fbpx

Administrarea intravenoasa – Punctia venoasa – Administrarea injectabila – Tratamente la domiciliu

🩸In contextul discutiilor legate de administrarile IV ( intravenoase ) si PEV ( perfuzie endovenoasa ), daca pacientul tau are de facut 7 zile 1-2 administrari pe zi IV sau PEV cum vei proceda:

1️⃣🩸➡️ alegi sa montezi un CVP ( cateter venos periferic = branula ) care il mentii pe mana pacientului mai multe zile sau alegi sa folosesti un microperfuzor ( fluturas ) pe care il montezi, administrezi si indepartezi ❓❓❓
2️⃣🩸➡️ te rog argumenteaza raspunsul dat : DE CE alegi metoda pe care o propui in defavoarea celelilalte ❓❓❓
3️⃣🩸➡️ ce accidente se pot intampla la utilizarea celor doua metode si care ofera mai multa SIGURANTA pacientului ❓❓❓

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️ ❗️

Punctia venoasa - Administrarea injectabila - La administrarea intravenoasa alegi 👉 branula sau fluturas?

🩸🩸🩸Raspuns🩸🩸🩸

🩸➡️ Daca as avea de administrat doar tratament intravenos fara a fi nevoie de perfuzie, as efectua tratamentul cu ajutorul fluturasilor. Cu ajutorul fluturasilor se pot administra si perfuzii dar trebuie tinut cont de patologiile asociate.

🩸➡️ Spre exemplu, daca avem un pacient agitat, cu dementa, eu personal nu as opta pentru fluturasi in cazul administrarii perfuziilor, deoarece exista riscul ca pacientul sa isi scoata fluturasul, sa se sparga vena etc.

🩸➡️ Daca pacientul este cooperant si nu exista riscul ca acesta sa isi miste mana pe parcursul administrarii perfuziei, atunci voi efectua tratamentul perfuzabil cu ajutorul fluturasilor. Avantajul fluturasilor este acela ca nu provoaca “daune” venei, dupa extragerea acului vena, fiind perfect functionala.

🩸➡️ Branula are ca si dezavantaj faptul ca trebuie extrasa dupa administrarea tratamentului, neavand voie sa lasam branula montata la plecare. Daca lasam branula nesupravegheata, exista riscul ca pacientul in timpul somnului spre exemplu sa o scoata si astfel pot aparea hemoragii care i-ar putea pune viata in pericol mai ales daca este sub tratament cu anticoagulante ( in acest caz controlul hemoragiei poate fi dificil de realizat ).

🩸➡️ Un alt dezavantaj al branulelor este faptul ca a doua zi nu prea poti monta o alta branula pe aceeasi vena. Personal, branulele le-as folosi in cazul in care as avea un pacient necooperant ( agitat, cu dementa ) care are nevoie de perfuzie cu mentiunea ca la plecare as extrage branula. In acest caz, voi folosi branule de dimensiuni reduse astfel incat sa minimizez pe cat posibil afectarea venei.

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

Accident branula lasata nesupravegheata !!!

Punctia venoasa - Administrarea injectabila - La administrarea intravenoasa alegi 👉 branula sau fluturas?

GIVEAWAY

👉 Pentru prima data se fac reduceri la KITURILE DE PRACTICA pentru punctii venoase. Vei primi FARA EXTRAGERE un cupon de 50 lei pe care il vei putea utiliza la achizitia unui KIT DE PRACTICA pentru punctii venoase. Detalii despre obținerea acestui cupon, accesand:👇👇👇

Giveaway - Cupon reducere kit practica

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!