Administrarea intravenoasa – Punctia venoasa – Administrarea injectabila – Tratamente la domiciliu
🩸In contextul discutiilor legate de administrarile IV ( intravenoase ) si PEV ( perfuzie endovenoasa ), daca pacientul tau are de facut 7 zile 1-2 administrari pe zi IV sau PEV cum vei proceda:
1️⃣🩸➡️ alegi sa montezi un CVP ( cateter venos periferic = branula ) care il mentii pe mana pacientului mai multe zile sau alegi sa folosesti un microperfuzor ( fluturas ) pe care il montezi, administrezi si indepartezi ❓❓❓
2️⃣🩸➡️ te rog argumenteaza raspunsul dat : DE CE alegi metoda pe care o propui in defavoarea celelilalte ❓❓❓
3️⃣🩸➡️ ce accidente se pot intampla la utilizarea celor doua metode si care ofera mai multa SIGURANTA pacientului ❓❓❓
🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️ ❗️
🩸🩸🩸Raspuns🩸🩸🩸
🩸➡️ Daca as avea de administrat doar tratament intravenos fara a fi nevoie de perfuzie, as efectua tratamentul cu ajutorul fluturasilor. Cu ajutorul fluturasilor se pot administra si perfuzii dar trebuie tinut cont de patologiile asociate.
🩸➡️ Spre exemplu, daca avem un pacient agitat, cu dementa, eu personal nu as opta pentru fluturasi in cazul administrarii perfuziilor, deoarece exista riscul ca pacientul sa isi scoata fluturasul, sa se sparga vena etc.
🩸➡️ Daca pacientul este cooperant si nu exista riscul ca acesta sa isi miste mana pe parcursul administrarii perfuziei, atunci voi efectua tratamentul perfuzabil cu ajutorul fluturasilor. Avantajul fluturasilor este acela ca nu provoaca “daune” venei, dupa extragerea acului vena, fiind perfect functionala.
🩸➡️ Branula are ca si dezavantaj faptul ca trebuie extrasa dupa administrarea tratamentului, neavand voie sa lasam branula montata la plecare. Daca lasam branula nesupravegheata, exista riscul ca pacientul in timpul somnului spre exemplu sa o scoata si astfel pot aparea hemoragii care i-ar putea pune viata in pericol mai ales daca este sub tratament cu anticoagulante ( in acest caz controlul hemoragiei poate fi dificil de realizat ).
🩸➡️ Un alt dezavantaj al branulelor este faptul ca a doua zi nu prea poti monta o alta branula pe aceeasi vena. Personal, branulele le-as folosi in cazul in care as avea un pacient necooperant ( agitat, cu dementa ) care are nevoie de perfuzie cu mentiunea ca la plecare as extrage branula. In acest caz, voi folosi branule de dimensiuni reduse astfel incat sa minimizez pe cat posibil afectarea venei.
Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole
Accident branula lasata nesupravegheata !!!
ATENȚIE:
- NU UTILIZAȚI informația din site ( text sau video ) ca un sfat medical, aceasta nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !
- Acest site NU oferă formare profesională, toate materialele sunt STRICT informaționale, reprezentând experiența unui asistent medical instructor
- Cursurile, Webinariile video precum și materialele TEXT reprezintă o culegere de secrete dobândite din experiență și NU protocoale de proceduri ( pe acestea le găsiți în manualele de nursing sau în manualele de proceduri furnizate de OAMMR )
- Mentorii sunt persoane care au parcurs programele de instruire ale site-ului, care și-au luat diplomele de instruire pe baza evaluărilor făcute și care au încheiat un contract de colaborare cu administratorul acestui site Suport Asistenti si Pacienti Meda Taloș, pentru a oferii servicii de mentorat legate de programele pe care ei deja le-au parcurs și s-au evaluat
- Orice asemănare cu persoane, cazuri sau situații este PUR ÎNTÂMPLĂTOARE, acest site respectă protecția datelor personale și protejează identitatea pacienților chiar dacă sunt descrise prezentări de caz, acestea sunt elaborate, protejând datele personale