fbpx

Analize de sange – Volum mediu eritrocitar

VEM – Volumul mediu eritrocitar – un raport ce ne da relatii importante legat de tipurile de anemii pe care organismul uman le poate dezvolta la un moment dat. 

Volumul mediu eritrocite ne arată volumul celulelor roșii din sange.

Ce relevanță are acesta?

În primul rând creșterea lui ne arată o anemie macrocitară cu carenta de vitamina B12 și/sau acid folic. Anemia cu carență de B12 se numește anemie, Biermeier. Dupa diagnosticul de suspiciune care se pune in urma efectuarii unei hemoleucograme, ulterior, aceasta se investighează mai departe.

Prin urmare, dacă intr-o hemoleucograma, observăm hematii scăzute, hemoglobina scăzută și volum de eritrocite crescut o să bănuim faptul că, acolo avem de-a face cu o anemie Biermeier, astfel că pacientul va trebui să facă și o determinare de vitamina B12 pentru diagnosticul de certitudine.

Pacienții cu o astfel de anemie, macrocitară, au o stare de fatigabilitate severă, amețeli, vertije, grețuri, nu pot sta în picioare, senzație de vărsătura, colecistul reacționat. Pacientul cu carenta severa de B12, prezintă tot tabloul clinic al unei afecțiuni gastroenterologice.

Medicii care investighează si inițiază tratament pentru o astfel de carență sunt medicii gastroenterologi, neurologi și hematologi.

La o anemie din aceasta severă cu carența de B12, anemie Megaloblastica, asa cum ii mai spune, din păcate nu mai este cale de întoarcere și tratamentul se inițiază pe viață cu vitamina B12 in diverse scheme. Indiferent ce schemă se aplică, de regulă, rezultatele sunt foarte bune, pacientii raspund bine la tratament.

Când aveam volumul mediu eritrocitar scăzut, se bănuiește o anemie microcitară cu carență de fier. Celulele roșii sunt foarte mici datorita lipsei de fier. 

În cazul în care, într-o hemoleucograma vedem hematii scăzute și hemoglobina scăzută, iar volumul mediu eritrocitar este tot scăzut, bănuim o anemie feripriva, fapt pentru care, pacientul va trebui sa faca și o determinare de fier ( sideremie ), care ne arată volumul fierului din sângele circulant, iar dacă dorim să ne edificăm cu privire la depozitele de fier din sange, pacientul va face o feritină.

În anemiile feriprive, tratamentul cu fier dă foarte bune rezultate daca anemia nu are o cauza hemoragica, dar trebuie menținut intre două și șase luni pentru resorbtia  fierului si completarea depozitelor din organism.

Anemiile și în special cele cu carență de B12, apar datorită aportului scăzut de proteină. De aceea, o dietă echilibrată este imperios necesară pentru echilibru hematologic.

Mulți vegani afirmă că omul poate să își ia necesarul proteic din oleaginoase ( seminte ), însă pentru a aduce aport de 100 g de proteina pe zi, așa cum este necesar, ar trebui să ingeram aproximativ 900 g de nucă ( un exemplu ), lucru utopit pe care NU l-am putea face și datorită faptului că am aduce un aport caloric excesiv: suta de grame de nucă, având 650 calorii.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Pentru detalii si inscriere la un seminar de invatare si exersare a punctiilor venoase cu Meda Talos, acceseaza imaginea de mai jos !

Punctia venoasa - Seminar recoltare sange

Pentru o discutie cu Meda Talos despre cazul tau, poti programa o ora, accesand imaginea de mai jos !

Seminar PRIVAT despre cazul TAU

Informația din text nu se poate aplica fără indicația medicului. Pentru orice problemă de natură medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!