fbpx

Punctia venoasa – Recoltarea sangelui – Analize medicale – Analize de sange

Ce referinte ne dau modificarile hematiilor din hemoleucograma, care sunt valorile de referinta, ce determina scaderile sau cresterile acestora?
HEMATIILE sau ERITROCITELE sunt celulele roșii din sange. Ele sunt cele mai numeroase celule din sânge, iar rolul lor este de a transporta oxigenul de la plămâni spre periferie și transportarea dioxidului de carbon înapoi, efectuându-se astfel, schimburile de gaze.

🔴➡️ Acest subiect este disponibil atat in format TEXT cat si VIDEO. Pentru vizualizarea clipului  accesati butonul PLAY din imaginea de mai jos. 👇👇👇 Pentru continuarea citirii articolului text derulati peste imaginea clipului 👇👇👇

Ce ne spune valoarea hematiilor din sânge?
În primul rând, verificarea valorii acesteia detectează și monitorizează ANEMIA și POLICITEMIA.
ANEMIA reprezintă scăderea numărului de eritrocite.
POLICITEMIA reprezintă creșterea numărului de eritrocite.

Pentru o evaluare corectă, valoarea numerică a hematiilor din cadrul unei hemoleucograme trebuie corelată cu HEMATOCRITUL care se determină tot în cadrul acestei hemoleucograme.
Valoarea se determină prin număr de eritrocite per 10 la a șasea unități / litru adică trebuie să fie între 3800 și 5300 din punct de vedere numeric.

Ce ar putea să sugereze o SCADERE a hematiilor:
➡️ fie hemoragii
➡️ boli hematologice
➡️ o carenta de fier

Ce ar putea să sugereze o CRESTERE a numărului lor:
➡️ poate să sugereze faptul că persoana locuiește la altitudine pentru că sângele este incredibil de încărcat de oxigen
➡️ la fel se întâmplă și la sportivi
➡️ de multe ori la astmatici pentru că se hiperventileaza
➡️ de asemenea se mai întâmplă și în boli endocrine
➡️ boli pulmonare

Desigur, ca și toate celelalte analize, aceste valori se interpretează corelate cu un consult clinic. După un simplu număr crescut sau scăzut al unor hematii din cadrul unei hemoleucograme nu ne putem lămuri ce avem acolo.

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️ ❗️

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

🔴👉 Vom viziona IMPREUNA cu participantii imagini de cazuri cu PLĂGI ÎN FAZĂ DE NECROZĂ si vom DISCUTA ce se poate face pentru a facilita debridarea, ce nu e recomandat sau ce se greseste frecvent si ce solutii putem gasi pentru a evita complicarea situației, inclusiv despre produse farmaceutice existente pe piata medicala
Webinar - Plagi in faza de NECROZA

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!