Ce faci daca te inteapa o albina – Tratamente la domiciliu
🔴👉 Azi un subiect primit de la o colega pe care vreau sa il dezbatem impreuna ❗️
🔴👉 Bună ziua, sunt AMG si lucrez in stomatologie de cand am iesit de pe băncile scolii, am facut si voluntariat pe ambulanță… Si cursuri de prim ajutor.
🔴👉 Se da următorul caz :
➡️ Barbat de aproximativ 60 de ani diabetic si cardiac
➡️ A mers împreună cu fiul sau in week-end pe balta la pescuit
➡️ Dupa ce si au aranjat sculele, domnul de 60 de ani s-a așezat la masa sa-si savureze cafeluta fara a observa o albină pe buza paharului
➡️ Bineînțeles ca l-a înțepat si a facut soc anafilactic
➡️ Partea cea mai urata a fost ca nu prea aveau semnal, erau in mijlocul pustietatii
➡️ Greu au dat cei de la ambulanță de ei, au ajuns doar sa constate decesul
🔴👉 Întrebarea mea este urmatoarea:
▶️ Ce masuri de prim ajutor am putea acorda in astfel de caz, in conditiile in care nu avem trusa la noi sa administram ceva ❓
▶️ Putem face noi traheostomia percutana in cazul in care gasim cu ce sa o facem❓
▶️ Pacientul sigur intra in stop respirator urmat de cel cardiac si aplicam manevrele de resuscitare fara a putea face ventilația mecanica din cauza obstrucției ❗️
▶️ Deci nu putem avea speranta la un raspuns pozitiv la RCP ❗️
▶️ Ce facem in cazul asta ❓
👉 Mi-e greu sa cred ca stam neputinciosi si privim ❗️
👉 Sunt foarte curioasa sa aflu care ar fi solutia sau cum ar proceda colegii ❗️❓
👉 În momentul de fata eu nu am o explicație…
👉 Cazul acesa a fost week endul trecut si m-a întrebat tata ce putea sa se faca in stiuatia asta…
👉 Am ramas fara răspuns pentru ca niciodată nu m am gandit la varianta de a fi in mijlocul pustietatii 😳🙄🤭
🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️
Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!
👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇
🔴👉 Raspuns:
🔴👉 In primul rand as vrea sa incep prin a spune faptul ca pacientii tolereaza cu greu un episod de soc anafilactic ! Din pacate, fara a fi administrata la timp medicatia specifica de urgenta, pacientii cu soc anafilactic cel mai probabil ca nu vor supravietui ! Supravietuierea pacientilor cu soc anafilactic depinde foarte mult de gravitatea socului si de raspunsul organismului la factorul declansator!
1. Putem face noi traheostomia percutana in cazul in care gasim cu ce sa o facem?
👉 Raspunsul meu este categoric NU !
👉 Eu personal nu m-as risca sa efectuez o astfel de procedura atat de COMPLEXA deoarece exista foarte multe riscuri care pot sa apara si care pot influenta in rau starea pacientului.
👉 Aceste riscuri care pot sa apara pot constituii procese serioase de malpraxis ( sunt de acord ca exista si alte proceduri/manevre pe care asistentii le facem chiar daca teoretic nu intra in atributiile noastre, insa efectuarea unei traheostomii este o manevra care impune cunoasterea completa a anatomiei si care are asa cum am mentionat si mai sus extrem de multe riscuri in cazul in care nu este efectuata “ca la carte” ) !
👉 Sincer sa fiu nu am vazut nici-o data efectuarea unei traheostomii “pe viu” asa ca eu personal nu m-as risca sa o fac avand in vedere ca nu am experienta si siguranta necesara pentru a efectua procedura !
👉 Stiti vorba aceea – “teoria este una, practica este alta” !
… continuarea după ANUNȚUL de mai jos 👇👇👇
Îți pregătim o SURPRIZĂ !!!
👉 Vor fi lansate NOI kituri de practică produse în România, chiar în Cluj, marca Meda Taloș cu un design unic și un preț fără concurență. Continuă să urmărești site-ul și NU rata lansarea care va beneficia de prețuri promoționale 👇👇👇
2. Pacientul sigur intra in stop respirator urmat de cel cardiac si aplicam manevrele de resuscitare fara a putea face ventilația mecanica din cauza obstrucției ! Ce facem in cazul acesta ?
👉 In acest caz se efectueaza compresii toracice externe pana la sosirea echipajelor de urgenta !
👉 Compresiile toracice pot fi “datatoare de viata” chiar si in absenta ventilatiilor mecanice doar daca sunt efectuate la timp si corect! In absenta oxigenarii creierului, cel mai probabil ca pacientul va ramane intr-o stare vegetativa daca scapa cu viata in urma stopului cardio-respirator ( sunt suficiente cateva minute in care creierul sa nu primeasca oxigen, urmarile in acest caz fiind cele mentionate mai sus ).
Alte masuri de prim ajutor care pot fi acordate pana la sosirea echipajelor de urgenta:
👉 In primul rand, este foarte important sa pozitionam pacientul la umbra si sa limitam pe cat posibil expunerea acestuia la razele solare !
👉 De asemena, este foarte important ca pacientul sa nu se agite si sa nu efectueze deloc efort fizic !
👉 Dupa aceea, avand in vedere ca in soc ( indiferent de natura lui ) apare hipotensiunea arteriala, il putem pozitiona pe pacient in decubit dorsal cu picioarele ridicate mai sus decat nivelul cordului ( astfel se favorizeaza circulatia de intoarcere si implicit se favorizeaza oxigenarea celulelor si a creierului ).
👉 Totodata, pozitia trendelenburg poate favoriza cresterea tensiunii arteriale!
🔴👉 Multumesc pentru acest subiect si raspunsului detaliat, colegului Iulian Onaca, asistent medical de ambulanta !
🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole