fbpx

Tratamente la domiciliu – Subiecte medicale

🔴👉 Impreuna cu familia va hotarati sa mergeti in vizita la parintii dumneavoastra pentru a va detasa de stresul cotidian.
🔴👉 La un momentdat, in timp ce serveati cu totii pranzul, tatal dvs.in varsta de 68 de ani incepe sa:

📍 isi schimbe culoarea la fata (devine palid)
📍 isi „plafoneaza” ochii (isi da ochii peste cap)
📍 membrele si maxilarul se inclesteaza/devin rigide dupa care incepe sa prezinte brusc contractii involuntare generalizate ale muschilor insotite de pierderea starii de constienta.

🔴👉  In acest caz, contractiile musculare sunt asociate si cu:

📍 miscari ritmice ale capului inspre lateral
📍 respiratie „sacadata” si neregulata insotita de aparitia unui facies cianotic
📍 secretii abundente de culoare alba la nivelul cavitatii bucale care la un momentdat isi schimba culoarea in sangvinolente

🔴👉 Pana in acest moment, tatal dvs. nu a fost diagnosticat cu nici-o boala si drept urmare nu face tratament la domiciliu.

🔴👉 Obiceiuri pe care tatal dvs. le urmeaza: dimineata consuma 2 cani de 250 ml de cafea, nu este fumator, consuma alcool ocazional (cu ocazia sarbatorilor si a aniversarilor), fiind vara se ocupa de muncile gospodariei in cea mai mare parte a timpului, adora ciocolata neagra ( mananca aproximativ o jumatate de pachet de ciocolata neagra pe zi ), obisnuieste sa doarma in jur de 6-7 ore pe noapte ( se culca in jurul orei 23:00 iar dimineata se trezeste in jurul orei 06:00 ).

Intrebari:
1. Pe baza semnelor si simptomelor prezentate mai sus ce suspiciune de diagnostic aveti
2. Cat va asteptati sa dureze episodul de boala descris mai sus
3. Dupa incetarea contractiilor musculare si dupa disparitia celorlalte simptome asociate cum va asteptati sa evolueze starea tatalui dvs. in urmatoarele minute/ore
4. Ce anume din obiceiurile zilnice ale tatalui dvs. pot influenta intr-o oarecare masura reaparitia simptomelor de mai sus pe parcursul vietii
5. Cum procedati in cazul acesta si ce metode de prim ajutor se pot acorda pacientului

🔷🔷🔷 ATENTIE: stim ca orice problema medicala se rezolva la medic, acesta este doar un exercitiu de imaginatie in care ne testam cunostintele si impartasim experienta, vrem doar sa vedem care sunt cunostintele noastre legat de anuminte semne si simptome si desigur de conduita pe care o putem adopta ❗️❗️❗️

🔴👉  Raspuns:

 1. Pe baza semnelor si simptomelor suspectez aparitia convulsiilor tonico – clonice inaugurale de origine epileptica. Termenul de inaugural se foloseste in momentul in care apare primul episod convulsiv.

👉 alte cauze care pot duce la declansarea convulsiilor: infectiile cerebrale ( meningite, encefalite ), traumatismele cranio-cerebrale grave, accidentul vascular cerebral hemoragic, hipoglicemia, tumorile si leziunile cerebrale ( hemoragia intracraniana ), malformatii congenitale cerebrale ( in acest caz convulsiile se pot declansa oricand dupa nastere ), unele intoxicatii ( cu alcool etilic, organofosforice etc.).
👉 convulsiile epileptice se pot declansa brusc fara a fi semnalate inainte de alte semne si simptome!
👉 in cazul tumorilor / leziunilor cerebrale pot sa apara semne ( de obicei semne neurologice ) care sa scoata in evidenta prezenta acestora ! Ulterior, datorita expansiunii ( cresterii ) tumorale si agravarii leziunilor cerebrale pot sa apara si convulsiile tonico – clonice pe langa celelalte semne neurologice !
👉 convulsiile sunt de mai multe tipuri printre care: convulsii tonice, convulsii clonice, convulsii tonico – clonice.
👉 convulsiile tonice sunt caracterizate de pierderea starii de constienta, plafonarea ochilor, maxilare inclestate, membre rigide. Faza tonica precede in general faza clonica ! Este foarte important ca in momentul in care observam un debut de convulsie tonica sa avem mare grija sa sprijinim pacientul altminteri acesta va cadea mai ales daca se afla in picioare !
👉 convulsiile clonice sunt caracterizate de miscarile ritmice involuntare ale musculaturii scheletice ( in principal miscari ale membrelor superioare si inferioare, ale capului etc.) , aparitia secretiilor abundente la nivelul cavitatii bucale, aparitia marcii traumatice la nivelul limbii ( „limba muscata” – datorita acestui lucru pot sa apara secretiile sangvinolente la nivelul cavitatii bucale ), emisie de urina si de materii fecale, aparitia cianozei periferice ca urmare a respiratiei inadecvate.
👉 convulsiile tonico-clonice reprezinta o insumare a simptomelor aparute in cazul fazelor tonice si clonice din cadrul convulsiilor.

