fbpx

Analize de sange – Pe ce recoltam grup de sange si Rh

Pentru ca am primit intrebarea daca informatia dintr-un video anterior prin care afirmam cum ca Grup de sange si Rh se recolteaza pe vacueta cu capac mov ( cea pentru hemoleucograma ) este corecta, in contextul in care Manualul de Nursing al dnei Lucretia Titirca afirma ca acestea se recolteaza pe vacuete de biochimie, iata aici si raspunsul meu la aceasta.

In cartea doamnei Lucretia Titirca se menționează recoltarea acestor tipuri de determinari pe vacutainer cu capac galben sau portocaliu. Din păcate cartea, în foarte multe aspecte este destul de depășită, nu prea este actualizată informația.

Așa că sfatul meu este: nu faptul că nu trebuie să învățati din acest manual, ci pur și simplu să corelați informația cu noile apariții și actualizări în ceea ce privește tehnica sanitară si tehnica de laborator.

La fel cum vacutainere de VSH, cele cu capac negru, încet, încet sunt pe cale de dispariție deoarece viteza de sedimentare a hematiilor se recolteaza mai nou in vacutainer cu capac mov, deoarece se obține un rezultat mult mai rapid dintr-o cantitate de sînge mult mai mica ( deja în marile centre și laboratoare modernă se recoltează doar pe mov )  tot la fel încet, încet dispar anumiți reactivi, dispar anumite metode de laborator, fiind înlocuite de altele.

Astfel mai nou se foloseste METODA AUTOMATA pentru determinarea grupului sanguin si Rh-ului la majoritatea laboratoarelor și asa cum apare si pe site-ul laboratorului Synevo ( www.synevo.ro ) pentru recoltare avem nevoie de:

Recipient de recoltare 👇👇👇
🔴👉 vacutainer fără aditivi sau gel activator (capac roşu sau incolor);
🔴👉 pentru metoda automată: vacutainer de 4 mL ce conţine EDTA (capac mov închis)

De aceea, sfatul meu este ori de câte ori aveți câte o nelămurire informați-vă din mai multe surse, nu doar dintr-o singură direcție, iar legat de probele de laborator cel mai pertinent răspuns îl aveți de la laboratorul unde veți preda probele de sange.

🔴👉 Pentru urmarirea clipului acceseaza butonul PLAY din imaginea de mai jos 👇👇👇

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Pentru detalii despre:
* webinariile ONLINE "Discuții la CLASĂ"
* seminar ONLINE UNU la UNU de invatare si exersare a punctiilor venoase
* discuție privată cu Meda despre cazul
acceseaza imaginea de mai jos !

Imagine promo seminarii GLOBAL

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!