Tratamente la domiciliu – Pansamente – Tratarea ranilor
Pacienta, 86 ani, prezinta stari repetate de lipotimie.
Este chemat medicul de familie la domiciliu, deoarece famila nu reusea sa o convinga sa coboare din casa ei, care se afla pe un deal destul de inaccesibil. Pacienta nu a mai fost la medici de 15 ani, fapt pentru care nu se stia cu afectiuni cronice, nu pentru ca nu le avea, ci pentru ca nu le investigase.
In urma consultului, medicul constata o glicemie post-prandiala ( dupa mancare ) ce depasea valoarea de 600, astfel ca insista sa i se faca un set de analize a doua zi de urgenta, incluzand si o hemoglobina glicata HbA1c – care ne arata media glicemiilor pe ultimele 3 luni.
Pentru ca si in acest moment, pacienta refuza colaborarea cu familia pentru a fi transportata la un laborator de recoltari de sange, ma cheama la domiciliul pacientei pentru a-i recolta analizele necesare.
La venirea rezultatelor, constatam printre altele ca valoarea hemoglobinei glicate este 12,8. ( pentru cei interesati de ce reprezinta aceasta, care sunt valorile de referinta si care sunt valorile critice, puteti accesa clipul explicativ accesand link-ul: hemoglobina glicata ), astfel ca se impunea rapid un consult diabetologic, dar din nou ne izbim de refuzul pacientei de a merge la medic.
Avand in vedere ca policlinica unde lucrez, are si specialitate de diabet si nutritie, luam legatura cu doamna doctor si ne ajuta ea, reusind sa instituim rapid un tratament de urgenta.
Cand doamna doctor a facut consultul la domiciliu, verifica si picioarele si constata un deget de la membrele inferioare necrozat, care ii dadea dureri cumplite, fapt pentru care insista ca ar trebui vazuta de un chirurg si facute ceva evaluari imagistice ale vaselor de sange.
Evident, din nou, ne izbim de acel mare NU.: ” Mai bine mor decat sa plec pe la medici. Eu nu ies din casa mea!”, se opune cu vehemență pacienta.
Astfel ca, ajungem sa lucram doar la medicatie, medicatie pe care totusi o accepta, dar NUMAI atat. Astfel, vedeti in imaginile de mai sus evolutia piciorului de la cea mai rea situatie la imbunatatirea vizibila intr-o perioada de peste un an jumate, FĂRĂ să se fi efectuat vreo amputație într-un cabinet de chirurgie, fără să fi acceptat vreodata ieșirea din propria casă pentru un consult medical.
In articolul complet destinat ABONATILOR puteti afla cum s-a solutionat cazul si ce protocol de tratament a fost insituit. Pentru abonare accesati butonul rosu de mai jos.
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole