fbpx

Cum am adaptat protocolul cazului din imagine in functie de resurse?

Escare multiple în urma imobilizării intraspitalicicești timp de 14 zile. S-au luat măsurile de decapare a flictenei calcaneene în timpul internării, însă la externare aparținătorii au considerat că “crema de galbenele” și contactul cu aerul sunt sfinte. ( Se uscă și pică – exprimare tipică ). Așa că ne luptăm de ceva vreme să înmuiem necrozele rezolvate din momentul externării până în momentul preluării pacientului. 

Aici pacientul are resurse financiare destul de limitate prin urmare nu își permite nici un tip de pansament umed cu impregnare de solutie Ringer, astfel ca înmuierea a fost anevoiasă doar cu apă călduță, ser fiziologic si sulfadiazida de argint. Având în vedere că nu își permit financiar nici măcar manopera de pansare zilnică, am convenit cu soția ce protocol să adopte zilnic și o dată sau de doua ori pe săptămână să merg să urmăresc plaga și să fac debridarea a ceea ce s-a inmuiat.

Din pacate, chiar și pentru pacienții cu resurse limitate trebuie să găsim soluții cu toate că acestea uneori contravin protocoalelor. Faci o evaluare și din mai multe rele il alegi pe cel mai putin rău pentru pacient. Nu poți abandona pacientul, spunând că nu îți asumi nimic dacă nu își permite plata îngrijirii, cauți soluții și faci ce poți cu resursele existente. Multă lume îmi spune: aici puteai pune aia sau aialaltă, însa chiar daca știi că sunt 7000 de produse de îngrijire ale plagilor cronice, care mai de care mai inovatoare, în astfel de cazuri “știi și la ce te ajută că știi”. Arta asistentei medicale care conduce la un bun rezultat terapeutic, consta în a găsi soluții eficiente cu resurse limitate.

Pacientul era deplasabil, dar cu demență, fapt pentru care nu colabora. Nu își amintea ce i se spune în caz că îi trasai anumite sarcini.

Soția nu avea disponibilitatea de a-l supraveghea, fiind solicitată de copii în îngrijirea nepoților.

Mai jos aveti evolutia in imagini a cazului. Protocolul conduita de tratament adoptate le puteti citi in articolul complet destinat ABONATILOR.

Pentru abonamente accesati butonul rosu din partea de jos a paginii.

Bacteria Helicobacter Pylori

Pe pielea scalpului !

Bacteria Helicobacter Pylori

Pe pielea plantelor !

Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori

Calcaneul drept !

Bacteria Helicobacter Pylori
Bacteria Helicobacter Pylori

Calcaneul stang !

În imaginile de mai sus ( citite tot în sens orar ) vedeți evoluția după 2 zile, 9 zile, 16 zile și 23 zile.

Bacteria Helicobacter Pylori

Imagini după 23 zile ( înainte și după curățarea din aceeași zi ), acestea fiind, după îndepărtarea mecanică cu câteva zile în urmă, a necrozei.

Din păcate, după o perioadă de o lună, în care am mers la supravegherea plăgilor de aproximativ 5-6 ori, soția pacientului, a considerat că eforturile sunt prea mari, atât de timp ( ea nu se putea plia ca program să ajungă acasă de la nepoți pentru a-l pansa pe dânsul sau pentru a se sincroniza cu programul meu pentru pansat ), nici financiar ( spunând că este prea scump ), iar el, pacientul nu vrea să colaboreze că citez : “de-al dracului își ia jos bandajele”. 

Familia, nu putea să accepte că Demeța este o boală care afectează capacitatea de discernământ, și că pacientul nu face aceste lucruri în mod deliberat.

După o lună de eforturi care au pornit la prima vizită cu sintagma “banii nu contează”,  am finalizat cura de tratament a escarelor, cu expresia: “las’ că vedem noi ce-o să facem”.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

 

Articolul complet este disponibil abonatilor.

Te rugam, sa nu copiezi acest text!