Tratarea ranilor – Tratamente la domiciliu – Ulcer de gamba
Intrebare pusa la un moment dat pe grupul de Asistenti medicali pe care il administrez si pe care il puteti accesa pe facebook direct din butonul de meniu al acestui site:
Buna ziua grup! Ma confrunt cu urmatorul caz:
- Pacient in varsta de 50 de ani in program de hemodializa cu boala cronica de rinichi stadiul 5D, nefropatie ischiemica, hipertensiune arteriala esentiala grad 3 risc aditional inalt, fibrilatie atriala paroxistica, insuficienta cardiaca cu fratie de ejectie scazuta, cardiomiopatie dilatativa, interventie chirurgicala in 2010: crosectomie si stripping vena safena interna stanga, excizii etajate ale colateralelor varicoase dupa tehnica Muller …pacientul are tratament cu diuretice si antihipertensive….
- A dezvoltat un ulcer varicos care supureaza si se mareste de la o zi la alta.
- As dori sa va intreb ce as putea folosi la tratarea ranii si cum sa elimin infectia , cum sa realizez un bandaj ….dat fiind situatia actuala in Romania ( pandemia cu coronavirus ) nu vrem sa aglomeram UPU , dar pacientul are dureri groaznice si nu stiu ce sa mai fac
- Precizez ca initial am curatat rana cu apa oxigenta si am aplicat pansamant din fibre de alginat de calciu , pacientul schimband dupa cateva zile cu o crema cu argint si aloe vera care a facut ca rana sa se mareasca si sa supureze foarte tare
- Am revenit apoi dupa cateva zile la pansamentul din fibre de alginat de calciu dar nu stiu daca este ok…va rog sa imi dati un sfat ( precizez ca pacientul NU are diabet zaharat )

Legat de aceasta prezentare eu am avut nevoie de urmatoarele completari pentru a ma edifica in totalitate cu privire la caz:
- Cine panseaza pacientul si la ce interval de timp are disponibilitate sa o faca?
- Ce este pudra accea alba din prima imagine pentru ca nu este nici alginat si nici crema?
- Nu s-a mentionat ca ar fi aplicat iod, ne spune a doau imagine dupa culoare!
- Descrierea toata a procedurii executata pana acum la pansat: a pune alginat fara sa efectuezi curatarea complet este extrem de GRAV, iar dupa imagini se vede clar ca pacientul nu a fost spalat si curatat temeinic de foarte multa vreme!
- Ce tip de materiale de fixare al pansamentului se foloseste ( fasa sau material adeziv ? ) si ce tip de pansamente?
Raspunsul la cele de mai sus suna astfel:
- Deocamdata il panseaza sotia, care nu are nici o pregatire medicala sau vreo pricepere (dupa-ureche)
- Schimba pansamentul odata pe zi
- As putea merge eu zilnic sa-l pansez, fiind cadru medical
- Pudra aceea alba este pudra zinc bacitracină/sulfat de neomicină folosita in prima faza a aparitiei ulcerului
- A aplicat sotia iod de 2 zile incoace apoi a pus crema cu aloe si a acoperit rana cu pansament steril apoi cu fasa elasica autoadezivia
Desigur ca am trecut mai jos ce anume ar trebui sa faca aceasta colega a noastra sa ajute in aceasta situatie grava de pandemie cand pacientii raman la domicilii complet neasistati medical.
Dar ATENTIE: nu se merge la ei fara masca ( pentru a-i proteja pentru ca sunt victime sigure ), fara manusi, fara botosei pe care sa ii aplicam la intrarea in casa lor si sa ii scoatem si aruncam dupa iesire. De asemenea, gel antibacterian si/sau spirt sanitar cu care sa nee dezinfectam. ATENTIE ei sunt victime sigure daca noi le transportam virusul !!!!


In imaginea de mai jos va arat ce anume imi sugereaza mie ca nu a fost nici spalata nici ingrijita plaga si nici macar pansata !!!

Iar in aceasta imagine ( de mai jos ) pot sa vad pudra si faptul ca atat mizeria cat si bacteriile au fost blocate in interior, acesta este motivul pentru care a inceput sa curga: a acoperit toata infectia cu pudra. Iar la un picior cu ulceratii nu este suficient sa te ocupi DOAR de plaga, trebuie sa te ocupi de INTREG piciorul.
Acum ca am aratat ce a fost gresit, ca sa pot sa dau un raspuns pertinent legat de conduita pe care eu as adopta-o, ar mai fi aspectul conduitei de peste zi:
* Trebuia sa aflam daca pacientul se deplaseaza ? Daca da in ce fel: carja, fara, cadru ?
* Daca pacientul sta in sezut in marea parte a zilei?
Astfel ca ni s-a raspuns ca pacientul se deplaseaza foarte putin … sta mai mult in sezut.
Legat de aceasta conduita trebuie sa sfatuim pacientul sa stea in decubit dorsal ( pe spate ) cu trunchiul 45 de grade fata de planul patului, picioare intinse pe pat, iar piciorul cu ulceratie elevat pe o perna.
Desi pacientul acuza ca nu poate respira cum trebuie, simte ca se sufoca daca sta intins pe spate, trebuie facut sa inteleaga faptul ca pentru un pacient cu dispnee ( probleme respiratorii ) pozitia ideala pentru favorizarea reapiratiei este cea deacrisa mai sus: cu trunchiul la 45 de grade fata de planul patului. Trebuie determinat sa nu isi mai gaseasca scuze. Daca doreste sa se vindece trebuie sa gaseasaca SOLUTII si nu SCUZE si JUSTIFICARI.

Protocolul de tratament gandit si pe care eu l-as adopta, este disponibil abonatilor.
Pentru ABONAMENTE accesati butonul rosu de mai jos.
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole