fbpx

Analize de sange – Analize medicale – Povestiri medicale

La recepția unui laborator de analize medicale pentru prelevare probe biochimice și probe microbiologice se prezintă o doamnă pentru solicitarea unui recipient pentru urocultura. Asistenta de la recepție întinde recipientul și conform protocolului explică :
– Recoltarea trebuie făcută din prima urină de dimineață, jetul din mijloc după o toaletă locală cu apă și săpun, iar recipientul cu urină trebuie ținut la frigider până îl aduceți la laborator.
– Ia nu mă școli tu pe mine cum trebuie să recoltez o urocultură, se rățoiește doamna din fața recepției, sunt cadru medical așa că nu am nevoie de indicațiile tale.
– Vă rog să mă scuzați, bâguie jenată asistenta și poftește următorul pacient.

Întâmplarea face ca următorul pacient să dorească o recoltare de sânge pentru determinarea infecției cu Helicobacter Pylori.
Asistenta înregistrează pacienta fără a mai îndrăzni alte comentarii, îi încasează contravaloarea probei ( care nu este tocmai ieftină ) și trimite pacienta la recoltare.

Analize de sange - Analize medicale - Povestiri medicale - Poveste despre ANTIGEN si ANTICORPI helicobacter pylori?

Următoarea zi aceasta vine să ridice rezultatul care este pozitiv și întreabă :
– Domnișoară, conform rezultatului eu am această infecție cu Helicobacter Pylori ?
– Nu neapărat. Dvs aveți doar anticorpii pozitivați în urma trecerii printr-o infecție. Din sânge se poate depista doar nivelul de anticorpi Helicobacter Pylori care ne arată că dvs.ați trecut cândva în ultimii 3 ani printr-o infecție ( atât pot rămâne pozitivi anticorpii în sânge ). Pentru a avea siguranța că în acest moment treceți printr-o infecție ar trebui să faceți o depistare de Antigen Helicobacter Pylori care se depistează din material fecal.
– Domnișoară dragă, ieri când am venit să vă rog să îmi faceți această investigație de ce nu m-ați informat? Acum mai trebuie să achit în plus și proba pentru fază momentană, prelevată din scaun !
– Păi de unde să știu eu dacă nu sunteți cumva cadru medical, atâta vreme cât ați venit țintit cu ideea că doriți Helicobacter Pylori din sânge ?

Analize de sange - Analize medicale - Povestiri medicale - Poveste despre ANTIGEN si ANTICORPI helicobacter pylori?

Morala :

Nu trebuie pedepsiți toți ceilalți pentru nesimțirea unui singur individ.

Acum va urma o avalanșă de întrebări :
– De ce pacientului nu i s-a cerut bilet de solicitare de la medic?
– Pentru că, la o astfel de solicitare din partea asistentei acesta ripostează că el pe banii lui solicită ce dorește.
– Sigur, veți spune, atunci să își asume erorile cauzate de o proastă informare din partea lui.
– E adevărat, vă spun, însă dacă am privi și din punctul lui de vedere și am avea puțină înțelegere poate cu un dram de răbdare și voință, l-am putea ajuta și ghida să obțină ce dorește cu costuri minime.

Analize de sange - Analize medicale - Povestiri medicale - Poveste despre ANTIGEN si ANTICORPI helicobacter pylori?

În acest context ca să justific ceea ce susțin, vă prezint o situație ipotetică:

Pacientul cu ani în urmă a mai trecut printr-o infecție de acest gen, s-a tratat conform indicațiilor medicului, iar acum a revenit simptomatologia care îi este atât de cunoscută. Nu mai are actele medicale ca să știe în ce mod a fost depistat Helicobacterul, dar își aduce aminte cu ce a fost tratat. În acest moment pacientul din situația ipotetică, este fără loc de muncă de mai bine de un an, fără venituri sigure și se gândește cum să facă să afle dacă ar trebui sau nu să facă din nou tratament. Un consult la un medic specialist costă 100-150 lei, un Antigen Helicobacter 65 lei, iar tratamentul încă vreo 200 lei. Se gândește cum să facă să se trateze, dar să nu fie nevoit să se împrumute cu așa o sumă mare pentru a depista problema și a plăti contravaloarea medicației, astfel încât găsește această soluție de criză.

Oare nu vi s-a întâmplat niciodată să mergeți direct la farmacistă să o rugați să vă sugereze ceva pentru niște simptome pentru a nu merge la medic, fie din lipsă de timp, fie din lipsă de resurse financiare. Cu farmacista mai negociați și prețul ( luați medicamentul mai ieftin chiar dacă e un generic )

Să ne înțelegem : NU încurajez o astfel de atitudine, însă fac apel la rațiunea dvs. și vă întreb, cum ați proceda în locul lui? Nu ați alege oare, răul cel mai puțin rău? Oare trebuie pedepsit că nu are suficienți bani pentru o asigurare medicală, sau pentru un consult de specialitate? Oare chiar nu merită efortul de a-l ajuta cu o informație pertinentă atâta timp cât ne stă în putință și avem cunoștințele necesare?

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Ziua internațională a asistentului medical

👉 Cuponul de reducere de 50 lei poate fi utilizat în perioada 12-15.05.2022 aplicând codul de cupon "asistent22" și se aplică oricărui produs virtual de pe site: abonamente, suporturi video de curs sau webinarii👇👇👇

👉 Abonamente : https://www.medatalos.ro/pachete/
👉 Webinarii : https://www.medatalos.ro/achizitioneaza-webinar/
👉 Suporturi video de curs : https://www.medatalos.ro/module-video/

Cupon asistent22

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!