2. De obicei, manifestarile episodului convulsiv pot dura intre 3 si 5 minute cu posibilitatea repetarii in orice moment a convulsiilor. In intervalul mentionat nu se incadreaza si starea post – convulsiva ( starea de dupa incetarea convulsiilor in sine ) – daca convulsiile dureaza mai mult de 5 minute, daca se repeta de mai multe ori la intervale scurte de timp ( minute ), iar pacientul nu isi recapata starea de constienta se poate aprecia aparitia „statusului convulsiv” ( situatie extrem de grava care necesita tratament medical de urgenta – urgenta majora – inclusiv pe sectiile de terapie intensiva ) !

3. Asa cum spuneam si mai sus, dupa incetarea convulsiilor trebuie sa ne asteptam in orice moment la reaparitia episodului convulsiv ( nu e obligatoriu sa se repete convulsiile, insa trebuie sa avem in vedere acest lucru ) pe toata perioada fazei de remisie ( faza in care pacientul incepe sa isi revina treptat ) si nu numai.

👉 de asemenea, dupa incetarea convulsiilor pacientul isi poate recapata starea de constienta cu mentiunea ca pot sa apara urmatoarele simptome: amnezie retrograda ( pacientul nu isi aminteste ce s-a intamplat ), stare confuzionala, stare de agitatie, stare de neliniste, tremor la nivelul extremitatilor, stare de somnolenta etc.
👉 dupa incetarea convulsiilor, exista posibilitatea ca pacientul sa nu isi recapate starea de constienta si in acest caz poate sa apara statusul mental alterat ( stare de somn profund care poate dura cateva ore sau stare comatoasa ).
👉 de asemenea, in faza de remisie pacientul isi revine la culoare ( tegumentele devin normal colorate nemaifiind cianotice / palide ), respiratia isi revine la normal ( pacientul respira singur, avand o respiratie ce poate fi incadrata in limite fiziologice ).

4. Consumul de alimente bogate in cofeina poate influenta reaparitia statusului convulsiv pe parcursul vietii. Cofeina este un neuroexcitator care poate afecta functionarea normala a neuronilor, acest lucru putand duce la repetarea convulsiilor. Asadar, este foarte important ca pacientul sa renunte la consumul de ciocolata si de cafea!

👉 in plus, faptul ca adoarme mai tarziu si ca se trezeste dimineata devreme este un factor care poate contribui la agravarea bolii ! Este recomandat ca pacientii cu convulsii / epilepsie in antecedente sa doarma minim 8 ore pe noapte pentru a stimula functionarea optima a neuronilor !

5. In momentul in care observam debutul starilor convulsive, este foarte important sa ne asiguram de faptul ca pacientul nu cade ( din picioare, de pe scaun sau din pat ).

👉 in situatia in care pacientul se afla pe scaun sau in ortostatism ( in picioare ) il vom sprijinii astfel incat sa nu cada si il vom aseza usor pe un plan dur ( pe podea de exemplu ) cat mai repede
👉 de asemenea ne vom asigura de faptul ca imprejurul pacientului nu exista obiecte ( vaza, sticle, obiecte de mobilier etc. ) care ar putea sa cada sau sa se rastoarne peste pacient astfel incat acesta sa sufere alte traumatisme care sa ii puna in pericol viata. In situatia in care imprejurul pacientului exista astfel de obiecte le vom indeparta de acesta cat mai repede.
👉 dupa aceea indicat ar fi sa il lasam pe pacient sa isi faca criza si sa nu limitam manifestarea acesteia ! NU vom introduce nimic in gura pacientului si nici NU ii vom prinde limba ! Exista un mit conform caruia in timpul convulsiilor „trebuie” sa ii prindem limba pacientului, in caz contrar acesta isi va inghitii limba! MIT, nimic mai mult ! Senzatia ca pacientul isi inghite limba survine ca urmare a faptului ca limba ( muschi fiind ) cade inspre faringe acoperind epiglota ( de aici si respiratia ingreunata si cianoza ).
👉 dupa incetarea convulsiilor, daca pacientul nu isi recapata starea de constienta si daca prezinta un status mental alterat ( stare de somn profund, coma ) ar fi indicat sa il asezam in pozitia laterala de siguranta pentru a asigura protectia cailor respiratorii !
👉 este foarte important sa solicitam ajutor medical specializat si sa chemam ambulanta mai ales in cazul convulsiilor inaugurale ! Pacientul trebuie transportat de urgenta la spital pentru investigatii de specialitate si pentru supraveghere medicala!

🔴👉 Multumesc pentru acest subiect si raspunsului detaliat, colegului Iulian Onaca, asistent medical de ambulanta !

🔴👉 Pentru mai multe subiecte medicale puteti accea link-ul: Articole

HAI să învățăm ÎMPREUNĂ 

👉 Disponibil ACUM webinarul pentru montare BRANULĂ. Din cele 8 clipuri ale webinarului vei afla SECRETE importante cu privire la alegeri care te vor ajuta în reușita procedurii. Click pe imaginea de mai jos pentru DETALII și ACHIZIȚIE👇👇👇
Webinar Montare Branula

Informația din text nu reprezintă un sfat medical, pentru orice problemă medicală vă rog consultați medicul !

Te rugam, sa nu copiezi acest text!