite dimensiuni, într-un vas cu apă. 
 • Docimazia este negativă dacă fragmentele pulmonare cad la fundul vasului cu apă, definind plămânul nerespirat.
 • Docimazia este pozitivă dacă fragmentele pulmonare plutesc la suprafața apei, diagnosticând plămânul respirat.
 • Docimazia este intermediară dacă fragmentele pulmonare plutesc în masa de lichid “între două ape”, ceea ce semnifică plămânul parțial respirat.
 • Există situații în care fragmentele plutesc sau plutesc între 2 ape, fără să fi respirat: plamân de putrefacție, respirație artificială, plamân înghețat.
 • Există situații în care fragmentele se scufundă, dar plamânii au respirat: prematuritate ( expansiune incompletă pe diferite zone pulmonare ), procese inflamatorii acute pulmonare intrauterine ( pneumonie, bronhopneumonie ), zone atelectatice primare.

Sunt convinsă că acum, toți au înțeles în cel mai clar mod ce este această procedură, la ce folosește și în a cui autoritate intră. Desigur că nu este de competența asistentului medical, însă este extrem de util să știm că astfel se stabilește diferența dintre viață și moarte la făt, dar această metodă mai are și alte întrebuințări în medicina legală și în criminalistică, subiecte care nu le dezbatem aici.

Experiemntul meu a vrut să arate încă o dată că societatea în care trăim este o societate de MARE VITEZĂ, în care informația trebuie transmisă NU în mod academic, ( nimeni nu mai stă să rumege, să aprofundeze noțiuni teoretice a căror utilitate nu o vedem imediat ), ci trebuie oferită “digerată” oferind-o fie sub formă de POVESTE, fie sub formă VIDEO, fie o CAZUISTICĂ din care să se poate înțelege direct aplicabilitatea noțiunilor teoretice la care ne referim.

Acesta este motivul pentru care consider că învățământul nostru este perimat și neadaptat societății actuale, nu mai se aplică acestei societăți de MARE VITEZĂ. 

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!