fbpx

Administrarea medicamentelor – Tratamente la domiciliu – Anticoagulante

Pentru colegii incepatori sau elevii scolilor postliceale care nu stiu ce este acest control INR:

In urma unor afectiuni sau accidente care pot creste riscul unor accidente vasculare, trombembolism, imfarct cum ar fi: fracturi, atac vascular cerebral, fibrilatie atriala, tromboze si tromboflebite, montari de proteze valvulare, stent-uri sau orice alte dispozitive pe vasele de sange, medicii administreaza pe perioada imobilizarii tratament anticoagulant cu molecula usoara ce au in compozitie: nadroparina sau enoxaparina, ulterior trecandu-se de pe acest tratament pe unul  cu anticoagulante orale.

Aceste anticoagulante orale pot avea in compozitie substante de generatie mai nou ( pe care le voi aminti mai jos ) sau pot avea ca substanta activa acenocumarol, o substanta ce se foloseste de multi ani, dar acestea trebuie administrate intr-o anumita doza care se ajusteaza, urmarind o analiza de sange numita INR si care sa face la inceput saptamanal apoi la doua saptamani si pe urma lunar, atata timp cat valoarea ei se pastreaza in parametri. Acesti parametri sunt:

  • pentru pacientii netratati valoarea INR este 1-1,5
  • pentru pacientii tratati cu acenocumarol – INR trebuie sa se mentina intre 2-3
  • cei ce au montate dispizitive vasculare, stent, proteze valvulare, trebuie sa se mentina valoarea intre 3-4.

Daca valorile la pacientii tratati cu aceste doua medicamente sunt mai mici decat cele indicate in interval exista riscul de trombembolism, atac vascular, imfarct, iar daca valorile cresc peste pragul de referinta, apare risc major de hemoragii. De aceea, este atat de important controlul INR in mod regulat.

Administrarea medicamentelor - Tratamente la domiciliu - Care sunt diferentele dintre ANTICOAGULANTELE orale?

In schimb celelalte anticoagulante orale de generatie mai noua, care au in compozitie: dabigatran, apixaban, rivaroxaban etc nu mai necesita control INR, fiind de generatie mai noua. Riscul la acestea insa, este ca in cazul unui accident nu raspund la hemostatice asa cum raspunde un pacient cu acecumarol ( singurul antidot impotriva opririi hemoragiei unui pacient tratat cu una din cele moderne de care vorbeam, este TIMPUL – la majoritatea substanta are nevoie de 12-15 ore pentru a se elibera din organism ).

Celelalte care au in compozitie acid acetilisalicilic sau clopidogrel, nu sunt anticoagulante, ci antiplachetare si nu necesita control INR.

Mai multe despre acest subiect puteti citi pe articolul din site:
Monitorizarea tratamentului anticoagulant cu necesitatea controlului INR

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

În săptămânile care urmează vom lucra la o îmbunătățire a structurii site-ului, motiv pentru care în luna iunie nu vom tine webinarii săptămânale, însă poți INVATA din EXPERIENTA MEA, accesând cele 650 de articole existente în site. Pentru accesul COMPLET la acestea ( cei care nu sunt INCA abonati ) 👉 click pe imaginea de mai jos și achiziționeză un abonament ! 👇👇👇

www.medatalos.ro - tratamente la domiciliu, subiecte medicale, punctia venoasa, administrarea intravenoasa, administrarea intramusculara, administrarea subcutanata, tratarea ranilor, pansamente

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!