fbpx

Analize de sange – Limfocite

Creșterea limfocitelor apare în infecții virale și se numeste LIMFOCITOZĂ.
Scăderea limfocitelor apare în infecții bacteriene și se numeste LIMFOCITOPENIE.

Când privim o hemoleucograma, dacă observăm limfocite crescute și neutrofile scăzute vom ști că ne confruntăm cu o infecție virală.
În schimb dacă vedeam neutrofile crescute și limfocite scăzute, știm că pacientul trece printr-o infecție bacteriana.

De multe ori, la trecerea printr-o infecție virală, o banală viroză respiratorie, în hemoleucograma, rămân reacționate limfocitele până la trei săptămâni.

Astfel la trecerea printr-o infectie virala, vom avea trei elemente reactionate: leucocite crescute ( uneori, acestea NU intotdeauna reactioneaza la trecerea prin infectia virala ), apoi limfocite crescute și neutrofile scăzute.

La trecerea prin infecții bacteriene, vom întâlni însă, leucocite crescute ( întotdeauna ), limfocite scăzute și neutrofile crescute.

De știut: dacă am avut o viroză respiratorie sau o infectie bacteriana, am făcut tratament și la o săptămână după tratament dorim să verificăm hemoleucograma, aceasta nu este relevantă pentru verificarea normalizarii valorilor.
Valorile din hemoleucograma, rămân reacționate timp de trei săptămâni după trecerea printr-o infectie.
Abia după o lună ar fi indicat să vedem dacă s-au normalizat valorile acestei analize de sange.

Desigur că nu e treaba noastră să punem un diagnostic de certitudine, acesta îl pune medicul în urma unui examen obiectiv si a analizelor medicale, însă treaba noastră de asistent medical este să cunoaștem valorile critice și semnele de gravitate.
În cazul în care pacientul nu are acces la medicul său, iar semnele de gravitate arată o stare severă, pot să-i sugerez apelarea unui serviciu de urgență.
Pacientul nu are cunoștințele necesare pentru a stabili cat de gravă e situația, acest lucru putem să o facem noi, ca asistenti medicali, daca suntem suficienti de bine pregatiti profesional.

🔴👉 Pentru urmarirea clipului acceseaza butonul PLAY din imaginea de mai jos 👇👇👇

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ în 16.05.21
(👇 click pe imagine👇 )

Webinar - Montarea unei branule

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!