fbpx

Ulcer de gamba

Pacient dependent de aparat de oxigen

Bărbat, 86 ani, insuficiență respiratorie severă, dependent de aparat de respirat. La preluare pacientul avea modificări trofice severe cu leziunile și ulcerațiile care se pot vedea. A răspuns extrem de bine la tratament, iar vindecarea completă s-a produs în 24 zile, efectuând curățarea și pansarea membrelor zilnic.

Pentru cei interesați de procesul terapeutic descriu mai jos manopera și materialele folosite.

Materiale: comprese sterile tăiate, comprese sterile pliate pentru pansare, fașă, ser betadinat ( ser fiziologic pe care l-am preparat 5% cu betadină ), ser fiziologic nepreparat cu nimic, unguent cu uree 5% și insulină ( se prepară în farmacii ), pensă Pean, spatule sterile.

Atenție ! Serul betadinat și cel fiziologic simplu după înțeparea cauciucului le-am ținut la frigider pana la urmatorul pansament ( vara la temperaturi de peste 25 grade pot dezvolta bacterii pe care ulterior le puteti introduce accidental în plagă )

Compresele sterile tăiate le-am folosit pentru curățare și spălare. Sunt bucăți de tifon tăiate, le prind mănunchi de 4-5 foi de un colț și le așez pe suprafața care o curăț. Stropesc cu ser betadinat, las să se înmoaie puțin apoi prind compresa de colțuri și prin răsucirea circulară în plagă din interior spre exterior îndepărtez scuamele și celulele moarte din plagă / leziune.

Atenție, cu o compresa o singură dată. După ce compresa a atins pielea din jurul unei leziuni, nu mai reven cu ea în plagă, astfel s-ar putea transporta în plagă bacterii, de pe piele. Dacă nu reușesc doar cu textura compresei folosesc o pensă Pean curb ( sterilă ), dar cu grijă la îndepărtarea scuamei să nu produc alte leziuni prin smulgerea scuamei, dacă aceasta nu se desprinde mai înmoi sau o las pe data viitoare.

Curățarea o fac fie cu ser betadinat apoi cu ser fiziologic simplu, fie cu Dermobacter și tot așa cu ser fiziologic, iar apoi usuc cu alte comprese uscate.

După ce toată suprafața este curată și uscată ar fi fost bine sa aplic inițial sulfadiazida de argint cu o spatulă sterilă,  de vreo 2 ori pe 48 de ore, iar apoi unguent cu uree și insulină, din abundență pentru a persita 24 ore și a nu se usca din nou. Însă pentru reducerea costurilor nu am mai luat sulfadiazida de argint, astfel ca in primele 5 zile ale tratamentului, în unguent am rugat la farmacie sa imi puna și gentamicină, pentru a reduce semnele celsiene, apoi am mers în continuare doar cu uree si insulină.

Am acoperit apoi totul cu comprese sterile pliate și as fi putut foarte bine sa fixez cu o fașa hipoalergenica autoadeziva si aerata, care prin proprietățile pe care le are, oferă posibilitatea distensiei tisulare, în cazul edemelor de stază precum și respirarea pielii. Atenție, fasa aceasta nu o aplic prea strâns, pentru că după aplicare ea are efect retractil, se strânge și cei cu probleme de circulație ( arteriopatie sau insuficiență venoasă ) resimt ca durere și cea mai mică tensiune pe membre. In cazul de fata din pacate, pacientul nu si-a permis o astfel de fasa, prin urmare am fixat totul cu fasa de tifon, avand grija sa nu fie prea stransa pentru a nu face staza, dar nici prea larga pentru a nu se desface.

În alte situații dacă am plagi exudative, marginile plăgii le protejez cu un unguent/crema cu zinc care protejeaza pielea, aici din cauza că totul era atat de uscat, nu a fost necesar.

Atenție, la pacienții cu edeme ale membrelor, ureea nu trebuie sa ajungă pe tegumente pentru ca poate produce ulcerații, doar strict în plagă și în cantitate mai redusă, tegumentele protejându-se cu aceste creme cu zinc.

Ceea ce a fost cel mai dificil lucru in cazul de fata, a fost gasirea celor mai ieftine solutii, corelate cu potentialul financiar al pacientului. Degeaba exista tot felul de materiale inovatoare ce s-ar putea folosi in astfel de situatii, daca pacientul nu isi permite, nu foloseste sa stii ca ele exista, conteaza ingeniozitatea si priceperea in meserie pentru gasirea solutiilor chiar cu un buget redus.

De ce am ales in situatia de fata ureea? Este o substanta ce aduce lichidul din tesuturile adiacente, hidratand plaga ( lucru de care aveam foarte mare nevoie aici, fiind extrem de uscat totul ), iar insulina este factor de crestere, ajutand la cresterea celulara, nemaivorbind de faptul ca in farmacie costul de preparare este mult mai mic fata de produsele la tub cu sulfadiazida de argint. De asemenea, forma unguent, a acestui produs este mult mai persistenta fata de forma crema a produselor cu sulfadiazida.

Important! Pentru astfel de situatii folosesc atat creme cat si unguente, de aceea sulfadiazida ar fi fost de prima alegere pentru efectul hidratant si bacteriostatic, dar apoi pe considerente financiare a trebuit sa o schimb.

Dacă pacientul si-ar pemite, exista forme de tratament inovatoare: combinatii de plasturi cu ioni de argint, combinati cu produsele crema cu sulfadiazida de argint, alternativ cu pansamentele neutral cu impregnare de vaselina, peste care se poate aplica unguentul cu uree si insulina, dar atentie: NU folosesc in astfel de cazuri pansamente umede pentru inmuiere, atata timp cat acolo am toate cele 5 semne celsiene care imi arata o infectie. Infectia se spala si nu se acopera lasand bacteriile sa colcaie si sa se dezvolte in mediul cald si umed.

De asemenea, pentru fixare, pot folosi fasa hipoalergenica si autoadeziva ( mai sus mentionata ), o fasa inovatoare ce reduce riscul edemelor de staza, insa daca pacientul nu isi pemite, trebuie gasite alte solutii ieftine.

O alta metoda de fixare ar fi plasa tip ciorapel de fixare, care se poate taia la dimensiune, modelandu-se perfect pe membre. Ea se foloseste atat la memberele superioare, inferioare, la trunchi sau pentru fixarea pansamentelor scalpului, inlocuind cu succes capelina. Acest produs se gaseste pe diverse dimensiuni in functie de necesitate.

Alte articole din aceasta categorie puteti citi accesand link-ul : Cazuri

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!