fbpx

Subiecte medicale – Tratamente la domiciliu

🔴👉 Azi ne-am propus un subiect despre un produs alimentar utilizat cu rezultate foarte bune la anumiti pacienti, este vorba de:

🔴👉ȘODOU👈🔴
👉 Se prepara dintr-un galbenus de ou frecat cu o lingurita de miere de albine peste care se toarna lapte clocotit adus apoi la o temperatura de sub 40 grade
👉 Se amesteca continuu, turnand laptele fierbinte, obtindu-se o solutie densa ( ca o smantana mai subtire ), insa daca laptele depaseste 40 grade proteina din galbenus va coagula si solutia noastra “se va brânzi”, de-aceea este foarte importanta temperatura laptelui si amestecarea continua
👉 Se poate adauga si vanilie dupa gust, pentru cei care au gatit “lapte de pasare” cunosc aceasta compozitie

🔴 INTREBARI🔴

1️⃣🔴➡️ Care este valoarea energetica a unui astfel de produs ❓
( Zilele trecute am facut un exercitiu de calcul al valorii energetice pentru grisul cu lapte, gasiti acest model accesand imaginea de mai jos )
2️⃣🔴➡️ Care sunt tipurile de pacienti carora ar trebui administrata si ce urmarim prin administrarea acestui produs alimentar ❓

🔴👉 Răspunsul la aceste intrebari il cititi mai jos dupa imagine 👇👇👇

Cum-calculez-CALORIILE-la-un-produs-preparat-gris-in-lapte?

1️⃣🔴➡️ Valoarea energetica:

🔴 Exemplu 1:
👉 1 galbenus = 60 kcal
👉 250 ml lapte slab = 2,5 x 44 kcal = 110 kcal
👉 10 gr miere = 0,1 x 300 kcal = 30 kcal
👉 Total : 200 kcal

🔴 Exemplu 2:
👉 1 galbenus = 60 kcal
👉 250 ml lapte gras = 2,5 x 66 kcal = 165 kcal
👉 10 gr miere = 0,1 x 300 kcal = 30 kcal
👉 Total : 255 kcal

🔴 Elemente nutritionale:
👉 galbenusul unui ou contine doar 8 mg de sare
👉 0,331 mcg de vitamina B12
👉 0,684 mg vitamina E
👉 0,1 mg vitamina B1
👉 0,1 mcg vitamina K
👉 245 UI (unitati internationale) vitamina A
👉 2,7 grame de proteine
👉 22 mg de calciu
👉 66,3 mg de fosfor
👉 0,61 g de carbohidrati
👉 9,5 mcg de seleniu
👉 este si o sursa buna de amiocizi, precum zeaxantina si luteina, care pot sa previna dezvoltarea unor forme de cancer
👉partea mai putin buna a consumului de oua este faptul ca are 210 mg de colesterol
👉 are si 4,51 g de grasime, dar NUMAI 1,624 g sunt nesanatoase

2️⃣🔴➡️ Pacientii carora le este indicat acest tip de aliment:

👉 pacientii ce necesita o alimentatie enterala pe sonda nazogastrica, orogastrica, nazoduodenala, sonda nazojejunală (plasată intraoperator), jejunostomă sau pe gastrostomă ( montate chirurgical )
👉 pacientii casexici care au nevoie de un aliment hiperproteic
👉 pacientii cu dementa sau alte afectiuni neurologice care au afectat in mod partial deglutitia in masura in care acestia nu mai pot inghiti mancare solida
👉 un aliment care ajuta la refacerea corzilor vocale datorita aportului proteic crescut
👉 se tine cont de bolile asociate ale pacientului: NU se indica la cei cu hipercolesterolemie care nu au si tratament antilipemiant, nu se indica la cei cu intoleranta la lactoza, la diabetici se inlocuieste mierea cu indulcitori etc
👉 se stie ca pe piata au aparut produse farmaceutice cu aport caloric si proteic crescut in cantitate mica de lichid 

➡️ shake-uri hiperproteice si hipercalorice cu diverse arome in functie de toleranta pacientului, aceastea avand aport energetic de aproximativ 300-400 kcal in 120 ml de lichid, insa desigur ca sunt pacienti cu un potential financiar limitat care nu isi pot permite achizitionarea acestor produse inovatoare, iar SODOUL este o alternativa buna pentru reechilibrarea energetica

Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

🔴👉 Vom viziona IMPREUNA cu participantii imagini de cazuri cu PLĂGI ÎN FAZĂ DE NECROZĂ si vom DISCUTA ce se poate face pentru a facilita debridarea, ce nu e recomandat sau ce se greseste frecvent si ce solutii putem gasi pentru a evita complicarea situației, inclusiv despre produse farmaceutice existente pe piata medicala
Webinar - Plagi in faza de NECROZA

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!